Ο κ. Λύρας ρωτήθηκε αν γνώριζε για τις ατασθαλίες στην ΣΠΕ Άχνας της περίοδο 2005-2013, όπου δίνονταν μεγάλα δάνεια υπό τη μορφή παρατραβήγματος σε τρεχούμενους με μηδενικές καταθέσεις, με την πιο ακραία περίπτωση το παρατράβηγμα να έχει φτάσει πέραν των 3 εκατ. ευρώ. Όπως είπε σε μια περίπτωση επιχειρηματία ανάπτυξης γης, η οποία εντοπίστηκε από την υπηρεσία του, έγιναν άμεσες ενέργειες για να διασφαλιστεί το λαβείν την εταιρείας και έγιναν πειθαρχικές διαδικασίες, που είχαν ως αποτέλεσμα ο υπεύθυνος για την κατάσταση να τιμωρηθεί με στέρηση προσαυξήσεων.
Ερωτηθείς για την ύπαρξη 6000 Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) στο Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού, είπε ότι δεν ήταν ενήμερος. Είπε ότι δύο φορές είχε γίνει έκθεση εποπτείας από κοινού με την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ) η οποία είχε ανάμειξη με το θέμα από το 2003 . Είπε επίσης ότι η ΚΤΚ θα μπορούσε να παρέμβει μέσω της Εποπτείας που είχε μέσω της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας από το 1968. Είπε επίσης ότι νομικά δεν προβλέπετο να ενημερώνει ο ίδιος την ΚΤΚ.
Σε παρατήρησε του μέλους της Επιτροπής Γιώργου Χαραλάμπους ότι η Επιτροπεία της ΣΠΕ είπε στην Ελέγκτρια ότι θα την απολύσει και έτσι αναγκάστηκε να υποβάλει παραίτηση, ο κ. Λύρας ανέφερε ότι η Επιτροπεία του παραπονέθηκε για κακή συμπεριφορά της λειτουργού και υποτιθέμενη έλλειψη εχεμύθειας και όπως είπε, σέβεται και τις δύο απόψεις. Συμπλήρωσε ότι ο ίδιος θεωρεί ότι καθοδήγησε σωστή την Ελέγκτρια για τη διαδικασία και ότι την προστάτευσε. Στην Αθηένου ανέφερε, δεν είχαν αντιληφθεί ότι ο εσωτερικό έλεγχος γινόταν για δικό τους καλό.
Ο κ. Λύρας επανέλαβε ότι η Υπηρεσία του έκανε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για εφαρμογή του νόμου, αλλά δεν μπορούσαν να αλλάξουμε τα μυαλά των ανθρώπων, κατά την έκφραση του. Σημείωσε επίσης ότι προτεραιότητα της Υπηρεσίας κατά την περίοδο μετά το 2004 ήταν να κάνουν το Συνεργατισμό να δουλέψει σε νέο περιβάλλον μετά την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως είπε, ήταν ανθρωπίνως αδύνατο να ελέγχει στενά όλες τις συνεργατικές εταιρείες που υπήρχαν γιατί αλλιώς θα σήμαινε ότι έπρεπε να έχει 400 υπαλλήλους. Πρόσθεσε ότι υπήρχαν διαδικασίες και ρυθμιστικές οδηγίες και ο Επόπτης ανέμενε από τους διευθυντές να συμπεριφέρονται ανάλογα. Αναφέρθηκε ακόμα σε έλλειψη δυνατοτήτων σε μια μεταβατική περίοδο που έπρεπε να γίνει προσαρμογή με τις οδηγίες της ΕΕ και για πολλούς υπήρχε μεγάλη δυσκολία να προσαρμοστούν.
Η εσωτερική διακυβέρνηση και ο νόμος για τις εκποιήσεις ήταν ο κύριος λόγος που οδήγησε στην κατάρρευση του Συνεργατισμού, εκτίμησε ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης καταθέτοντας ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για το Συνεργατισμό, μέσω τηλεδιάσκεψης από το Λέστερ της Βρετανίας.
Ο κ. Δημητριάδης αναφέρθηκε επίσης σε άρνηση συνεργασίας μαζί του από την Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη καθώς και σε τροποποίηση της νομοθεσίας της λειτουργίας της Κεντρικής, η οποία επηρέασε την ανεξαρτησία της αλλά και την απρόσκοπτη λειτουργία της, κάτι που ήταν ανάμεσα στους λόγους που οδήγησαν στην αποχώρησή του. «Η αντιμετώπιση ήταν πολύ δύσκολη και αρνητική. Δεν υπήρχε η απαραίτητη συνεργασία. Πίστευαν ότι γνώριζαν καλύτερα. Είχα τεράστια προβλήματα μαζί τους και αυτά τα έχω πει πολλές φορές», σημείωσε.
Σε ερώτηση για πιο λόγο κατέρρευσε κατά την άποψή του ο Συνεργατισμός είπε ότι «κατά τη δική μου άποψη για να είμαι ειλικρινής εγώ διάβασα ξεκάθαρα τι μας είχε πει η Κομισιόν πρόσφατα». «Μας είχε πει ξεκάθαρα ότι ήταν δύο λόγοι: η εσωτερική διακυβέρνηση, αλλά επίσης και η νομοθεσία για τις εκποιήσεις», σημείωσε. Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη «οι δύο λόγοι μαζί εξηγούν».
Η νομοθεσία για τις εκποιήσεις επηρέαζε και τις τράπεζες. Άρα ο Συνεργατισμός είχε κάτι περισσότερο, ήταν η δική τους εσωτερική διακυβέρνηση για την οποία δεν με εκπλήττει βασικά μετά από αυτά που είδα, αλλά δεν γνωρίζω ακριβώς τι έγινε, συνέχισε.
Σταυράκης: Πρόβλημα έλλειψης κεφαλαίων στον Συνεργατισμό από το 2010
Ενώπιον της Επιτροπής κατέθεσε και ο Χαρίλαος Σταυράκης, πρώην Υπουργός Οικονομικών επί κυβέρνησης Χριστόφια, η θητεία του οποίου διήρκησε από τον Φεβρουάριο του 2008 μέχρι τα τέλη Ιουλίου του 2011.
Στην κατάθεση του, ο κ. Σταυράκης ανέφερε ότι ήδη από τη δική του θητεία, το 2010, υπήρχαν φήμες για μαύρη τρύπα 200 εκατ στο Συνεργατισμό, ποσό ωστόσο, το οποίο ο ίδιος εκτιμούσε ότι ήταν διαχειρίσιμο, με μια συνετή πολιτική εκ μέρους του συνεργατιμού. «Με μια μικρή μείωση των ΜΕΔ, το ποσό αυτό θα καλύπτετο. Αν ο συνεργατισμός επικεντρώνονταν τότε στην καλύτερη είσπραξη καθυστερημένων δανείων και στην καλύτερη δανειοδότηση, θα μπορούσε να καλύψει το πρόβλημα», σημείωσε ο κ. Σταυράκης.