Home ΛΑΡΝΑΚΑ Λουκέτο σε 1.500 καταστήματα στη Λάρνακα!!!
Λουκέτο σε 1.500 καταστήματα στη Λάρνακα!!!

Λουκέτο σε 1.500 καταστήματα στη Λάρνακα!!!

Μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης τον Μάρτιο του 2013, περίπου το 30% των εμπορικών καταστημάτων στη Λάρνακα έκλεισε. Σύμφωνα με τον επαρχιακό γραμματέα της ΠΟΒΕΚ Λάρνακας – Αμμοχώστου Νίκο Σταμάτη, το ποσοστό αυτό δυνατό να μεταφράζεται μέχρι και σε 1.500 εμπορικά καταστήματα και σημείωσε ότι αριθμός επαγγελματιών που έκλεισαν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τους δεν ενημέρωσαν σχετικά την ΠΟΒΕΚ.

 

Μιλώντας στον «Φ», ο κ. Σταμάτης επισήμανε ωστόσο ότι θα ήταν λάθος να αποδοθεί το φαινόμενο μόνο στον παράγοντα της κρίσης. Ήταν σίγουρα, πρόσθεσε, ένας δυνατός παράγοντας η κρίση. Αλλά δεν μπορεί να παραβλεφθεί το γεγονός ότι, στην τριετία που πέρασε στη Λάρνακα, υπήρξε κάθοδος υπεραγορών και καταστημάτων που επιδείνωσαν και αυτά με τη σειρά τους τα δεδομένα για τις μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου.

Σημείωσε ακόμη ότι το φαινόμενο του λουκέτου σε μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου δεν σημαίνει ότι σταματά ώς εδώ και δεν αποκλείεται να συνεχιστεί και στο μέλλον. Απεναντίας, τόνισε ο κ. Σταμάτης, όσο θα συνεχίζεται η κάθοδος πολυκαταστημάτων, θα συνεχίζεται και το κλείσιμο μικρών επιχειρήσεων.

Στο σημείο αυτό, ο επαρχιακός γραμματέας της ΠΟΒΕΚ Λάρνακας – Αμμοχώστου σχολίασε και την πρόθεση ομάδας επιχειρηματιών να προχωρήσουν στη δημιουργία «μολ» και στη Λάρνακα, προδικάζοντας ότι η οργάνωσή του θα ταχθεί εναντίον, με κίνητρο την προστασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου. Όσο θα εξαπλώνεται το φαινόμενο των μεγάλων καταστημάτων και πολυκαταστημάτων, δεν θα είναι μόνο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα κινδυνεύουν στη Λάρνακα, αλλά και η βιωσιμότητα των μεγάλων επιχειρήσεων, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με βάση τα πληθυσμιακά δεδομένα της πόλης και επαρχίας Λάρνακας, αλλά και το γεγονός ότι αυτή η πόλη δέχεται πολύ χαμηλά ποσοστά τουριστικής κίνησης, κάπου θα πρέπει να μπει και φραγμός στην ανάπτυξη νέων εμπορικών επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, επισήμανε ακόμη ο επαρχιακός γραμματέας της ΠΟΒΕΚ Λάρνακας – Αμμοχώστου.

Επιβαρύνεται η οικονομία

Η προσθήκη διαρκώς νέων μικρών και κυρίως μεγάλων επιχειρήσεων σε μια τοπική οικονομία, στη θέση υφιστάμενων που χρεοκοπούν και κλείνουν, δεν αποτελεί υγιή οικονομικό κανόνα, αλλά απεναντίας καταστροφικό και αυτό είναι κάτι που πρέπει να προβληματίσει όχι μόνο στην περίπτωση της Λάρνακας, αλλά και παγκύπρια, τόνισε ακόμη στις δηλώσεις του ο επαρχιακός γραμματέας της ΠΟΒΕΚ.

Κάθε εμπορική επιχείρηση που χρεοκοπεί και κλείνει, αφήνει πίσω της ερείπια και κυρίως πολύ συχνά ένα μεγάλο οικονομικό χρέος που καταλήγει στα μη εξυπηρετούμενα και ζημιώνει σημαντικά την κυπριακή οικονομία και την όποια προσπάθεια να ορθοποδήσει, σημείωσε ακόμη ο κ. Σταμάτης.

Στερείται πόλου έλξης το κέντρο της πόλης

Όσον αφορά στο παραδοσιακό εμπορικό κέντρο της Λάρνακας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, ο κ. Σταμάτης είπε ότι αυτά δεν οφείλονται μόνο στο πρόβλημα της προσβασιμότητας (τομέας όπου υπήρξε κάποια προσπάθεια βελτίωσης) και το πρόβλημα των χώρων στάθμευσης. Το εμπορικό κέντρο, σημείωσε, ειδικά μετά και από την κατεδάφιση της παλιάς δημοτικής αγοράς πριν από μερικά χρόνια, στερείται κάποιου πόλου έλξης.

«Να μπει κάποιος στο εμπορικό κέντρο της Λάρνακας για να κάνει τι, εκτός από το να ψωνίσει; Επομένως, το μόνο που απομένει είναι να ελπίζουμε ότι δεν θα καθυστερήσει η ανέγερση της νέας δημοτικής αγοράς Λάρνακας και του χώρου στάθμευσης που θα τη συνοδεύει, ως μια καλή αρχή για την ανάκαμψη σταδιακά του εμπορικού κέντρου της παλιάς πόλης», τόνισε.

Για την ανάπτυξη του λιμανιού της Λάρνακας, ο κ. Σταμάτης υποστήριξε ότι αυτή θα πρέπει να είναι τουριστική. Και σημείωσε ότι από τη στιγμή που υπάρχει η προοπτική να μετακινηθούν οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και οι εγκαταστάσεις υγραερίου, δεν μπορεί να υπάρχει σε κομμάτι της τουριστικής παραλίας της Λάρνακας ένα εμπορικής φύσεως λιμάνι.

 

Πηγή: Εφημερίδα “Φ”

Send this to a friend