Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πολυκατοικία Madona Court στην περιοχή Φανερωμένης, είναι το κτήριο που θα εκκενωθεί άμεσα, αφού κρίθηκε «επικίνδυνη οικοδομή» έπειτα από τους επιτόπιους ελέγχους, που διενήργησε ο Επαρχιακός Οργανισμός Αυτοδιοίκησης Λάρνακας.
Την Τετάρτη (20/5) το πρωί ο ΕΟΑ προχώρησε στην τοιχοκόλληση των επίσημων ειδοποιήσεων για άμεση εκκένωση της πολυκατοικίας που βρίσκεται επί της οδού Βασιλέως Όθωνος (ενορία Αγίου Νικολάου).
Οι ένοικοι έχουν προθεσμία τριών ημερών για να εγκαταλείψουν τα διαμερίσματά τους. Στην ειδοποίηση αναφέρονται τα ακόλουθα: «Λόγω των σοβαρών και άμεσων κινδύνων που παρουσιάζει η οικοδομή για την ασφάλεια και τη σωματική ακεραιότητα των κατοίκων, αλλά και των περιοίκων αυτής, με τον κίνδυνο κατάρρευσης να είναι ορατός, υποχρεούστε να εκκενώσετε και να εγκαταλείψετε άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις όλους τους εσωτερικούς χώρους της πολυκατοικίας».
Οι ένοικοι έχουν προειδοποιηθεί ότι σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν, ο ΕΟΑΛ θα εκκενώσει μονομερώς την οικοδομή και θα την περιφράξει. Την ερχόμενη Παρασκευή (22/5) αναμένεται να γίνει τοιχοκόλληση των ειδοποιήσεων εκκένωσης και στην πολυκατοικία που βρίσκεται στην ενορία Χρυσοπολίτισσας, η οποία επίσης κρίθηκε ετοιμόρροπη. Ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών για το έκτακτο θέμα που προέκυψε αναφέρει ότι η Πολιτική Άμυνα θα συνδράμει στην προσπάθεια των τοπικών Αρχών ως προς την εξεύρεση καταλυμάτων για προσωρινή φιλοξενία όσων εκ των διαμενόντων στις υπό αναφορά πολυκατοικίες δεν δύνανται να εξασφαλίσουν εναλλακτική στέγαση.
«Λαμβάνοντας υπόψη ότι διανύουμε τουριστική περίοδο, η συγκεκριμένη διευθέτηση θα ισχύσει για περίοδο μερικών εβδομάδων, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους επηρεαζόμενους να προβούν σε δικές τους διευθετήσεις για τη στέγασή τους, μέχρι να ολοκληρωθεί η επιδιόρθωση των πολυκατοικιών τους», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΣ.
Στο μεταξύ, δύσκολο προβλέπεται το ερχόμενο καλοκαίρι για τον Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης Λάρνακας. Μία από τις σοβαρότερες παθογένειες που έχει κληρονομήσει ο Οργανισμός από την ημέρα σύστασής του, το θέμα των επικίνδυνων οικοδομών, αναμένεται ότι θ’ απασχολήσει εκτενώς τον ΕΟΑ, ο οποίος ήδη αποφάσισε την απορρόφηση πόρων και εργατικού προσωπικού από άλλα τμήματα στον Τομέα Επιβολής και συγκεκριμένα στο Τμήμα Επικίνδυνων Οικοδομών, έτσι ώστε να μπορέσει ν’ ανταπεξέλθει στον μεγάλο φόρτο εργασίας.
Αναφορικά με τις δύο πολυκατοικίες που κρίθηκαν επικίνδυνες και θα πρέπει να εκκενωθούν άμεσα, στην περιοχή Φανερωμένης και στην ενορία Χρυσοπολίτισσας, ο πρόεδρος του ΕΟΑ Λάρνακας Άγγελος Χατζηχαραλάμπους διευκρίνισε ότι θα γίνει άρση της επικινδυνότητάς τους, με τους ιδιοκτήτες ν’ αποφασίζουν κατά πόσο θα κατεδαφιστούν ή θα γίνουν οι απαραίτητες βελτιωτικές εργασίες στα κτήρια.
«Επειδή οι πολυκατοικίες κρίθηκαν επικίνδυνες, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα κατεδαφιστούν. Οι ιδιοκτήτες τους έχουν την επιλογή, κατά πόσο θα τις κατεδαφίσουν ή θα προχωρήσουν με τα αναγκαία έργα στις οικοδομές αυτές», σημείωσε ο κ.Χατζηχαραλάμπους.
Όσον αφορά τα υπόλοιπα 14 κτήρια που κρίθηκαν, εκ πρώτης όψεως, επικίνδυνα, ο Α. Χατζηχαραλάμπους είπε ότι μεταξύ αυτών είναι και κατοικίες σ’ όλους τους δήμους της επαρχίας Λάρνακας.
Για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις ανέφερε ότι θα χρειαστεί, επίσης, άρση της επικινδυνότητας όλων των οικοδομών, ωστόσο δεν θα διαταχθεί απαραίτητα η εκκένωσή τους όπως συνέβη με τις περιπτώσεις των δύο πολυκατοικιών στην Φανερωμένη και την Χρυσοπολίτισσα.
