Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Έπειτα από καθυστερήσεις που διήρκησαν σχεδόν 10 χρόνια, μπαίνει σε ράγες υλοποίησης το έργο, που αφορά την ανάπλαση της παραμελημένης ενορίας του Αη Γιάννη.

Είναι ενδεικτικό πως για το έργο αυτό οι διαδικασίες σχεδιασμού είχαν ξεκινήσει το 2017, αλλά οι καθυστερήσεις που προέκυψαν εξαιτίας των εργασιών για το αποχετευτικό σύστημα και κυρίως λόγω της ανεύρεσης αρχαιολογικών ευρημάτων στο υπέδαφος των δρόμων, πήραν την ανάπλαση της ενορίας αρκετά χρόνια πίσω.

Ο Δήμος Λάρνακας έχει ήδη φροντίσει τη διάθεση κονδυλίου ύψους 3.150.000 ευρώ στον προϋπολογισμό ανάπτυξης του 2026 εν’ όψει της έναρξης των κατασκευαστικών εργασιών.

 

Σήμερα Δευτέρα (18/5) θα γίνει η υπογραφή του κατασκευαστικού συμβολαίου μεταξύ του Δήμου Λάρνακας και του επιτυχόντα προσφοροδότη (εργοληπτική εταιρεία Μιλτιάδη Νεοφύτου), σε τελετή που θα γίνει στις 7.30μ.μ. στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου.

Στο πλαίσιο της τελετής θα γίνει, επίσης, η παρουσίαση των αρχιτεκτονικών σχεδίων. Τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν το καλοκαίρι ή το αργότερο μέχρι τις αρχές του ερχόμενου φθινοπώρου.

Ο σχεδιασμός προνοεί τη δημιουργία κεντρικής πλατείας και πλατωμάτων, ανακατασκευή του οδοστρώματος των παρακείμενων δρόμων και πεζοδρομίων, εμπλουτισμό του πρασίνου με νέες δενδροφυτεύσεις και δημιουργία νέων χώρων στάθμευσης για κάτοικους και επισκέπτες.

Θυμίζουμε, ότι ο Δήμος Λάρνακας είχε ανακοινώσει από τις 25 Σεπτεμβρίου 2025 την προκήρυξη του διαγωνισμού για την υλοποίηση του υπό αναφορά έργου, γνωστοποιώντας ότι οι τέσσερις βασικές παρεμβάσεις που θα γίνουν θα είναι η διαπλάτυνση πεζοδρομίων, η τοποθέτηση σύγχρονου αστικού εξοπλισμού, η αναβάθμιση του φωτισμού και της οδικής σήμανσης και η ενίσχυση της ασφάλειας για πεζούς, ποδηλάτες και άτομα με αναπηρία.

Όπως ανακοινώθηκε, τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν είναι ποιοτικά, όπως γρανίτες, κυβόλιθοι από σκυρόδεμα και φυσικά πετρώματα, ενώ θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία και ανάδειξη του παραδοσιακού χαρακτήρα της περιοχής, στην ενίσχυση του αστικού πρασίνου και στη βελτίωση του μικροκλίματος και της βιώσιμης κινητικότητας.

Βασική στόχευση από την αρχική ιδέα της πλήρους ανάπλασης του Αη Γιάννη είναι, επίσης, η δημιουργία ενός σημείου αναφοράς και κοινωνικής συνάθροισης για την τοπική κοινότητα, κάτι το οποίο πρότειναν οι ίδιοι οι κάτοικοι μέσα από διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης.

 

Η Αρχή Λιμένων Κύπρου (ΑΛΚ) αναλαμβάνει στην ολότητά του το έργο ανάπτυξης λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας. Στη βάση, βέβαια, και της σχετικής μελέτης που διενεργήθηκε από το Υπερταμείο της Ελλάδας.

Αυτό αποφασίστηκε κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (15/5) στο Προεδρικό Μέγαρο, στην παρουσία του ΠτΔ, του Υπουργού Μεταφορών, της ΑΛΚ και της ηγεσίας της πόλης.

