Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Οι πρώτες ενδείξεις των ανακριτών του ΤΑΕ Αμμοχώστου, οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι πίσω από την άγρια συμπλοκή που εκτυλίχθηκε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στην Ξυλοφάγου, βρίσκεται μια μακροχρόνια οικογενειακή διαμάχη μεταξύ συγγενικών προσώπων συριακής καταγωγής.
Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, τα πρόσωπα που ενεπλάκησαν είναι ξαδέλφια, τα οποία διαμένουν στη Λάρνακα και την Ξυλοφάγου και φέρονται να διατηρούν διαφορές που σχετίζονται με ακίνητη περιουσία στη Συρία. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η αντιπαράθεση μεταφέρθηκε στην Κύπρο, καταλήγοντας σε βίαιη σύγκρουση στον δρόμο, προκαλώντας αναστάτωση στους κατοίκους της περιοχής.
Μέχρι στιγμής, η Αστυνομία έχει προχωρήσει στη σύλληψη τριών υπόπτων, ενώ έχουν εκδοθεί δικαστικά εντάλματα σύλληψης εναντίον ακόμη έξι προσώπων που καταζητούνται. Σήμερα αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον Δικαστηρίου δύο ακόμη ύποπτοι, ηλικίας 20 και 30 ετών, για έκδοση διαταγμάτων προσωποκράτησης, ενώ υπό κράτηση παραμένει και 27χρονος.
Από τις εξετάσεις της Αστυνομίας προκύπτει ότι στη συμπλοκή συμμετείχε μεγάλος αριθμός ατόμων, ενώ υπάρχουν μαρτυρίες ότι χρησιμοποιήθηκαν μαχαίρια και άλλα επιθετικά αντικείμενα. Στο πλαίσιο των ερευνών έχει παραληφθεί και όχημα για επιστημονικές εξετάσεις.
Το ΤΑΕ Αμμοχώστου συνεχίζει τη λήψη καταθέσεων και τη συλλογή μαρτυρικού υλικού, με στόχο την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και τον εντοπισμό όλων των εμπλεκομένων.
Το περιστατικό προκάλεσε έντονη ανησυχία στην τοπική κοινωνία, καθώς κάτοικοι της Ξυλοφάγου βγήκαν έντρομοι από τις οικίες τους αντικρίζοντας ομάδες ανδρών να συμπλέκονται στη μέση του δρόμου, δημιουργώντας σκηνές πανικού.
Η αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου Ορμήδειας – Ξυλοφάγου, που για δεκαετίες παραμένει εντελώς ανεκμετάλλευτο, ήταν από τα κυριότερα ζητήματα που συζητήθηκαν κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της επαρχιακής επιτροπής του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου με την Πολιτικό Διοικητή των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας Μαρία Κυριακίδου Πιερή.
Πρόκειται για μία ακτογραμμή συνολικού μήκους περίπου έξι χιλιομέτρων, την οποία κάτοικοι της περιοχής χαρακτηρίζουν «ανεκμετάλλευτο θησαυρό».
Καλύπτει την περιοχή από τη Δεκέλεια μέχρι τα όρια του Πεδίου Βολής Ξυλοφάγου, η οποία εμπίπτει στις περιοχές εκείνες που είχαν «απελευθερωθεί» εν μέρει με τη Δήλωση Πολιτικής του 2022, έπειτα από τη γνωστή συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Μεγάλης Βρετανίας.
Έκτοτε, όμως, εκκρεμεί η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η Δήλωση Πολιτικής και το πολεοδομικό σχέδιο για τις συγκεκριμένες περιοχές.
Όπως αναφέρθηκε στη συνάντηση, είναι ένα χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δύο γειτονικές κοινότητες, το οποίο δεν πρόκειται να επιλυθεί εάν προηγουμένως δεν ξεκαθαρίσει το θέμα των ενστάσεων και δεν οριστικοποιηθεί η αναθεώρηση των πολεοδομικών ζωνών.
Ως εκ τούτου, με την υφιστάμενη εκκρεμούσα κατάσταση δεν μπορούν να καταρτιστούν σχέδια για μελλοντικές αναπτύξεις στο παραλιακό μέτωπο προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.
Το γεγονός αυτό θέτει, προς το παρόν τουλάχιστο, φραγμό στην αξιοποίηση ιδιωτικών περιουσιών μεγάλης έκτασης και αξίας, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί στον «πάγο» τις όποιες προοπτικές υπάρχουν για τουριστική και περαιτέρω οικιστική ανάπτυξη στις δύο επηρεαζόμενες κοινότητες.
Παράλληλα, η αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου έθεσε και ζητήματα που αφορούν τη βελτίωση και αναβάθμιση του οδικού δικτύου στις κοινότητες Ξυλοφάγου, Ορμήδειας και Δάσους Άχνας, τη δημιουργία νέων οικιστικών περιοχών στο Δασάκι της Άχνας και την ανάγκη στήριξης της ανάπτυξης στην περιοχή των Στροβιλιών, η οποία για πολλά χρόνια παραμένει υποβαθμισμένη κι εγκαταλελειμμένη, αφού η πλειοψηφία των κατοίκων αναγκάστηκε προ πολλού να μετακομίσει σε άλλες περιοχές.