Ο Πρόεδρος του ΕΟΑ Λάρνακας εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τον περαιτέρω χειρισμό των 14 περιπτώσεων.
Ο Άγγελος Χατζηχαραλάμπους παραδέχθηκε ότι το θέμα των επικίνδυνων οικοδομών αποτελεί την δεδομένη στιγμή μεγάλο «πονοκέφαλο» για τον ΕΟΑ Λάρνακας, προσθέτοντας πως όλες οι προσπάθειες που γίνονται αποσκοπούν στο ν’ αποτραπεί μία νέα τραγωδία, όπως συνέβη το Πάσχα στη Γερμασόγεια.
«Δυστυχώς ο ΕΟΑ έχει κληρονομήσει πολλά προβλήματα και παθογένειες που δεν ήταν στο αρχικό του πλάνο. Πρόκειται για θέματα, τα οποία δεν έτυχαν του ανάλογου χειρισμού από τα προηγούμενα αρμόδια τμήματα. Για παράδειγμα, όταν ξεκινούσαμε τη λειτουργία του Οργανισμού, το καλοκαίρι του 2024, δεν γνωρίζαμε ότι σ’ ολόκληρη την επαρχία Λάρνακας υπήρχαν πέραν των 900 δυνητικά επικίνδυνων οικοδομών», είπε με νόημα…
Διαδικασίες αναβάθμισης πέντε λεωφόρων και οδών πρωταρχικής σημασίας έχει τροχιοδρομήσει ο Δήμος Λάρνακας. Πρόκειται για οδικούς άξονες στην πόλη της Λάρνακας και στο δημοτικό διαμέρισμα Λιβαδιών, στους οποίους θα γίνει αφαίρεση και αντικατάσταση του οδοστρώματος με τοποθέτηση των απαιτούμενων σημάνσεων.
Στις 19 Μαΐου ο Δήμος Λάρνακας προκήρυξε τον κατασκευαστικό διαγωνισμό για τη συντήρηση βασικών οδικών αρτηριών, με τους προσφοροδότες να έχουν προθεσμία υποβολής προσφορών μέχρι τις 16 Ιουνίου.
Η δαπάνη έχει εκτιμηθεί στις 660 χιλιάδες ευρώ, χρήματα που θα δαπανηθούν για ν’ αφαιρεθεί το υφιστάμενο ασφαλτικό οδόστρωμα και να τοποθετηθεί καινούργιο μαζί με τις ανάλογες σημάνσεις. Με βάση την προκήρυξη, το έργο αφορά σε δύο δρόμους στα Λιβάδια και τρεις δρόμους στην πόλη της Λάρνακας. Συγκεκριμένα, στο δημοτικό διαμέρισμα Λιβαδιών θα γίνουν καινούργια τμήμα στην κεντρική λεωφόρο Μακαρίου Γ’ και σε τμήμα της οδού Ανδρέα Σουρουκλή.
Στη Λάρνακα θα αποκτήσουν καινούργιο οδόστρωμα η λεωφόρος Αρτέμιδος (είναι ο δρόμος προς το αεροδρόμιο), η παραλιακή λεωφόρος Τάσου Μητσόπουλου (παρά την περιοχή Μακένζι) και η λεωφόρος Τάσου Παπαδόπουλου. Θυμίζουμε, ότι πριν από μερικές εβδομάδες ολοκληρώθηκαν τα έργα αναβάθμισης στη λεωφόρο Γρίβα Διγενή στη Λάρνακα.
Παράλληλα, ο Δήμος Λάρνακας ενημέρωσε το κοινό ότι στο πλαίσιο υλοποίησης του πολεοδομικού έργου «Ανάπλαση μέρους της λεωφόρου Μακαρίου στα Λιβάδια», έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες της Β’ φάσης του έργου. Η διάρκεια των εργασιών υπολογίζεται σε περίπου έντεκα (11) μήνες. Κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών, βρίσκονται σε ισχύ προσωρινές ρυθμίσεις και εκτροπές της κυκλοφορίας, με στόχο την ασφαλή και ομαλή διεξαγωγή της τροχαίας κίνησης.
Ο Δήμος Λάρνακας υποδέχθηκε το πρωί της Τετάρτης, 20 Μαΐου 2026, τη σκυτάλη των 23ων Κοινοπολιτειακών Αγώνων Γλασκώβης 2026, στο πλαίσιο της διεθνούς διαδρομής της “King’s Baton Relay”.
Η “King’s Baton Relay”, σύμφωνα με την παράδοση των Αγώνων, διέρχεται από όλες τις χώρες μέλη της Κοινοπολιτείας, συνοδευόμενη από σειρά εκδηλώσεων και δράσεων που προάγουν τις αξίες του αθλητισμού, της συνεργασίας και της ενότητας των λαών.
Τη σκυτάλη παρέλαβε εκ μέρους της πόλης ο Δήμαρχος Λάρνακας, κ. Ανδρέας Βύρας, από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, κ. Γεώργιο Α. Χρυσοστόμου, σε συμβολική τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Λάρνακα.









