Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Ελπίδες για πλήρη άρση μέτρων σε 2-3 μήνες
Ελπίδες για πλήρη άρση μέτρων σε 2-3 μήνες

Ελπίδες για πλήρη άρση μέτρων σε 2-3 μήνες

Σε δύο με τρεις μήνες, η Κύπρος «ελπίζω ότι θα επανέλθει στην καθημερινότητα της» δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, τονίζοντας ωστόσο ότι εάν παραστεί ανάγκη και αν αυτό καταδείξουν οι «επιστημονικοί Δείκτες» που θα χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση της κατάστασης, τότε η Κυβέρνηση δεν θα διστάσει να «επιστρέψει αναγκαστικά στην προτέρα κατάσταση».

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, «εμείς θα προχωρήσουμε σε μια σταδιακή χαλάρωση των μέτρων και κάθε φορά θα γίνεται αξιολόγηση βάση των επιδημιολογικών δεικτών που μας έχει δώσει η Επιδημιολογική Μονάδα. Αν βάση της αξιολόγησης προχωρούμε καλά και μπορούμε να προχωρούμε με τη σταδιακή αλλά ελεγχόμενη χαλάρωση των μέτρων, τότε ευελπιστώ σε δυο-τρεις μήνες να επανέλθουμε στην καθημερινότητα». Ωστόσο, εξήγησε, «έχουν δοθεί συγκεκριμένοι δείκτες βάσει των οποίων θα αξιολογούνται τα μέτρα και αν και εφόσον βάσει των δεικτών κριθεί αναγκαίο, τότε αναγκαστικά θα επιστρέψουμε στην προτέρα κατάσταση. Δηλαδή, θα πάρουμε κάποια μέτρα, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή».

Με τη χαλάρωση των μέτρων, πρόσθεσε, «θα αναμένουμε και πρέπει να είναι αποδεκτό ότι θα υπάρξει μια αύξηση στα κρούσματα», για αυτό, «το σημαντικό είναι, αυτή η αύξηση να είναι τέτοια που να μας επιτρέπει να πάμε στην επόμενη χαλάρωση και ούτω καθεξής».

Προς το σκοπό αυτό,  το υπουργείο Υγείας έχει ήδη προχωρήσει σε προκαταρκτικό σχεδιασμό του τρόπου με τον οποίο θα γίνεται τόσο η αξιολόγηση της κατάστασης όσο και η αξιολόγηση του κάθε μέτρου που θα αίρεται κατά προτεραιότητα.

Η διαδικασία, αυτή, όπως εξηγούν οι επιστήμονες, θα περιστρέφεται γύρω από τρεις βασικούς «δείκτες»/παράγοντες.
Πρώτος και βασικότερος παράγοντας θα είναι η πορεία του δείκτη μετάδοσης του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο δείκτης αυτός είναι άμεσα συνδεδεμένος και με τον αριθμό των κρουσμάτων που θα συνεχίζουν, αναπόφευκτα, να εντοπίζονται σε διάφορες περιοχές.

Η πορεία βεβαίως του συγκεκριμένου δείκτη, είναι και θα είναι και στη συνέχεια συνδεδεμένη και με τη διαδικασία της ιχνηλάτησης των επαφών των κρουσμάτων που θα επιβεβαιώνονται, ενώ δεύτερο και σημαντικό παράγοντα θα αποτελούν και τα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών ελέγχων που θα συνεχίσουν να γίνονται σε διάφορες ομάδες του πληθυσμού.

Στο υπουργείο Υγείας, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», γίνονται ήδη σκέψεις για καταρτισμό προγραμμάτων τυχαίας δειγματοληψίας μεταξύ των εργαζομένων κατά τομέα, ο οποίος θα επαναλειτουργεί βάσει του προγράμματος άρσης των μέτρων. Στόχος θα είναι να διαπιστώνεται κάθε φορά το κατά πόσον υπάρχει μετάδοση του ιού μεταξύ των πολιτών που θα επιστρέφουν στους χώρους εργασίας τους και αναλόγως θα λαμβάνονται αποφάσεις.

