Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Μιχάλης Ππεκρής: «Η Κύπρος χρειάζεται ξεκάθαρο σχεδιασμό για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική»
Μιχάλης Ππεκρής: «Η Κύπρος χρειάζεται ξεκάθαρο σχεδιασμό για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική»

Μιχάλης Ππεκρής: «Η Κύπρος χρειάζεται ξεκάθαρο σχεδιασμό για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική»

Την ανάγκη ουσιαστικής στήριξης του κυπριακού πρωτογενούς τομέα και διεκδίκησης πρόσθετων ευρωπαϊκών κονδυλίων επισημαίνει ο Μιχάλης Ππεκρής, Υπεύθυνος Χαρτοφυλακίου Γεωργίας και Κτηνοτροφίας του Δημοκρατικού Συναγερμού, με αφορμή τη δημόσια διαβούλευση για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) 2028–2034.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, η νέα προγραμματική περίοδος αποτελεί καθοριστική ευκαιρία για το μέλλον της κυπριακής γεωργίας και κτηνοτροφίας, υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται ολοκληρωμένος σχεδιασμός που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των παραγωγών.

Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί η προτεινόμενη ελάχιστη ευρωπαϊκή κατανομή ύψους 416 εκατομμυρίων ευρώ για την Κύπρο, για ολόκληρη την επταετία, καθώς εγείρονται ερωτήματα σχετικά με την επάρκεια της χρηματοδότησης και τις δυνατότητες εξασφάλισης πρόσθετων πόρων.

Ο Μιχάλης Ππεκρής τονίζει ότι είναι απαραίτητο να εξεταστεί πώς συγκρίνεται η χρηματοδότηση της Κύπρου με εκείνη των υπόλοιπων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο τα συνολικά ποσά, αλλά και τον πληθυσμό, τον αριθμό των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και την καλλιεργούμενη έκταση.

Στο επίκεντρο το κόστος παραγωγής και η λειψυδρία

Σύμφωνα με τον κ. Ππεκρή, η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική οφείλει να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις στις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας στην Κύπρο.

Το αυξημένο κόστος παραγωγής, η λειψυδρία, το ενεργειακό κόστος και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αποτελούν βασικά ζητήματα που επηρεάζουν τη βιωσιμότητα των γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Παράλληλα, επισημαίνει την ανάγκη εκσυγχρονισμού των μονάδων, περιβαλλοντικής αναβάθμισης, ορθολογικής διαχείρισης των φυσικών πόρων και βελτίωσης των συνθηκών εκτροφής και της καλής διαβίωσης των παραγωγικών ζώων.

Όπως υπογραμμίζει, οι νέες απαιτήσεις πρέπει να συνοδεύονται από την ανάλογη οικονομική στήριξη, ώστε να μην επιβαρύνουν περαιτέρω τους παραγωγούς.

Σημαντικές εκκρεμότητες για το χαλλούμι ΠΟΠ

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στις εκκρεμότητες που αφορούν το χαλλούμι Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), με τον Μιχάλη Ππεκρή να τονίζει ότι η σταδιακή συμμόρφωση με τις προβλεπόμενες προδιαγραφές και η ενίσχυση της εγχώριας γαλακτοπαραγωγής πρέπει να αποτελέσουν μέρος του ευρύτερου σχεδιασμού.

Ζητά ολοκληρωμένο κυβερνητικό σχέδιο

Ο Μιχάλης Ππεκρής θέτει προς την κυβέρνηση το βασικό ερώτημα για τη στρατηγική που προτίθεται να ακολουθήσει, τόσο για τη διεκδίκηση πρόσθετης ευρωπαϊκής χρηματοδότησης όσο και για την αποτελεσματική αξιοποίησή της προς όφελος των γεωργών και των κτηνοτρόφων.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι η συζήτηση για τη νέα ΚΑΠ πρέπει να πραγματοποιηθεί με διαφάνεια, επιστημονική τεκμηρίωση και ενεργό συμμετοχή των ανθρώπων της παραγωγής.

Καταλήγοντας, επισημαίνει ότι το ζητούμενο δεν περιορίζεται στο ύψος των διαθέσιμων κονδυλίων, αλλά επεκτείνεται στον τρόπο με τον οποίο αυτά θα αξιοποιηθούν, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της ανθεκτικότητας και της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας της κυπριακής γεωργίας και κτηνοτροφίας.

Send this to a friend