Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Επτά ανοικτά μέτωπα με επαγγελματίες υγείας
Επτά ανοικτά μέτωπα με επαγγελματίες υγείας

Επτά ανοικτά μέτωπα με επαγγελματίες υγείας

Ανοικτό μέτωπο με επτά διαφορετικές ομάδες επαγγελματιών υγείας έχει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, ο οποίος με δεδομένο το γεγονός ότι ο χρόνος για τη δεύτερη φάση εφαρμογής του Γενικού Συστήματος Υγείας άρχισε να μετρά αντίστροφα, εντείνει τις διαβουλεύσεις του με τους αρμόδιους φορείς.
Φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, ψυχολόγοι και διαιτολόγοι έχουν από την Τρίτη στα χέρια τους τούς καταλόγους δραστηριοτήτων τους στο ΓεΣΥ, τους καταλόγους διαγνώσεων, δηλαδή περιπτώσεων κατά τις οποίες η παρέμβαση τους θα καλύπτεται από το σύστημα, καθώς και τους καταλόγους με τις ιατρικές ειδικότητες οι οποίες θα μπορούν να παραπέμπουν τους δικαιούχους του ΓεΣΥ για περαιτέρω θεραπεία.
Σε εκκρεμότητα βρίσκεται η κατάθεση καταλόγων σε νοσηλευτές και μαίες, αφού ακόμα, όπως πληροφορούμαστε, υπάρχουν ζητήματα τα οποία θα πρέπει να διευκρινιστούν, ενώ έχουν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση οι Κανονισμοί για τη συμμετοχή των οδοντιάτρων στο ΓεΣΥ, με τον Παγκύπριο Οδοντιατρικό Σύλλογο να αναμένει τώρα νέα συνάντηση του με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας.
Εκτός διαλόγου εξακολουθεί να βρίσκεται σε όλες τις περιπτώσεις το τεράστιο κεφάλαιο των αμοιβών των επαγγελματιών υγείας για τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν στους δικαιούχους του ΓεΣΥ, ωστόσο, προς το παρόν, η προσοχή είναι στραμμένη στους καταλόγους δραστηριοτήτων και διαγνώσεων, αφού ήδη από τον μέχρι τώρα διάλογο, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», έχουν προκύψει κάποιες διαφωνίες οι οποίες καταβάλλονται προσπάθειες για να ξεπεραστούν. Παράλληλα, εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετά ζητήματα τα οποία χρήζουν περαιτέρω διευκρινίσεων τόσο από τον ΟΑΥ όσο και από τους ίδιους τους επαγγελματίες, όπως είναι για παράδειγμα η συμμετοχή των διαφόρων ειδικοτήτων της κάθε επαγγελματικής ομάδας.
Μοναδική ομάδα επαγγελματιών που αναμένει πλέον και επίσημα να τεθεί ενώπιον της η οικονομική πρόταση του ΟΑΥ είναι η ομάδα των οδοντιάτρων, από τους οποίους, ωστόσο, ο Οργανισμός αναμένει να καταθέσουν συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία τους έχουν ζητηθεί το προηγούμενο διάστημα.
Ανοικτή παραμένει και η συζήτηση του ΟΑΥ με τους επαγγελματίες υγείας και σε ό,τι αφορά τον τρόπο συμμετοχής μαιών και νοσηλευτών ψυχικής υγείας στο σύστημα, αφού από πλευράς του συνδέσμου νοσηλευτών και μαιών είχαν τεθεί στον Οργανισμό κάποια αιτήματα, τα οποία δεν είναι σίγουρο αν μπορούν να ικανοποιηθούν σε αυτή τη φάση εφαρμογής του ΓεΣΥ.
Και για τις επτά ομάδες επαγγελματιών υγείας σε εκκρεμότητα βρίσκεται η προώθηση των διαδικασιών για την οριστικοποίηση των κανονισμών συμμετοχής τους στο ΓεΣΥ, στη Βουλή για ψήφιση. Χωρίς προβλήματα αναμένεται ότι θα εξελιχθεί η πορεία των Κανονισμών για τους οδοντίατρους, ενώ για τους υπόλοιπους επαγγελματίες υγείας πρέπει να αναμένεται ότι οι συζητήσεις θα είναι αρκετά έντονες.
Σχολιάζοντας την πορεία της διαβούλευσης με τους επαγγελματίες υγείας, η διευθύντρια του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Έφη Καμίτση, ανέφερε ότι «οι διαδικασίες πλέον τρέχουν με γοργούς ρυθμούς. Υπάρχουν διάφορα ζητήματα τα οποία πρέπει να συζητήσουμε με τους διάφορους εμπλεκόμενους φορείς και αυτό θα γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα». Συναντήσεις, πρόσθεσε, «θα προγραμματιστούν τις επόμενες ημέρες και σίγουρα θα καταβληθεί προσπάθεια να αντιμετωπιστούν το συντομότερο δυνατό όλα τα θέματα που έχουν προκύψει από τη μέχρι τώρα διαβούλευση». Ο ΟΑΥ, είπε, «έχει αποστείλει τους καταλόγους δραστηριοτήτων, διαγνώσεων και ιατρικών ειδικοτήτων που θα κάνουν παραπομπές στους επαγγελματίες υγείας και τώρα αναμένουμε να διεξαχθεί διάλογος και για τους καταλόγους αυτούς». Ξεκαθάρισε καταλήγοντας ότι «το ΓεΣΥ θα καλύπτει αυτές τις υπηρεσίες για να έχει ο πολίτης πλήρεις υπηρεσίες υγείας», ωστόσο, «είναι απαραίτητο να τεθούν από την αρχή κάποιοι περιορισμοί προκειμένου να προλάβουμε φαινόμενα τα οποία αντιμετωπίσαμε με άλλες επαγγελματικές ομάδες κατά την πρώτη φάση εφαρμογής του ΓεΣΥ».
ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
Εκτός από τις διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με τους επαγγελματίες υγείας, ο ΟΑΥ προωθεί τις διαδικασίες και για την ένταξη των υπηρεσιών αποκατάστασης αλλά και ανακουφιστικής φροντίδας στο Γενικό Σύστημα Υγείας. Για αυτές τις περιπτώσεις, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», ο ΟΑΥ θα μετακαλέσει και εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό, αφού δεν υπάρχει ανάλογη εμπειρία στην Κύπρο. Προβληματισμός φαίνεται να υπάρχει σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας, αφού σε εκκρεμότητα βρίσκεται νομοσχέδιο το οποίο θα διέπει την λειτουργία κέντρων παροχής τέτοιων υπηρεσιών. Ωστόσο, αρκετές από τις υπηρεσίες που προσφέρουν τέτοια κέντρα στην Κύπρο, περιλαμβάνονται στις παροχές του ΓεΣΥ γενικότερα και ως εκ τούτου μελετώνται τρόποι για πιο εξειδικευμένη αντιμετώπιση των διαφόρων προβλημάτων που φαίνεται να προκύπτουν αυτή τη στιγμή εξαιτίας της έλλειψης σχετικής νομοθεσίας.
Ένας καθαρισμός τον χρόνο για όλο τον πληθυσμό

