Επαγγελματίες και φορείς από όλο το φάσμα των τεχνών και του πολισμού ενώνουν τη φωνή τους, ζητώντας τη στήριξη της πολιτείας για αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας
Με μια πεντασέλιδη επιστολή, στην οποία παρατίθενται μέτρα και εισηγήσεις για αντιμετώπιση της κρίσης που επέφερε η πανδημία COVID 19 στους τομείς των τεχνών και του πολιτισμού, επαγγελματίες και Φορείς από όλο το φάσμα των Τεχνών και του Πολιτισμού, ενώνουν συλλογικά τη φωνή τους και καταθέτουν από κοινού τις θέσεις τους, προτείνοντας μέτρα για στήριξη και ανακούφιση των ανθρώπων και των φορέων που πλήγησαν σχεδόν ολοκληρωτικά από τις συνέπειες του «αόρατου εχθρού».
Η Πανδημία του COVID 19 που πλήττει δραματικά ολόκληρη την Υφήλιο, φέρνει στην επιφάνεια σοβαρά θεσμικά προβλήματα και ελλείψεις χρόνων, τα αποτελέσματα των οποίων έχουν άμεσες και καταλυτικές επιπτώσεις στην κοινωνία των ανθρώπων του Πνεύματος και της Τέχνης. Η αναγκαστική επιβολή περιοριστικών μέτρων για καταστολή της μετάδοσης της ασθένειας έχει αναστείλει κάθε ζωντανή καλλιτεχνική δραστηριότητα, χωρίς ορίζοντα λήξης αλλά και με απόλυτη αβεβαιότητα για την έκβαση αυτής της κρίσης. Η παρούσα κατάσταση οδηγεί στην ανεργία όλα τα μέλη της καλλιτεχνικής κοινότητας χωρίς δυστυχώς τη δυνατότητα ενός ελάχιστου έστω εισοδήματος για την επιβίωσή της, αφού, λόγω της ιδιαιτερότητας της φύσης της δουλειάς και της έλλειψης σχετικής νομοθεσίας, δεν μπορεί να υποστηριχθεί από το πλαίσιο των πακέτων στήριξης που έχουν ήδη ανακοινωθεί.
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Η άνιση μεταχείριση των επαγγελματιών στον τομέα του πολιτισμού με τη μη συμπερίληψή τους στο κράτος κοινωνικής πρόνοιας, αγνοώντας το ιδιαίτερο καθεστώς εργασίας τους, το οποίο δεν καλύπτεται από κανένα σχέδιο παροχών της Πολιτείας, απαιτεί μια πολύπλευρη και ευαίσθητη προσέγγιση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί με την αναστολή, διακοπή ή και ακύρωση όλων των δραστηριοτήτων του τομέα αυτού.
Ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Μάλτα, η Ελλάδα, η Κροατία, η Πορτογαλλία, η Δανία και η Ιρλανδία οι οποίες έχουν ήδη εξαγγείλει -γενναιόδωρα, σε κάποιες περιπτώσεις- μέτρα για στήριξη του Πολιτισμού μέσα από επιπρόσθετα έκτακτα κονδύλια και εκπόνηση ειδικών προγραμμάτων, καλούμε το Υπουργείο Πολιτισμού όπως προχωρήσει και αυτό στη λήψη αντίστοιχων πρόσθετων μέτρων, τόσο για τη στήριξη του τομέα του πολιτισμού και των επαγγελματιών του αυτή την κρίσιμη περίοδο, όσο και για την επιβίωση του μετά την κρίση.
Δυστυχώς, το καλλιτεχνικό έργο δεν μετριέται με επιχειρηματικά κριτήρια, ώστε να αποτιμηθούν οι απώλειες. Και χωρίς κατοχύρωση των επαγγελμάτων στον χώρο της τέχνης, χωρίς σταθερή εργασία ή μηνιαίο εισόδημα, με εποχιακή απασχόληση που δεν καλύπτει τους δώδεκα μήνες του χρόνου, με απολαβές που κυμαίνονται ανάλογα με την απασχόληση, χωρίς νομοθετική ρύθμιση για κατώτατο μισθό, χωρίς κάλυψη σε περιόδους ανεργίας, και κάτω από αντίξοες συνθήκες εργασίας, το μέλλον φαντάζει ζοφερό, ειδικά από μιας τέτοιας εμβέλειας κρίση.
Τα έργα τέχνης, χειροπιαστά και άϋλα, απέδειξαν ανά την υφήλιο την τεράστια σημασία τους, με επώδυνο τρόπο, αυτές τις μέρες. Από την Κίνα μέχρι τις ΗΠΑ, από την Ισλανδία ως την Νότια Αφρική, οι άνθρωποι μπορούν να αντέξουν τον εγκλεισμό χάρη στα έργα τέχνης. Εκατομμύρια εικαστικά έργα, τραγούδια, ταινίες, σειρές, θεατρικές παραστάσεις, όπερα, χορός, ποιήματα, διηγήματα συντροφεύουν τους ανθρώπους αυτές τις δύσκολες μέρες. Όμως πρέπει να θυμόμαστε πως πίσω από το πιο απλό τραγούδι, πίσω από κάθε ταινία, από κάθε παράσταση, πίσω από κάθε έργο τέχνης υπάρχουν πραγματικοί άνθρωποι, εκατομμύρια στο σύνολο τους, καλλιτέχνες και τεχνικό προσωπικό, που έχουν εργαστεί για να παραχθεί αυτό το έργο. Η δουλειά όλων αυτών των ανθρώπων έχει τεράστια αξία που ξεπερνά κατά πολύ την απλή οικονομική αποτίμηση κάθε έργου τέχνης. Είναι καιρός η κοινωνία και η πολιτεία να το αναγνωρίσει έμπρακτα.
Ο Πολιτισμός είναι η εγγενής μας δύναμη. Οι τέχνες και ο πολιτισμός θα πρέπει να είναι μια αδιάκοπη εθνική προτεραιότητα.