Σοβαρά στη ΜΕΘ ο 70χρονος με ιό του Δυτικού Νείλου – Πρώτο κρόυσμα για το 2026
Εντοπίστηκε στην Κύπρο το πρώτο για το 2026 κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου. Ο Λοιμωξιολόγος Άριστος Αριστοδήμου, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι ο ασθενής, ένας 70χρονος άντρας, είναι σε σοβαρή κατάσταση και νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.
Όπως εξήγησε ο κ. Αριστοδήμου, πρόκειται για περιστατικό που εμπίπτει στο πολύ μικρό ποσοστό ασθενών που προσβάλλονται από τον ιό του Δυτικού Νείλου, οι οποίοι μπορεί να εμφανίσουν σοβαρή λοίμωξη στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Οι ασθενείς αυτοί είναι συνήθως ηλικιωμένα ή ανοσοκατασταλμένα άτομα, αν και δεν είναι απαραίτητο.
Πρόσθεσε ότι στην πλειοψηφία τους οι λοιμώξεις από τον εν λόγω ιό είναι ασυμπτωματικές, ενώ σε ένα επίσης μικρό ποσοστό μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα γρίπης. Ο κ. Αριστοδήμου διευκρίνισε ότι πρόκειται για ιό ο οποίος μεταδίδεται αποκλειστικά από τσίμπημα κουνουπιού που τον μεταφέρει και ότι δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Πηγή: ΚΥΠΕ









