Πάει Βατικανό ο Αρχιεπίσκοπος: «Παραμύθια» όσα λέγονται για τα συλλείτουργα, λέει ο Κυριακού – Προγραμματίζεται η έλευση της Τίμιας Κάρας στην Κύπρο [ηχητικό]
Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει ο θεολόγος Θεόδωρος Κυριακού στην επικείμενη πρώτη επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Γεωργίου στο Βατικανό υπό τη νέα του ιδιότητα, καθώς, όπως ανέφερε, στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί η μεταφορά στην Κύπρο της κάρας του Αποστόλου Παύλου. Παράλληλα, τόνισε τη σημασία των σχέσεων της Κύπρου με το Βατικανό, τόσο σε εκκλησιαστικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Πολίτη 107.6 και 97.6, στην εκπομπή «Πρωινή Επιθεώρηση» με την Κατερίνα Ηλιάδη, ο Θεόδωρος Κυριακού ανέφερε ότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Γεωργίου στο Βατικανό ως Αρχιεπισκόπου.
Όπως είπε, ένα από τα βασικά θέματα που θα τεθούν αφορά την κάρα του Αποστόλου Παύλου.
«Είναι σημαντική επίσκεψη γιατί εκείνο το πολυσυζητημένο θέμα σχετικά με την κάρα του Αποστόλου Παύλου θα τεθεί και θα προγραμματιστεί η έλευση στην Κύπρο, που θα είναι η πρώτη έξοδος από το Βατικανό της κάρας του Αποστόλου Παύλου», ανέφερε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αναμένεται να απευθυνθεί πρόσκληση και προς τον Πάπα να επισκεφθεί την Κύπρο. Ωστόσο, εκτίμησε ότι η επίσκεψη δεν θα συνδεθεί χρονικά με τη μεταφορά του λειψάνου.
«Εγώ πιστεύω ότι αυτό δεν θα γίνει, γιατί ο Πάπας δεν συνοδεύει λείψανα, ο Πάπας κάνει επισκέψεις από μόνος του. Οπότε θα έρθει η κάρα του Αποστόλου Παύλου και σε κάποια φάση θα έρθει και ο Λέων, γιατί θεωρούν την Κύπρο σταθμό για τη Μέση Ανατολή», είπε.
Ο κ. Κυριακού συνέδεσε το ενδιαφέρον του Βατικανού για την Κύπρο και με την κατάσταση των χριστιανικών κοινοτήτων στη Μέση Ανατολή, σημειώνοντας ότι «και οι δύο προηγούμενοι Πάπες που επισκέφτηκαν την Κύπρο, την επισκέφτηκαν γιατί υπήρχαν ανησυχίες για την τύχη του χριστιανισμού στη Μέση Ανατολή».
Αναφερόμενος στη σημασία του Βατικανού για την Κύπρο, τόνισε ότι πρόκειται για δύναμη με σημαντικό διεθνές εκτόπισμα.
«Το Βατικανό είναι κράτος, είναι εκκλησιαστική αρχή ενός δισεκατομμυρίου εξακοσίων εκατομμυρίων πιστών σε όλο τον κόσμο, έχει μια δύναμη που μας έχει στηρίξει στο εθνικό θέμα», ανέφερε, παραπέμποντας και στη συνδρομή για επαναπατρισμό εικόνων που είχαν κλαπεί από κυπριακές εκκλησίες.
Παράλληλα, απέρριψε τις αντιδράσεις που εκφράζονται για τις επαφές Ορθοδόξων με Ρωμαιοκαθολικούς.
«Η σχέση μας με τον Θεό δεν απειλείται από κανέναν», είπε, προσθέτοντας: «Όλα αυτά που λέγονται ότι συμπροσευχές και συλλείτουργα κ.λπ. είναι παραμύθια. Δεν υπήρξαν ποτέ συλλείτουργα. Συμπροσευχές γιατί να μην υπάρξουν; Εγώ μπορώ να συμπροσευχηθώ και με ένα μουσουλμάνο».
Για τον διάλογο μεταξύ των δύο Εκκλησιών, ο κ. Κυριακού ανέφερε ότι «υπάρχει μια καλή διάθεση» και ότι μπορούν να γίνουν «βήματα σύγκλισης», διευκρινίζοντας πάντως πως «η ένωση είναι μια υπόθεση που δεν είναι ορατή».
«Η Ορθοδοξία πρέπει να διαλέγεται για να καταφέρει τη μαρτυρία της στον κόσμο», κατέληξε, σημειώνοντας ότι «το Βατικανό είναι μια δύναμη την οποία έχουμε ανάγκη δίπλα μας».
Ακούστε όλη την παρέμβαση του Θεόδωρου Κυριακού στο ραδιόφωνο του «Π» 107.6 & 97.6 και στην εκπομπή «Πρωινή Επιθεώρηση»:
Πηγή: Πολίτης