Ενώπιον της κ.Πιερή τέθηκε, επίσης, και το θέμα διασφάλισης του δικαιώματος των προσφύγων που κατάγονται από τις κατεχόμενες κοινότητες Κοντέας και Λύσης, προκειμένου να μπορούν απρόσκοπτα να καλλιεργούν και να αξιοποιούν τη γεωργική τους γη, η οποία βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας.
Η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου αναφέρει πως θα συνεχίσει να ασκεί πίεση προς την διοίκηση των Βρετανικών Βάσεων για υλοποίηση των δεσμεύσεών της έναντι των τοπικών αρχών και της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνοντας πως οι κάτοικοι των επηρεαζόμενων κοινοτήτων δικαιούνται ίση μεταχείριση, σεβασμό των δικαιωμάτων τους και ουσιαστικές προοπτικές ανάπτυξης των περιουσιών τους, ίσες με τις προοπτικές που έχουν κάτοικοι άλλων περιοχών στην ελεύθερη Κύπρο.
Την αξιοποίηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων με στόχο την προώθηση έργων που συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό των υποδομών, στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και στη βιώσιμη διαχείριση των υδατικών πόρων, ανακοίνωσε ο Επαρχιακός Οργανισμός Αυτοδιοίκησης Λάρνακας.
Όπως γνωστοποίησε ο Οργανισμός, από την έναρξη της λειτουργίας του έχει εξασφαλίσει σημαντικές χρηματοδοτήσεις για έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, αντιπλημμυρικής προστασίας κι έρευνας και καινοτομίας.
Συγκεκριμένα, έχει διασφαλίσει περίπου 11 εκατομμύρια ευρώ από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, μεταξύ των οποίων η εγκατάσταση 27.500 έξυπνων υδρομετρητών στην πόλη και επαρχία της Λάρνακας, η ανέγερση της νέας υδατοδεξαμενής χωρητικότητας 12.000 κυβικών μέτρων, η οποία διασφαλίζει επάρκεια νερού για 24 ώρες, καθώς και ο ψηφιακός μετασχηματισμός των υπηρεσιών Ύδρευσης και Αποχέτευσης της Λάρνακας μέσω της ανάπτυξης του εργαλείου Zenon Drinking & Waste Water Decision Support System, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Σημαντικό θεωρείται, επίσης, και το έργο που αφορά την εγκατάσταση φωτοβολταικών συστημάτων για ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας του ΕΟΑ.
Στην ανακοίνωση τονίζεται, παράλληλα, πως έχουν εκταμιευθεί πέραν των 27 εκατομμυρίων ευρώ από το Πρόγραμμα Πολιτικής Συνοχής «ΘΑλΕΙΑ 2021–2027» για τη Γ’ Φάση του Αποχετευτικού Συστήματος Λάρνακας, περίπου 1,2 εκατομμύρια για τα έργα πλημμυρικής αποσυμφόρησης Λάρνακας (φάση Α’ στην περιοχή Αγίου Λαζάρου – Οκκουλάρ), καθώς και τρία εκατομμύρια για το δίκτυο ύδρευσης του δημοτικού διαμερίσματος Ορόκλινης.
Ο ΕΟΑ Λάρνακας συμμετέχει, ακόμα, σε σημαντικά ευρωπαϊκά ερευνητικά και καινοτόμα έργα, όπως το FRESHNESS με χρηματοδότηση 250.000 ευρώ, το Sludge2Energy με χρηματοδότηση 622.500 ευρώ και το REGENIOUS με χρηματοδότηση 750.000 ευρώ.
Τα έργα αυτά αφορούν την ενεργειακή αποδοτικότητα, τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων, την αξιοποίηση της λυματολάσπης για παραγωγή ενέργειας και βιοάνθρακα και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών κυκλικής οικονομίας. «Η συμμετοχή του ΕΟΑ Λάρνακας σ’ ευρωπαϊκά έργα υψηλής προστιθέμενης αξίας επιβεβαιώνει την στρατηγική του προσήλωση στην καινοτομία, την περιβαλλοντική προστασία και τη δημιουργία σύγχρονων και ανθεκτικών υποδομών προς όφελος των πολιτών της επαρχίας.
Σημαντικό μέρος αυτής της προσπάθειας αποτελεί και η ανάπτυξη συνεργασιών με ακαδημαϊκούς, ερευνητικούς, θεσμικούς και περιβαλλοντικούς φορείς, μέσω μνημονίων συνεργασίας.
Ο Οργανισμός συνεργάζεται με πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και οργανισμούς ύδρευσης και αποχέτευσης από την Κύπρο και την Ελλάδα, με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, την προώθηση της έρευνας και την περαιτέρω αξιοποίηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών ευκαιριών.
Στο πλαίσιο αυτό, έχει συνάψει συνεργασίες με σημαντικούς φορείς, όπως το Πανεπιστήμιο Κύπρου (συμπεριλαμβανομένου του Κέντρου Αριστείας ΚΙΟΣ και του Διεθνούς Ερευνητικού Κέντρου Νερού – ΝΗΡΕΑΣ), το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και με άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς συνεργαζόμενους φορείς», καταλήγει η ανακοίνωση.









