Home ΛΑΡΝΑΚΑ Εφαρμογή του προγράμματος STEM σε δυο σχολεία της Λάρνακας
Εφαρμογή του προγράμματος STEM σε δυο σχολεία της Λάρνακας

Εφαρμογή του προγράμματος STEM σε δυο σχολεία της Λάρνακας

Σε εννέα δημοτικά σχολεία παγκύπρια θα εφαρμοστεί πιλοτικά για τη νέα σχολική χρονιά το πρόγραμμα STEM. O όρος STEM, ο οποίος αποτελεί ακρωνύμιο των όρων Science, Technology, Engineering και Mathematics, δηλώνει την εκπαιδευτική πολιτική και κατεύθυνση, η οποία προάγει μία ολοκληρωμένη διεπιστημονική προσέγγιση της διδασκαλίας, με την εμπλοκή των παιδιών σε δραστηριότητες που τους παρέχουν ευκαιρίες να αξιοποιούν γνώσεις, έννοιες, διαδικασίες και πρακτικές από τα γνωστικά πεδία των Φυσικών Επιστημών, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής και των Μαθηματικών, για να αντιμετωπίζουν καταστάσεις και ζητήματα που σχετίζονται με τον κόσμο της καθημερινής ζωής.

Μέσα από παραδείγματα κρατών που έχουν αναπτύξει και εφαρμόσει προγράμματα STEM στα εκπαιδευτικά τους συστήματα, διακρίνονται ορισμένες κοινές αρχές και στόχοι, όπως οι πιο κάτω:

• Προσανατολισμός στην καινοτομία
• Αλληλεπίδραση και συνύπαρξη των ξεχωριστών γνωστικών αντικειμένων STEM με σεβασμό στη διαφορετικότητα και τις ιδιαιτερότητες του κάθε αντικειμένου.
• Εφαρμογή πρακτικών και εννοιών STEM για την επίλυση προβλημάτων.
• Σχεδιασμός και εκτέλεση διερευνητικών διαδικασιών με επιδέξιο και δημιουργικό τρόπο.
• Έμφαση στο συλλογισμό, την κριτική σκέψη και τη μοντελοποίηση.
• Στρατηγική χρήση και ανάπτυξη της τεχνολογίας.
• Προώθηση γνώσης για τη συνάφεια του τομέα STEM με την κοινωνία.
• Ερμηνεία πληροφοριών και επικοινωνία.
• Προαγωγή της συνεργασίας.

Πώς θα λειτουργήσει το πρόγραμμα STEMστη Δημοτική Εκπαίδευση

Πώς θα λειτουργήσει το πρόγραμμα STEM στη Δημοτική Εκπαίδευση

Το μάθημα STEM θα διεξάγεται σε δύο συνεχόμενες σαραντάλεπτες περιόδους μετά τη λήξη των μαθημάτων (13:05), δύο φορές την εβδομάδα και θα απευθύνεται σε μαθητές/τριες της Στ’ τάξης που θα επιλέξουν να το παρακολουθήσουν. Σε περίπτωση που σε κάποιο/α σχολείο/α δεν υπάρχει ικανοποιητική συμμετοχή μαθητών/τριών της Στ΄ τάξης, στα τμήματα που θα δημιουργηθούν θα προσκληθούν να συμμετάσχουν εθελοντικά και παιδιά της Ε΄ τάξης. Για την αποτελεσματικότερη επίβλεψη της πειραματικής, διερευνητικής και πρακτικής φύσης της εργασίας που απαιτεί η εκτέλεση των projects, θα δημιουργηθούν τμήματα που θα αριθμούν από 7 έως 13 μαθητές/τριες. Στα σχολεία που ανήκουν στο θεσμό του Προαιρετικού Ολοήμερου Σχολείου (ΠΟΣ), το υφιστάμενο ωρολόγιο πρόγραμμα της απογευματινής ζώνης θα ενισχυθεί με μάθημα δραστηριοτήτων STEM, το οποίο θα ενταχθεί στα θέματα ενδιαφέροντος για τους/τις μαθητές/τριες της Στ΄ τάξης. Στα σχολεία που δεν ανήκουν στο θεσμό των Προαιρετικών Ολοήμερων Σχολείων, το πρόγραμμα της πρωινής ζώνης θα επεκταθεί κατά τις μέρες που θα διεξάγεται το μάθημα STEM για τους μαθητές/τριες της Στ΄ τάξης, για να περιλάβει μια περίοδο σίτισης-διαλείμματος και δύο συνεχόμενες περιόδους για τις δραστηριότητες του συγκεκριμένου γνωστικού αντικειμένου.

Δηλαδή

13.05-13.45 Σίτιση
13.45-14.25 Κατ’ οίκον εργασία
14.25-15.05 Πρώτη περίοδος δραστηριοτήτων STEM
15.05-15.20 Διάλειμμα
15.20-16.00 Δεύτερη περίοδος δραστηριοτήτων STEM

Την εποπτεία της λειτουργίας του προγράμματος δραστηριοτήτων STEM θα αναλάβουν οι Διευθύνσεις των σχολείων, οι επιθεωρητές Δημοτικής Εκπαίδευσης που συμμετέχουν στην Επιτροπή STEM και οι οικείοι/ες επιθεωρητές/τριες Δημοτικής Εκπαίδευσης των σχολείων που εφαρμόζουν το πρόγραμμα.

Ποιοι εκπαιδευτικοί θα διδάξουν στο πρόγραμμα STEM

Σε όλες τις περιπτώσεις, το διδακτικό προσωπικό που θα αναλάβει τη διδασκαλία του προγράμματος STEM θα κατέχει άριστες γνώσεις, δεξιότητες και εμπειρία στη διδασκαλία των γνωστικών αντικειμένων του πεδίου STEM. Σημειώνεται ότι οι εκπαιδευτικοί θα παρακολουθήσουν σχετικό πρόγραμμα επιμόρφωσης, το οποίο θα οργανωθεί από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο τον Σεπτέμβριο 2019. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι εκπαιδευτικοί που θα εργαστούν στο πρόγραμμα θα απασχοληθούν με το καθεστώς της αγοράς υπηρεσιών. Η αντιμισθία για την απασχόληση των εκπαιδευτικών θα είναι €21,96 ανά περίοδο διδασκαλίας και €19,53 ανά περίοδο σίτισης. H επιλογή των εκπαιδευτικών θα γίνει κατά σειρά προτεραιότητας με βάση συγκεκριμένα κριτήρια που έχουν αποφασισθεί.

Πού θα εφαρμοστεί

Το πρόγραμμα STEM θα εφαρμοστεί, όπως προαναφέραμε, σε εννέα σχολεία παγκύπρια και τα οποία είναι Δημοτικό Σχολείο Ελένειον, Δημοτικό Σχολείο Μακεδονίτισσας Α’, Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού ΙΑ΄ – Τσίρειο, Δημοτικό Σχολείο Κάτω Πολεμιδιών Β’- Αγίου Γεωργίου, Δημοτικό Σχολείο Καμάρων, Δημοτικό Σχολείο Κοφίνου – «Μιχαλοπούλειο», Δημοτικό Σχολείο Πάφου Η’-Ιορδάνειο, Δημοτικό Σχολείο Αγίας Νάπας – Αντώνη Τσόκκου, Δημοτικό Σχολείο Παραλιμνίου Α’.

Πηγή: Dialogos /Ελένη Κωνσταντίνου

Send this to a friend