Στη δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου θα βρίσκονται οι Κανονισμοί σκοπός των οποίων είναι ο καθορισμός των παρεχόμενων υπηρεσιών προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας υγείας εξαιρουμένης της ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας, της αμοιβής, των ελάχιστων απαιτήσεων για την παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας, της διαδικασίας εγγραφής οδοντιάτρων στο σύστημα, της σύναψης σύμβασης με τον οργανισμό και της τήρησης αρχείου από οδοντίατρό.

Στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, σύμφωνα με το κείμενο κανονισμών θα προσφέρεται σε όλους τους δικαιούχους του συστήματος δωρεάν ένας καθαρισμός δοντιών ανά έτος, ενώ στις περιπτώσεις κατά τις οποίες κατά τη διάρκεια ενός καθαρισμού προκύψει ανάγκη για χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, τότε ο οδοντίατρος θα μπορεί να συνταγογραφεί και ο δικαιούχος θα έχει το δικαίωμα να λαμβάνει τα φάρμακα του μέσω του Γενικού Συστήματος Υγείας.

Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλοι οι οδοντίατροι της Κύπρου (περίπου 1.000 στον αριθμό) οι οποίοι θα είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν «τον απαραίτητο εξοπλισμό και τα απαραίτητα αναλώσιμα και να στεγάζονται σε κατάλληλες κτιριακές εγκαταστάσεις, για την ασφαλή και αποτελεσματική παροχή των υπηρεσιών φροντίδας υγείας». Ο εξοπλισμός και οι κτηριακές εγκαταστάσεις του οδοντιατρείου απαιτείται να είναι σύμφωνα με τις διατάξεις του περί Εγγραφής Οδοντιάτρων Νόμου και του περί Οδοντιάτρων (Σύλλογοι, Πειθαρχία και Ταµείον Συντάξεων) Νόμου.

Περαιτέρω και όπως προνοείται από τους Κανονισμούς, «ο οδοντίατρος θα αμείβεται ανά υπηρεσία στη βάση τιμής μονάδας για τις οδοντιατρικές πράξεις ή/και δραστηριότητες».

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στον «Φ» ο πρόεδρος του Παγκύπριου Οδοντιατρικού Συλλόγου, Βρασίδας Φιλιππίδης, «δεν έχουμε ενστάσεις για το κείμενο Κανονισμών, όπως αυτό έχει δημοσιευθεί από τον ΟΑΥ», αφού όπως εξήγησε, «το περιεχόμενο του είναι αποτέλεσμα της διαβούλευσης που έγινε μεταξύ μας το προηγούμενο διάστημα». Ο ΟΑΥ, είπε ο κ. Φιλιππίδης «μας έχει ζητήσει κάποια στοιχεία που αφορούν κυρίως τεχνικά θέματα. Έχουμε ετοιμάσει τη σχετική επιστολή μας και αναμένουμε να οριστεί συνάντηση». Σε ό,τι αφορά το ύψος της αμοιβής των οδοντιάτρων, ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου ανέφερε ότι «εμείς αναμένουμε την πρόταση του ΟΑΥ. Δεν θέλουμε να δημιουργηθεί πρόβλημα με το ύψος της αμοιβής μας, αλλά πρέπει να επισημάνουμε ότι ο καθαρισμός είναι μια διαδικασία η οποία χρειάζεται χρόνο για να γίνει σωστά, χρειάζεται αποστειρωμένα εργαλεία, χρειάζεται απολύμανση πριν και μετά, καθώς και διάφορα αναλώσιμα και όλα αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη».

Πηγή: Φιλελεύθερος

Send this to a friend