Μετά την απόφαση αυτή, η κυβέρνηση προχωρά άμεσα στη μεταφορά του λιμανιού, της μαρίνας και των χερσαίων χώρων στην ΑΛΚ. Για το λιμάνι, αποφασίστηκε η αναβάθμισή του σε τουριστικό, με παράλληλες συμβατές εμπορικές χρήσεις. Άμεση προτεραιότητα είναι η αναβάθμιση του εξοπλισμού σε σχέση με τα οχληρά φορτία για προστασία της υγείας των πολιτών. Για τη μαρίνα, αποφασίστηκε η επέκτασή της ώστε να έχει χωρητικότητα περίπου 200 σκαφών.

Όσον αφορά τις αναπτύξεις στους χερσαίους χώρους, έγινε γνωστό ότι αυτές θα γίνουν σε μια έκταση περίπου 50.000 τ.μ. και θ’ αφορούν αστικές χρήσεις. Μέχρι τις 30 Ιουνίου η ΑΛΚ αναμένεται να παρουσιάσει στην Επιτροπή Ανάπτυξης Λάρνακας συγκεκριμένο οδικό χάρτη για υλοποίηση των προαναφερθέντων αναβαθμίσεων. Αποφασίστηκε, ακόμα, όπως τα έργα να υλοποιούνται σε πλήρη συντονισμό της ΑΛΚ με τους αρμόδιους φορείς της πόλης, ενώ την ίδια στιγμή θα συσταθεί Επιτροπή Παρακολούθησης με τη συμμετοχή του κράτους, της ΑΛΚ και παραγόντων της Λάρνακας.

Όπως δήλωσε μετά το πέρας της σύσκεψης ο υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης, τα έργα που προβλέπονται εκτιμάται ότι θα συμβάλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη της Λάρνακας, ενώ θα δημιουργηθεί σημαντικός αριθμός νέων θέσεων εργασίας. «Η ΑΛΚ μέχρι τέλος Ιουνίου θα παρουσιάσει οδικό χάρτη, ο οποίος θα περιλαμβάνει το χρονοδιάγραμμα, τη χρηματοδότηση και την εκτίμηση κόστους. Συνεπώς, θα έχουμε νέα τέλος Ιουνίου», ανέφερε ο κ.Βαφεάδης.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας δήλωσε ότι από τη συνάντηση με τον ΠτΔ ξεκαθάρισαν αρκετά ζητήματα, για τα οποία η πόλη είχε ερωτήματα και αμφιβολίες.

Όπως είπε, είναι πολύ σημαντικό ότι καθορίστηκε ο χερσαίος χώρος που θα παραχωρηθεί για αστικές αναπτύξεις, ενώ ξεκαθάρισε, επίσης, ότι το έργο θα αποσκοπεί στην ενοποίηση του παραλιακού μετώπου της Λάρνακας, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα της πόλης. «Μας ενημέρωσαν ότι έχουν την οικονομική δυνατότητα υλοποίησης των έργων ανάπτυξης. Από κει και πέρα είναι σημαντικό να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα και ο πολίτης της Λάρνακας να δει, επιτέλους, να ξεκινούν έργα και όχι να ακούει μόνο λόγια. Θεωρώ ότι έγινε ένα πολύ σημαντικό βήμα για να μπουν τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση. Περιμένουμε υλοποίηση των συμφωνηθέντων και ως πόλη θα παρακολουθούμε τα χρονοδιαγράμματα», κατέληξε.

Την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα της συνάντησης στο Προεδρικό εξέφρασαν, επίσης, ο πρόεδρος του ΕΒΕΛ Νάκης Αντωνίου και ο πρόεδρος του ΕΟΑ Λάρνακας Άγγελος Χατζηχαραλάμπους.

 

Μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης, υπερηφάνειας και ιδιαίτερης λαμπρότητας πραγματοποιήθηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία την Πέμπτη, 14 Μαΐου 2026, τα επίσημα εγκαίνια του Πολυλειτουργικού Πολιτιστικού Κέντρου Αθηένου, που στεγάζεται στην πρώην Δημοτική Αγορά Αθηένου, καθώς και του νέου Κέντρου Εξυπηρέτησης του Πολίτη (ΚΕ.ΠΟ.), παρουσία πλήθους επισήμων, εκπροσώπων φορέων και δημοτών.

