Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η «νέα» λεωφόρος Φανερωμένης στη Λάρνακα μετά τα έργα για το ΣΒΑΚ – Οι προβληματισμοί και τα παράπονα των δημοτών για τη μείωση των λωρίδων και οι εξηγήσεις από πλευράς Δήμου Λάρνακας
Η «νέα» λεωφόρος Φανερωμένης στη Λάρνακα μετά τα έργα για το ΣΒΑΚ – Οι προβληματισμοί και τα παράπονα των δημοτών για τη μείωση των λωρίδων και οι εξηγήσεις από πλευράς Δήμου Λάρνακας

Η «νέα» λεωφόρος Φανερωμένης στη Λάρνακα μετά τα έργα για το ΣΒΑΚ – Οι προβληματισμοί και τα παράπονα των δημοτών για τη μείωση των λωρίδων και οι εξηγήσεις από πλευράς Δήμου Λάρνακας

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Σημαντικές αλλαγές προκύπτουν στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κατά μήκος της λεωφόρου Φανερωμένης, στη Λάρνακα, έπειτα από τον νέο σχεδιασμό που εφαρμόστηκε στο πλαίσιο του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ).

 

Οι βασικές παρεμβάσεις έχουν να κάνουν με νέα κυκλοφοριακή διαχείριση, χωροθέτηση ποδηλατόδρομου, δημιουργία κεντρικής διαχωριστικής νησίδας και δημιουργία νέων διαβάσεων πεζών.

Ο Δήμος Λάρνακας ανακοίνωσε τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που ισχύουν μετά την ολοκλήρωση των έργων για το ΣΒΑΚ, ενημερώνοντας πως η κυκλοφορία με κατεύθυνση προς τον κυκλικό κόμβο της 1ης Απριλίου θα διεξάγεται σε μία λωρίδα, ενώ στην αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή από τον κυκλικό κόμβο της 1ης Απριλίου προς το K-Cineplex, διατηρούνται οι δύο λωρίδες.

Μεταξύ των δύο ρευμάτων κυκλοφορίας χωροθετείται κεντρική διαχωριστική νησίδα, η οποία απαγορεύει όλες τις δεξιόστροφες διακινήσεις στις παρόδιες οδούς. Εκατέρωθεν των λωρίδων κυκλοφορίας χωροθετείται ποδηλατόδρομος μονής κατεύθυνσης, παράλληλα με τη ροή των οχημάτων.

Στη συμβολή της λεωφόρου Φανερωμένης με την οδό Εστιάδων διατηρούνται τα υφιστάμενα φώτα τροχαίας. Στο εν λόγω τμήμα δημιουργούνται τέσσερις φωτοελεγχόμενες διαβάσεις πεζών. Όσον αφορά την κυκλοφορία με κατεύθυνση από τον κυκλικό κόμβο της 1ης Απριλίου προς τη λεωφόρο Θεσσαλονίκης, θα διεξάγεται σε μία λωρίδα, ενώ στην αντίθετη κατεύθυνση διατηρούνται οι δύο λωρίδες κυκλοφορίας. Μεταξύ των δύο ρευμάτων κυκλοφορίας διατηρείται η κεντρική διαχωριστική νησίδα.

Ο ποδηλατόδρομος χωροθετείται στο νότιο τμήμα και θα είναι αμφίδρομης κυκλοφορίας. Στο τμήμα αυτό δημιουργούνται έξι φωτοελεγχόμενες διαβάσεις πεζών. Στο τμήμα από τη λεωφόρο Θεσσαλονίκης μέχρι την οδό Αιγύπτου η κυκλοφορία θα διεξάγεται σε μία λωρίδα ανά κατεύθυνση (όπως είναι σήμερα), χωρίς κεντρική διαχωριστική νησίδα και οι παρόδιοι χώροι στάθμευσης διατηρούνται σε όλο το μήκος. Ο ποδηλατόδρομος χωροθετείται στο νότιο τμήμα και θα είναι αμφίδρομης κυκλοφορίας, ενώ δημιουργούνται τέσσερις φωτοελεγχόμενες διαβάσεις πεζών.

Τέλος, στο τμήμα από την οδό Αιγύπτου μέχρι τη λεωφόρο Αρτέμιδος (δρόμο αεροδρομίου) η κυκλοφορία θα διεξάγεται σε μία λωρίδα ανά κατεύθυνση. Διευθετούνται εναλλάξ κτιστή νησίδα κι επιπρόσθετη λωρίδα για δεξιόστροφες διακινήσεις. Ο ποδηλατόδρομος χωροθετείται εκατέρωθεν των λωρίδων κυκλοφορίας και είναι μονής κατεύθυνσης παράλληλα με τη ροή των οχημάτων.

Στο τμήμα αυτό διαμορφώνονται δύο φωτοελεγχόμενες διαβάσεις πεζών. Θέση του Δήμου Λάρνακας, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση, είναι πως η νέα κυκλοφοριακή διαχείριση της λεωφόρου Φανερωμένης προέκυψε μετά από καταγραφή και επεξεργασία κυκλοφοριακών δεδομένων και ως αποτέλεσμα μικροπροσομοίωσης της κυκλοφορίας (microsimulation), η οποία εκπονήθηκε από το Τμήμα Δημοσίων Έργων.

Τονίζεται, δε, πως η μείωση του αριθμού των λωρίδων κυκλοφορίας συμβάλλει στην ενσωμάτωση ποδηλατόδρομου και άλλων παρεμβάσεων (λωρίδες πρασίνου, διαβάσεις πεζών, κλπ), δημιουργώντας ένα πιο ανθρωποκεντρικό περιβάλλον, βελτιώνοντας την οδική ασφάλεια και αντιμετωπίζοντας διαχρονικά προβλήματα της περιοχής (υψηλές ταχύτητες, άναρχη στάθμευση, ελλιπείς υποδομές για πεζούς).

 

Ανησυχίες δημοτών

—————————- 

Πάντως, σε σχέση με τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς που εκφράστηκαν από δημότες για τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, κυρίως για πιθανές καθυστερήσεις στη διακίνηση οχημάτων λόγω μείωσης των λωρίδων κυκλοφορίας, ο δήμος αναφέρει ότι θα συνεχίσει να καταγράφει τα ζητήματα που προκύπτουν και να τα θέτει ενώπιον του Τμήματος Δημοσίων Έργων, έτσι ώστε όπου διαπιστώνεται ανάγκη και υπάρχει τεχνική δυνατότητα, να εξετάζονται οι αναγκαίες βελτιώσεις και προσαρμογές.

Όπως επισημαίνει, βασικός γνώμονας είναι η οδική ασφάλεια, η εύρυθμη λειτουργία της λεωφόρου και η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πολιτών.

 

 

 

 

 

 

 

Send this to a friend