Σείστηκε η γη στο πρώην διυλιστήριο Λάρνακας από τα έργα αποξήλωσης της πρώτης πετρελαιοδεξαμενής στον χώρο της Κυπριακής Εταιρείας Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών.
Η σημερινή μέρα (27/1) χαρακτηρίστηκε ιστορική και σημαντική για τη Λάρνακα, διότι ένα διαχρονικό αίτημα της πόλης, η μετακίνηση των πετρελαιοδεξαμενών, παίρνει σάρκα και οστά. Η κατεδάφιση και η μετακίνηση των εγκαταστάσεων της ΚΕΤΑΠ αποτελεί το πρώτο βήμα. Το μέταλλο από τις πετρελαιοδεξαμενές που θα κατεδαφιστούν θα πωληθεί σε ειδικούς ανακυκλωτές, με το κέρδος της κυβέρνησης να εκτιμάται γύρω στις 300 χιλιάδες ευρώ. Η πρώτη φάση αποξήλωσης των πετρελαιοδεξαμενών της ΚΕΤΑΠ υπολογίζεται να διαρκέσει 3-4 μήνες. Η δεύτερη φάση θα αφορά τη διενέργεια μελέτης για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στο υπέδαφος του πρώην διυλιστηρίου (από τυχόν διαρροές πετρελαιοειδών) καθώς και πλάνο αποκατάστασης ολόκληρου του χώρου, κάτι που αναμένεται να διαρκέσει 2-3 χρόνια. Στην τρίτη φάση προγραμματίζεται η αποξήλωση των εγκαταστάσεων όπου φυλάσσεται η άσφαλτος καθώς και των παραθαλάσσιων χώρων της ΚΕΤΑΠ (αγκυροβόλιο).
Ιστορικές στιγμές
Οι εργασίες αποξήλωσης των πετρελαιοδεξαμενών της ΚΕΤΑΠ (εδώ κι ένα χρόνο έχουν μετακινηθεί τα κρατικά αποθέματα σε υγρά καύσιμα) ξεκίνησαν στην παρουσία του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη, των Δημάρχων Λάρνακας και Λειβαδιών και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων. Συγκεκριμένα, θα αποξηλωθούν 137 χιλιάδες κυβικά μέτρα αποθηκευτικών χώρων πετρελαιοειδών και σωληνώσεις εφτά χιλιομέτρων. Σε δηλώσεις του, ο κ.Λακκοτρύπης είπε ότι οι κάτοικοι Λάρνακας και Λειβαδιών ζουν ιστορικές στιγμές,
διότι ένας διαχρονικός τους πόθος, η μετακίνηση των πετρελαιοδεξαμενών για να «απελευθερωθεί» ο κόλπος της Λάρνακας για σκοπούς τουριστικής ανάπτυξης στο μέλλον, παίρνει σάρκα και οστά. «Βρισκόμαστε σ’ ένα χώρο που έχει εξυπηρετήσει την Κύπρο πάρα πολλά χρόνια, αλλά ο κύκλος ζωής του έχει κλείσει», είπε ο Υπουργός Ενέργειας και πρόσθεσε. «Η σημερινή (χθεσινή) μέρα αποτελεί την απαρχή… του ενός τρίτου της μεγάλης προσπάθειας για απομάκρυνση όλων των οχληρών εγκαταστάσεων από τη Λάρνακα, γι’ αυτό προσδοκούμε στη συνεργασία τόσο των τοπικών αρχών, όσο και των ιδιωτικών εταιρειών, ώστε να γίνουν πραγματικότητα και τα υπόλοιπα δύο τρίτα. Δηλαδή, η απομάκρυνση των υγρών καυσίμων των ιδιωτικών εταιρειών και η απομάκρυνση των εγκαταστάσεων υγραερίου. Οι διαδικασίες αυτές έχουν δρομολογηθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών. Ευελπιστούμε ότι τα υγρά καύσιμα των εταιρειών να απομακρυνθούν μέχρι το τέλος αυτού του έτους και προς τούτο έχουμε επισπεύσει τις διαδικασίες στο Βασιλικό, έτσι ώστε οι εταιρείες να έχουν επιλογές. Όσον αφορά το υγραέριο, το πρόβλημα είναι πιο σύνθετο, διότι δεν διαθέτουμε ακόμα εγκαταστάσεις για να το φιλοξενήσουν. Οπόταν θα πρέπει να επισπευτούν οι διεργασίες για τη δημιουργία εγκαταστάσεων υγραερίου στο Βασιλικό. Γνωρίζω ότι οι εταιρείες ήδη έχουν κάνει τις αιτήσεις τους για να προχωρήσει κι αυτό το έργο». Σ’ ερώτηση πώς η Κυβέρνηση προτίθεται ν’ αναγκάσει τις εταιρείες να μετακινηθούν από τη Λάρνακα, με δεδομένο ότι δεν έχουν εφαρμόσει το διάταγμα τερματισμού χρήσης που λήγει την ερχόμενη Τρίτη (31/1), ο κ.Λακκοτρύπης έκανε λόγο για νέο ανανεωμένο διάταγμα τερματισμού χρήσης με ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα, παρέχοντας παράλληλα τις επιλογές στις εταιρείες για να απομακρυνθούν από τη Λάρνακα. Σε δηλώσεις του, εξάλλου, ο δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας εξέφρασε την ελπίδα η χθεσινή μέρα ν’ αποτελέσει ορόσημο, ώστε να μετακινηθούν το συντομότερο όλες οι οχληρές εγκαταστάσεις από τα παράλια της πόλης.
Δήμος εναντίον εταιριών
Στο μεταξύ, επ’ ευκαιρία της έναρξης των έργων αποξήλωσης των κρατικών πετρελαιοδεξαμενών στο πρώην διυλιστήριο, ο Δήμος Λάρνακας εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία χαιρετίζει τις εργασίες. Παράλληλα, όμως, εκφράζει την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι οι εταιρείες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις τους στα παράλια της πόλης, παρά τις πρόνοιες του σχετικού διατάγματος που εκπνέει στις 31 Ιανουαρίου 2017. Η ανακοίνωση σημειώνει τα ακόλουθα. «Ο Δήμος Λάρνακας θεωρεί ότι δεν έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες από τα εμπλεκόμενα μέρη, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να μην συμμορφωθούν με το διάταγμα τερματισμού χρήσης. Ο δήμος είναι αποφασισμένος να εργαστεί με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του για να τερματιστεί η χρήση των εγκαταστάσεων αυτών, να διασφαλιστεί η υγεία και η ασφάλεια των πολιτών και να γίνει κατορθωτή η ανάπτυξη της περιοχής», καταλήγει.
Βάσος Βάσου