Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Κακοκαιρία: Σαράντα βλάβες στο δίκτυο ΑΗΚ
Κακοκαιρία: Σαράντα βλάβες στο δίκτυο ΑΗΚ

Κακοκαιρία: Σαράντα βλάβες στο δίκτυο ΑΗΚ

Σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση σε αρκετές περιοχές της Κύπρου προκάλεσε η κακοκαιρία που έπληξε το νησί το Σάββατο, με την ΑΗΚ να καταγράφει συνολικά 40 βλάβες μέσης τάσης, καθώς και μεγάλο αριθμό μικρότερων, τοπικών βλαβών χαμηλής τάσης.

Οι βλάβες προκλήθηκαν κυρίως από την έντονη κεραυνική δραστηριότητα και τους σφοδρούς ανέμους, οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, την πτώση κλαδιών και δέντρων πάνω σε καλώδια του δικτύου ηλεκτροδότησης.

Στη Λευκωσία, προβλήματα καταγράφηκαν σε επτά περιοχές, μεταξύ των οποίων τα Ανάγεια, η Έγκωμη, η Κοκκινοτριμιθιά, η περιοχή Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, οι Άγιοι Ομολογητές, η Πηγένια και ο Πάνω Πύργος Τυλληρίας.

Στη Λεμεσό, οι βλάβες επηρέασαν 15 περιοχές. Πρόκειται για τον Άγιο Αμβρόσιο, τον Άγιο Θεράποντα, την Άλασσα, την Ασγάτα, τον Ασώματο, την Επταγώνεια, το Κελλάκι, τις Πάνω Κιβίδες, το Κοιλάνι, το Μοναγρούλι, την Παρεκκλησιά, το Πέρα Πεδί, τον Πύργο Λεμεσού, το Σούνι και το Τραχώνι.

Στην Αμμόχωστο, πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση παρουσιάστηκε στην κοινότητα Αυγόρου, όπου κεραυνός προκάλεσε σημαντική ζημιά σε εξοπλισμό της ΑΗΚ, με αποτέλεσμα να απαιτηθεί η αντικατάστασή του.

Στη Λάρνακα, προβλήματα σημειώθηκαν στην περιοχή Αγίου Νικολάου, καθώς και στις κοινότητες Μελίνη, Μενεού, Οδού, Ορά και Περβόλια.

Στην Πάφο, οι βλάβες επηρέασαν εννιά περιοχές, μεταξύ των οποίων η Πάνω Ακουρδάλεια, η Αμαργέτη, η Αργάκα, η Κάτω Γιαλιά, η Λετύμπου, η Λυσός, η Νικόκλεια, το Σκούλλι και ο Δρύμος. Παράλληλα, είχαν καταγραφεί και 16 προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος.

Όπως δήλωσε η Εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου, όλα τα συνεργεία της Αρχής βρίσκονταν επί ποδός και είχαν ενισχυθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό η ηλεκτροδότηση στις επηρεαζόμενες περιοχές.

Ιδιαίτερα σοβαρό ήταν το περιστατικό στην Κοκκινοτριμιθιά, όπου προκλήθηκε φωτιά με αποτέλεσμα να καεί πάσσαλος, ενώ σε άλλες περιοχές οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν ζημιές και προβλήματα στα καλώδια του δικτύου.

Η κ. Παπαδοπούλου εξήγησε ότι όταν κλαδιά ή άλλα αντικείμενα πέφτουν πάνω στα καλώδια, ενεργοποιούνται τα συστήματα αυτοπροστασίας του δικτύου, με αποτέλεσμα να διακόπτεται η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Στη συνέχεια, τα συνεργεία της ΑΗΚ καλούνται να ελέγξουν τη γραμμή τμήμα προς τμήμα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει προκληθεί ζημιά σε εξοπλισμό από κεραυνό, πτώση δέντρου ή κομμένο καλώδιο.

Ανησυχία προκάλεσαν και περιστατικά κατά τα οποία πολίτες παρατήρησαν σπινθήρες πάνω σε καλώδια εξαιτίας των ισχυρών ανέμων. Όπως εξήγησε η κ. Παπαδοπούλου, όταν κλαδιά χτυπούν πάνω στα καλώδια και προκαλούν επαφή μεταξύ τους, μπορεί να δημιουργηθούν σπινθήρες. Σε περίπτωση που κάτω από τις γραμμές υπάρχει ξηρή βλάστηση, υπάρχει και κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς.

Η ΑΗΚ απηύθυνε έκκληση προς το κοινό να ενημερώνει άμεσα το τηλεφωνικό κέντρο στο 1800 για σοβαρά περιστατικά, όπως φωτιά σε πάσσαλο, ξεριζωμένους πασσάλους ή άλλα συμβάντα που ενδέχεται να θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Παράλληλα, οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για τις διακοπές ηλεκτροδότησης μέσω της εφαρμογής EAC Mobile, στην ενότητα που αφορά τις βλάβες και τις διακοπές ρεύματος ανά επαρχία.

Η ΑΗΚ υπενθυμίζει ότι οι βλάβες μέσης τάσης μπορεί να επηρεάσουν ταυτόχρονα περισσότερες από μία περιοχές ή γειτονικά χωριά, γεγονός που καθιστά την αποκατάσταση πιο απαιτητική και χρονοβόρα, καθώς προηγείται ο απαραίτητος έλεγχος για την ασφάλεια του δικτύου και των πολιτών.

Send this to a friend