[ad_1]
Πλήρη δικαίωση στους εργοδότες δίνει με απόφασή του Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σύμφωνα με την απόφαση οι εργοδότες έχουν απόλυτο δικαίωμα, αν τεθεί θέμα παραβίασης των όρων εργασίας μεταξύ εργοδοτικής πλευράς και υπαλλήλου, να διαβάσουν τα προσωπικά μηνύματα του εργαζόμενου, τόσο σε υπηρεσίες chat όσο και σε ηλεκτρονικά ταχυδρομεία, αν και εφόσον ο υπάλληλος τα διαβάζει και τα αποστέλλει, εν ώρα εργασίας.
Το ΕΔΑΔ αποφάνθηκε σε υπόθεση προσφυγής υπαλλήλου, τον οποίο η εργοδοτική, απέλυσε, αφού πρώτα διάβασε τα προσωπικά του μηνύματα.
Σύμφωνα με το δικαστήριο δεν είναι αδικαιολόγητο ένας εργοδότης να θέλει να επαληθεύσει ότι οι υπάλληλοι εκπληρώνουν τα επαγγελματικά τους καθήκοντα κατά τις ώρες εργασίας και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο εργοδότης ενέργησε στο πλαίσιο της πειθαρχικής εξουσίας, δεδομένου ότι είχε αποκτήσει πρόσβαση στο λογαριασμό του υπαλλήλου του, υποθέτοντας ότι οι εν λόγω πληροφορίες σχετίζονταν με επαγγελματικές δραστηριότητες, αφού ο λογαριασμός ήταν επαγγελματικός και όχι προσωπικός.
Ωστόσο, οι δικαστές υπογράμμισαν ότι η άναρχη υποκλοπή δεν είναι αποδεκτή και σημείωσαν ότι υπάρχει ανάγκη κατάρτισης ενός πλαισίου, το οποίο θα ορίζει με σαφήνεια τι μπορεί να συλλέξει ένας εργοδότης και πώς.
Η απόφαση είναι δεσμευτική για όλες τις χώρες που έχουν επικυρώσει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
[ad_2]
Source link