Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Συνήθεια πλέον στη ζωή μας η μάσκα και το αντισηπτικό
Συνήθεια πλέον στη ζωή μας η μάσκα και το αντισηπτικό

Συνήθεια πλέον στη ζωή μας η μάσκα και το αντισηπτικό

Οι συνθήκες καύσωνα οι οποίες επικράτησαν και χθες στην πρωτεύουσα, δεν επέτρεψαν στους Λευκωσιάτες, τουλάχιστον κατά τις πρωινές ώρες μέχρι και το απόγευμα, να χαρούν όσο θα ήθελαν το… δικαίωμα εξόδου χωρίς αποστολή sms και χωρίς εγκρίσεις, κάτι που πανηγύριζαν εδώ και μέρες, αράζοντας σε καφετέριες και σε εστιατόρια.

Η ισχύουσα απαγόρευση για τραπέζια στο εσωτερικό των χώρων εστίασης, σε συνδυασμό με τον καυτό ήλιο στους εξωτερικούς χώρους και στις αυλές, περιόρισε στο ελάχιστο την παρουσία θαμώνων. Μία άλλη εξήγηση, πέραν των υψηλών θερμοκρασιών για τη μικρή προσέλευση στους χώρους εστίασης, αποτελεί και η διστακτικότητα κάποιων, φοβούμενοι ότι μπορεί και να κολλήσουν τον ιό. Είναι και κάπως φυσιολογικός αυτός ο δισταγμός μετά από δύο και πλέον μήνες στην καραντίνα, από ψυχολογικής απόψεως.

«Γίναμε… πλάσματα»

Μία τρίτη εξήγησε λέει πως, τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες, προτίμησαν να τρέξουν πρώτα σε κουρεία, κομμωτήρια και ινστιτούτα αισθητικής για να φτιάξουν μαλλί και σώμα – να βάψουν τη ρίζα που έφτασε μέχρι τη μέση της κεφαλής και τα μούσια που έγιναν δάση – να περιποιηθούν γενικότερα τον εαυτό τους πριν συναντήσουν τις παρέες τους και πριν δώσουν το παρών τους στην επάνοδο της κοινωνικής ζωής. Έχουμε και ένα πρεστίζ, δεν είναι; Να κυκλοφορούσαμε σαν αγροίκοι;

Πάντως, τα σεσουάρ μαλλιών και τα ψαλίδια πήραν χθες φωτιά (τα ραντεβού κλείστηκαν δύο βδομάδες πριν και για τις δύο επόμενες δεν έχει ραντεβού ούτε για δείγμα), ενώ δεν έλειπαν τα post στα social media από διάφορους που αναρτούσαν τα… κεφάλια τους (φορώντας μάσκα), λέγοντας με χιούμορ «πως… γίναμε πλάσματα επιτέλους». Γενικά η μάσκα είναι ένα αξεσουάρ που… φοριέται πολύ από τους πολίτες αυτό τον καιρό. Συνεπώς, τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας συνεχίζουν να λαμβάνονται με ευλάβεια από πολύ κόσμο, ενώ, όπως είδαμε, αυτό ισχύει και για τους επαγγελματίες που δέχτηκαν χθες για πρώτη μέρα τους πελάτες τους φορώντας μάσκες, ασπίδες προστασίας και γάντια και τηρώντας τους κανονισμούς που εξέδωσε το Υπ. Υγείας για τις αποστάσεις κ.λπ. Τα δε αντισηπτικά χεριών βρίσκονται σε πρώτη ζήτηση σε όποιο μαγαζί κι αν πας, αλλά και στις γυναικείες τσάντες και στα αυτοκίνητα.

Θα έβγαιναν το βράδυ

Οι μαγαζάτορες δεν είχαν κανένα παράπονο από τη μικρή προσέλευση, διότι ανέμεναν ότι οι πολίτες θα έβγαιναν το βράδυ, οπόταν και θα έπεφτε η θερμοκρασία και θα φυσούσε το καλοκαιρινό αεράκι. Άλλωστε, απ’ το τίποτα – οι χώροι εστίασης έκλεισαν από τις αρχές Μαρτίου – και οι λίγοι πελάτες δίνουν μία ελπίδα πως θα επανέλθει η κανονική ροή της δουλειάς κάποια στιγμή. Ελπίζουν πως σύντομα, για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν οικονομικά. Όπως μας είπαν κάποιοι – δεδομένου ότι ειδικά στη Λευκωσία είναι… παράδοση να κάνεις κράτηση για να βρεις τραπέζι ακόμη και σε «καλούς» καιρούς – τα μαγαζιά τους ήταν fully booked για χθες το βράδυ, με μισή βεβαίως χωρητικότητα λόγω των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης για την προστασία από τη μετάδοση του κορωνοϊού. Προσέξαμε ωστόσο ότι κάποια μαγαζιά προτίμησαν να παραμείνουν κλειστά, προφανώς γιατί δεν τους συμφέρει να ανοίξουν με μειωμένη χωρητικότητα. Φαίνεται πως θα προτιμήσουν να αναμένουν την επόμενη δέσμη μέτρων για το καθολικό άνοιγμα και των εσωτερικών χώρων πριν επαναλειτουργήσουν. Η μειωμένη κίνηση δεν μας εμπόδισε να διαπιστώσουμε τη χαρά κάποιων συμπολιτών μας που ξανασυναντήθηκαν στις καφετέριες λέγοντας τα νέα τους και πίνοντας τον καφέ τους. Παγωμένο πια. Γιατί η πανδημία μάς έκλεισε στο σπίτι χειμώνα, φορούσαμε ακόμα πουλόβερ και παλτά, και τώρα που βγαίνουμε είναι καυτό καλοκαιράκι με σορτς και φανελάκια.

Επέστρεψε η κίνηση

Το πρώτο πράγμα που χθες συνειδητοποιούσε κάποιος βγαίνοντας, ναι, χωρίς sms, από το σπίτι του, ήταν ο θόρυβος της πόλης, μεγάλο μέρος του οποίου προκαλείται από την κυκλοφορία των οχημάτων. «Back to life, back to reality», λέει το γνωστό άσμα, και τρώγοντας στη μούρη τη ζέστη, τον θόρυβο και το καυσαέριο, αυτό συνειδητοποιείς! Κάποιοι μπορεί να το απόλαυσαν, γιατί τους θύμισε την προ της πανδημίας ζωή τους και ήρθε σαν κύμα που τους ανέβασε την αισιοδοξία πως τα πράγματα θα γίνουν και πάλι… φυσιολογικά. Κάποιοι άλλοι αυτές τις συνθήκες δεν τις νοσταλγούσαν την περίοδο της απομόνωσης και ξεκίνησαν την γκρίνια… Να υπενθυμίσουμε ότι οι ρύποι κατά τους δύο προηγούμενους μήνες, λόγω του περιορισμού της κίνησης των αυτοκινήτων, είχαν μειωθεί δραστικά σε όλες τις πόλεις, κάποιοι έως και έξι φορές σε σχέση με την κατάσταση προ πανδημίας. Η κίνηση στους δρόμους μπορεί να μην ήταν η ίδια όπως παλιά, ωστόσο στα φανάρια σχηματίστηκαν ουρές κι επικρατούσε ένα μικρό πανδαιμόνιο και… νεύρο. Σε γενικές γραμμές μπορεί να πει κανείς πως δεν είμαστε και πολύ μακριά από το να επανέλθουμε στην παλιά ζωή μας.

3
SHARES
Share

Send this to a friend