Η εκδήλωση αποτέλεσε μία ιστορική στιγμή για τον Δήμο Αθηένου, καθώς ένα κτήριο με ξεχωριστή ιστορική και κοινωνική σημασία για την πόλη αποκτά πλέον νέα ζωή και νέο ρόλο, συνδέοντας δημιουργικά το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον της τοπικής κοινωνίας.

Τα εγκαίνια τέλεσαν και τίμησαν με την παρουσία και τις ομιλίες τους ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου και ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Αλέξης Βαφεάδης, των οποίων η συμβολή στην υλοποίηση του έργου υπήρξε καθοριστική.

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο Δήμαρχος Αθηένου κ. Κυριάκος Καρεκλάς, ο οποίος χαρακτήρισε το έργο ως ένα σημαντικό ορόσημο για τον Δήμο Αθηένου, σημειώνοντας ότι η μετατροπή της παλιάς Δημοτικής Αγοράς σε έναν σύγχρονο πολυχώρο πολιτισμού και εξυπηρέτησης πολιτών αποτυπώνει το όραμα του Δήμου για ανάπτυξη με σεβασμό στην ιστορία και την ταυτότητα του τόπου.

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, τελώντας τα εγκαίνια του Πολυλειτουργικού Πολιτιστικού Κέντρου, τόνισε τη σημασία της αξιοποίησης ιστορικών χώρων προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, υπογραμμίζοντας πως τέτοιου είδους έργα αποτελούν ζωντανά παραδείγματα βιώσιμης ανάπτυξης, πολιτιστικής αναβάθμισης και ουσιαστικής επένδυσης στην ποιότητα ζωής των πολιτών. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη διαχρονική στήριξη της Κυβέρνησης προς την τοπική αυτοδιοίκηση και στις προσπάθειες αναζωογόνησης των κοινοτήτων και των δήμων της υπαίθρου.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Αλέξης Βαφεάδης, κατά τον χαιρετισμό του για τα εγκαίνια του ΚΕ.ΠΟ., στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της αναβάθμισης των υπηρεσιών προς τον πολίτη μέσα από σύγχρονες, λειτουργικές και προσβάσιμες υποδομές. Τόνισε ότι το νέο Κέντρο Εξυπηρέτησης του Πολίτη θα συμβάλει ουσιαστικά στη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών, ενισχύοντας την άμεση και ποιοτική εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και από τον Αρχιτέκτονα του έργου Δρ. Σωκράτη Στρατή, ο οποίος παρουσίασε τη φιλοσοφία και την αρχιτεκτονική προσέγγιση της αποκατάστασης και επανάχρησης του κτηρίου, αναδεικνύοντας τη σημασία διατήρησης της αυθεντικότητας και της ιστορικής μνήμης του χώρου.

Η τελετή περιλάμβανε αγιασμό, καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τον Δημοτικό Πολιτιστικό Όμιλο Αθηένου, καθώς και τα αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής πινακίδας και το επίσημο κόψιμο των κορδελών των εγκαινίων.

Παράλληλα, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στους νέους χώρους του Πολιτιστικού Κέντρου και να παρακολουθήσουν έκθεση φωτογραφίας στο εσωτερικό του κτηρίου, η οποία ανέδειξε τη διαχρονική πορεία και την ιστορία της Δημοτικής Αγοράς Αθηένου.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με δεξίωση, μέσα σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, επισφραγίζοντας μία ξεχωριστή και ιστορική ημέρα για τον Δήμο Αθηένου και τους δημότες του.

Το πολεοδομικό έργο, το κόστος του οποίου ανήλθε σε περίπου €2,4 εκ., χρηματοδοτήθηκε κατά 80% από την Κυπριακή Κυβέρνηση και κατά 20% από τον Δήμο Αθηένου.

 

 

 

 

Send this to a friend