Δεν αρκούν οι διαβεβαιώσεις… Αναζητούν στόχους του ύποπτου βαν στη Λάρνακα
Μία κοινή γνώμη απορημένη κατά πόσον ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορούν τα προσωπικά του δεδομένα, τηλεφωνικές συνομιλίες και άλλα, εύκολα να τεθούν υπό παρακολούθηση και ένα εσωτερικό μέτωπο… μαλλιά κουβάρια.
Αυτό είναι εν ολίγοις το σκηνικό όπως διαμορφώνεται μετά και την απόφαση του Ισραηλινού Tal Dilian να διαφημίσει στο Forbes το κατασκοπευτικό βαν και τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό που διαθέτει, με δυνατότητα να παρακολουθεί με ευκολία κινητά τηλέφωνα και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές.
Πάντως χθες, μετά την ανακοίνωση Αβέρωφ, ο οποίος αρνήθηκε την οποιαδήποτε σχέση με τον Tal Dilian, ήταν η σειρά της εταιρείας να τοποθετηθεί, απορρίπτοντας κατηγορίες και κάνοντας λόγο για ανακριβή δεδομένα.
Δεν αρκούν οι διαβεβαιώσεις…
«Το εν λόγω αυτοκίνητο δεν υπήρξε ποτέ ενεργό στην Κύπρο παρά μόνο για δοκιμαστικούς σκοπούς και δοκιμές μόνο σε συσκευές οι οποίες ανήκαν στην εταιρεία, ακολουθώντας τις οδηγίες των τοπικών αρχών και εις γνώση τους. Οι σχετικές δοκιμές έγιναν τον τελευταίο ένα χρόνο, όση είναι και η διάρκεια ζωής του βαν και όχι πριν τον Νοέμβριο του 2018» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση που εξέδωσε η WiSpear και αυτό είναι κάτι που καλείται να διερευνήσει η Αστυνομία.
Σε περίπτωση που αποδειχθεί μέσω της έρευνας ότι όντως έγιναν παρακολουθήσεις στόχων στην Κύπρο, θα ξεκινήσει η έρευνα για ταυτοποίηση τους, δηλαδή ουσιαστικά ποιους παρακολουθούσε το βαν. Και αυτό είναι ένα μέγα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί.
Και όλα αυτά, την ώρα που η τουρκική Χουριέτ δίδει και μία άλλη διάσταση στην υπόθεση. Η τουρκική εφημερίδα αναφέρει ότι οι παρακολουθήσεις του βαν «περιλαμβάνουν και τα κατεχόμενα, ειδικά στη Λευκωσία η οποία είναι μοιρασμένη πόλη και σε περιοχές κοντά στα ‘σύνορα’».
Την ίδια ώρα, η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» παρουσιάζει σήμερα μία διαφορετική πτυχή της υπόθεσης, συσχετίζοντας ουσιαστικά την ΚΥΠ με τους Ισραηλινούς.
Οι δύο εταιρείες ισραηλινών συμφερόντων, η WiSpear και η CIS Group, προμηθεύτηκαν εξοπλισμό παρακολούθησης από την ίδια εταιρεία, δηλαδή την Hacking Team, από την οποία προμηθεύτηκε στο παρελθόν και η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών. Αυτό προκύπτει, σύμφωνα και με το δημοσίευμα, μέσα από τη διαρροή απόρρητων εγγράφων από τη Wikileaks τον Ιούλιο του 2015. Το όνομα του Shakak Avni, διευθυντή της εταιρείας CIS, εμφανίζεται σε τέσσερα email με την Hacking Team την περίοδο 2013, ενώ το όνομα του Tal Dilian της εταιρείας WiSpear εμφανίζεται σε 13 περιπτώσεις, δύο χρόνια αργότερα, το 2015.
Πάντως, σύμφωνα με τον Αρχηγό της Αστυνομίας, υπάρχουν εξελίξεις γύρω από την υπόθεση. Όπως είπε, γίνονται έρευνες αυτή την ώρα και πρόκειται για μία σοβαρή υπόθεση. Πρόσθεσε ακόμη, πως λόγω και της σοβαρότητας της υπόθεσης, δεν έχει κάτι άλλο να δηλώσει και πρέπει να αναμένουν όλοι τα αποτελέσματα των ερευνών.
Ενημέρωση θέλουν… όλοι!
Πάντως, η απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη να καλέσει αύριο στο Προεδρικό τον Άντρο Κυπριανού για ενημέρωση και συζήτηση επί του θέματος, μόνο ικανοποιημένα δεν αφήνει τα υπόλοιπα κόμματα, τα οποία με δηλώσεις και ανακοινώσεις τους απαιτούν άμεση και πλήρη ενημέρωση.
Πηγή: CyprusTimes