Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Ομολογία για ναυάγιο…
Ομολογία για ναυάγιο…

Ομολογία για ναυάγιο…

 

 

Ενώπιον της δικαιοσύνης θα λογοδοτήσουν ο 44χρονος Νορβηγός καπετάνιος και ο 37χρονος Αμερικανός, οι οποίοι είχαν συλληφθεί και προφυλακιστεί την προηγούμενη εβδομάδα στη Λάρνακα, σχετικά με υπόθεση που αφορά υποθαλάσσιες έρευνες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας με σκοπό την ανεύρεση ναυαγίου με αρχαιότητες.

Ο πρώτος ήταν ο καπετάνιος του πλοίου, υπό κυπριακή σημαία, που διενεργούσε τις έρευνες (ανήκει σε νορβηγική εταιρεία), ενώ ο Αμερικανός φέρεται να ήταν ο επικεφαλής της εταιρείας, αμερικανικών συμφερόντων, που έκανε τις υποβρύχιες έρευνες με τη χρήση εξοπλισμένων αυτόνομων υποβρύχιων σκαφών.

Η υπόθεση καταχωρίσθηκε χθες στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, όπου εναντίον των δύο κατηγορουμένων απαγγέλθηκαν κατηγορίες που αφορούν συνωμοσία προς διάπραξη πλημελήματος κι επισκοπήσεις και ανασκαφές για εξεύρεση αρχαιοτήτων χωρίς την έγγραφη άδεια του Διευθυντή του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

 

Οι δύο κατηγορούμενοι θ’ απαντήσουν εάν παραδέχονται ή όχι ενοχή αύριο Τετάρτη (27/2) οπόταν ορίστηκε η υπόθεση. Αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και μ’ εγγύηση 10 χιλιάδων ευρώ ο καθένας. Όπως πληροφορούμαστε, οι δύο συλληφθέντες σε καταθέσεις τους στην Αστυνομία παραδέχονται ότι βάσει συμβολαίου όντως διενεργούσαν έρευνες για ανεύρεση ναυαγίου στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, ισχυρίζονται όμως ότι δεν γνώριζαν πως επρόκειτο για το ναυάγιο «Napried» που χρονολογείται από το 1872, για το οποίο έγινε αναφορά από την Αστυνομία κατά τη διαδικασία προφυλάκισής τους.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν στις 20 Φεβρουαρίου λήφθηκε αλληλογραφία στα γραφεία του ΤΑΕ Λάρνακας, που αναφερόταν σε πληροφορία προς το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ότι σκάφος υπό κυπριακή σημαία διεξάγει υποβρύχιες έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ για την ανεύρεση ναυαγίου του 19ου αιώνα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προσωπικό εταιρείας αμερικανικών συμφερόντων που βρισκόταν πάνω στο ύποπτο πλοίο διεξήγαγε υποθαλάσσιες έρευνες με τη χρήση εξοπλισμένων αυτόνομων υποβρύχιων σκαφών. Το ύποπτο σκάφος αποδεσμεύτηκε από το λιμάνι Λάρνακας όπου ήταν ελλιμενισμένο τις προηγούμενες μέρες.

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Send this to a friend