Προς το παρόν βεβαίως το πρόγραμμα αυτό βρίσκεται υπό μελέτη αφού για να εφαρμοστεί σωστά και να δώσει αποτελέσμαστα τα οποία θα αποτυπώνουν την πραγματική εικόνα της επιδημίας μεταξύ των πολιτών, επιβάλλεται να γίνει πρώτα ένας όσο το δυνατόν πιο λεπτομερής και σωστός σχεδιασμός.

Σε πρώτο στάδιο, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες την έναρξη της διαδικασίας της τυχαίας δειγματοληψίας 800 δειγμάτων από πολίτες οι οποίοι άρχισαν να ενημερώνονται και η συμμετοχή τους θα είναι εθελοντική.

Παράλληλα, σε συνεχή εφαρμογή θα βρίσκεται και το πρόγραμμα ελέγχων μεταξύ των επαγγελματιών υγείας των δημόσιων νοσοκομείων ενώ δεν αποκλείεται και στη βάση των όσων οι επιστήμονες υποστηρίζουν, στη συνέχεια να εφαρμοστούν και επιπρόσθετα προγράμματα δειγματοληψιών.

Τέλος, και ανάλογα πάντα με την πορεία του κορωνοϊού στον πληθυσμό, για τις όποιες κινήσεις θα λαμβάνεται υπόψη και η ετοιμότητα των δημόσιων νοσηλευτηρίων να αντιμετωπίσουν ακόμα και το χειρότερο σενάριο μιας νέας «επίθεσης» του ιού στην κυπριακή κοινωνία η οποία ενδεχομένως να αυξήσει τις ανάγκες για παροχή υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς.
Και οι τρεις αυτοί παράγοντες αναμένεται ότι θα μεταβάλλονται ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας και ανάλογα με τις δικές τους μεταβολές, θα λαμβάνονται και οι αποφάσεις για την άρση των περιοριστικών μέτρων κατά σειρά προτεραιότητας.
Ανεξάρτητα από τους συγκεκριμένους παράγοντες, σταθερή θα πρέπει να θεωρείται, βάσει των όσων τονίζουν τόσο οι ειδικοί όσο και το υπουργείο Υγείας, η συνέχιση και αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας και αποστασιοποίησης. Μάλιστα, χθες, οι επιστήμονες στις δηλώσεις τους τόνισαν ότι «θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε και να κινούμαστε φορώντας τη μάσκα μας για αρκετούς ακόμα μήνες».

Εξηγώντας τις σκέψεις της επιστημονικής ομάδας, ο καθηγητής Πέτρος Καραγιάννης τόνισε ότι «με τη χαλάρωση των μέτρων πρέπει να συνεχίσουμε να φοράμε τις μάσκες οι οποίες μάλλον θα μπουν εξ ανάγκης στην καθημερινότητά μας» και πρόσθεσε: «Πριν να γίνει χαλάρωση πρέπει να έχουμε στήσει τρεις πυλώνες προστασίας οι οποίοι θα είναι μαζί μας καθόλη την περίοδο των χαλαρώσεων».

Πρώτος πυλώνας «ο δείκτης μεταδοτικότητας ο οποίος πρέπει να βρίσκεται κάτω από το 1:1. Δεύτερος πυλώνας είναι να υπάρχει μια καλά στημένη μονάδα ιχνηλάτησης και δειγματοληψιών ώστε να γίνεται άμεση παρέμβαση όταν εντοπίζονται κρούσμαστα, και τρίτος πυλώνας πρέπει να είναι η ετοιμότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας να δεχθούν αυξημένο αριθμό κρουσμάτων τα οποία θα χρήζουν φροντίδας, εάν αυτό χρειαστεί».

Εάν, είπε ο κ. Καραγιάννης «ακολουθήσουμε και εφαρμόσουμε αυτούς τους πυλώνες και γίνεται σωστή παρακολούθηση και εάν συνεχίσουμε να τηρούμε πιστά τα μέτρα προστασίας και αποστασιοποίησης καθόλη τη διάρκεια της σταδιακής άρσης των μέτρων, τότε θεωρώ ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Σε κάθε περίπτωση όμως και όταν αίρεται ένα μέτρο θα το παρακολουθούμε για δύο εβδομάδες, που είναι και ο χρόνος επώασης του ιού, και ανάλογα με την εικόνα που θα σχηματίζεται να προχωρούμε πιο θαρραλέα στην επόμενη χαλάρωση».

Από πλευράς του ο καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκκης ανέφερε ότι «οι δειγματοληψίες πρέπει να είναι συνεχείς για να έχουμε μια συνεχή καταγραφή της μετάδοσης του ιού. Επαναλαμβάνοντας την ανησυχία του για το γεγονός ότι ομάδες του πληθυσμού και κυρίως αλλοδαποί δεν έχουν ακόμα ελέγχθεί, είπε πως «επιβάλλεται να γίνει ένας έλεγχος και των ατόμων αυτών για να γνωρίζουμε τον επιπολασμό του covid-19 και σε αυτές τις ομάδες».

Χαλαρώνουν τα μέτρα στα νοσοκομεία

Η αρχή με τη χαλάρωση των μέτρων γίνεται με τα νοσηλευτήρια αφού από τη Δευτέρα, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας, θα επιτρέπονται τα προγραμματισμένα ραντεβού. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σε δηλώσεις του ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, «από Δευτέρας θα επιτρέπονται και τα προγραμματισμένα ραντεβού. Σε λίγες ημέρες θα εκδώσουμε άλλο διάταγμα, βάσει του οποίου θα επιτρέπεται και η διενέργεια προγραμματισμένων εγχειρήσεων, άρα θα εξυπηρετείται ο κόσμος που είχε προγραμματισμένες εγχειρήσεις».

Για τα νοσοκομεία, «ούτως ή άλλως υπάρχει ένα πλάνο. Υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπου θα αναλυθεί το πώς θα λειτουργούν πλέον τα δημόσια νοσηλευτήρια σε περιβάλλον κορωνοϊού. Υπάρχει βραχεία νοσηλεία, όπου χειρίζονται τα περιστατικά του κορωνοϊού αλλά κάποια νοσοκομεία θα λειτουργούν μεικτά και θα έχουν τμήματα που θα χειρίζονται τον κορωνοϊό και τμήματα που θα είναι καθαρά από κορωνοϊό», επεσήμανε.

ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΚΩΣΤΡΙΚΚΗΣ: Παραλίες τον Ιούνιο…εκκλησιασμός Δεκέμβριο

Τις δικές του εκτιμήσεις σε σχέση με την ταχύτητα με την οποία θα γίνεται η άρση των περιοριστικών μέτρων, έκανε σε δηλώσεις του στον Active και την εκπομπή «Ατζέντα» ο καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκκης. Συγκεκριμένα και ερωτηθείς, περί αναφοράς σε δημοσιεύματα, για επιστροφή στις εκκλησίες τον Ιούνιο και παραλίες τον Ιούλιο, ο κ. Κωστρίκκης απάντησε αναφέροντας ότι «εγώ θα έλεγα παραλίες τον Ιούνιο και εκκλησίες τον Δεκέμβρη».

Σχολίασε ακολούθως ότι «σύμμαχος μας στο άνοιγμα των παραλιών είναι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, που είναι και Λεμεσιανός και αγαπά τη θάλασσα. Νομίζω ότι οι παραλίες μπορούν να ανοίξουν σύντομα, και εάν δεν το δούμε στην πρώτη χαλάρωση μέτρων, ίσως είναι στην επόμενη μετά από 15 μέρες. Γίνεται επεξεργασία σχεδίου για ανοίγματος των παραλιών και νομίζω ότι θα ανοίξουν σύντομα». Επεσήμανε ακόμη ότι οι τελευταίοι αριθμοί των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων εμφανίζουν μια ιδιαίτερα θετική εικόνα, «αποδεικνύοντας τα αποτελέσματα της στρατηγικής που ακολουθούμε».

Ερωτηθείς σχετικά με τον βαθμό μεταδοτικότητας στην Κύπρο, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή ο δείκτης είναι σίγουρα κάτω από ένα και πιστεύω ότι στις αρχές του Μάη θα έχουμε και τα πρώτα μηδενικά κρούσματα.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Send this to a friend