Στα χέρια της ΑΛΚ η ανάπτυξη λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας – Αποφάσεις από τη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ
Η Αρχή Λιμένων Κύπρου (ΑΛΚ) αναλαμβάνει στην ολότητά του το έργο ανάπτυξης λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας. Στη βάση, βέβαια, και της σχετικής μελέτης που διενεργήθηκε από το Υπερταμείο της Ελλάδας. Αυτό αποφασίστηκε κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (15/5) στο Προεδρικό Μέγαρο, στην παρουσία του ΠτΔ, του Υπουργού Μεταφορών, της ΑΛΚ και της ηγεσίας της πόλης. Μετά την απόφαση αυτή, η κυβέρνηση προχωρά άμεσα στη μεταφορά του λιμανιού, της μαρίνας και των χερσαίων χώρων στην ΑΛΚ.
Για το λιμάνι, αποφασίστηκε η αναβάθμισή του σε τουριστικό, με παράλληλες συμβατές εμπορικές χρήσεις. Αμεση προτεραιότητα είναι η αναβάθμιση του εξοπλισμού σε σχέση με τα οχληρά φορτία για προστασία της υγείας των πολιτών. Για τη μαρίνα, αποφασίστηκε η επέκτασή της ώστε να έχει χωρητικότητα περίπου 200 σκαφών.
Όσον αφορά τις αναπτύξεις στους χερσαίους χώρους, έγινε γνωστό ότι αυτές θα γίνουν σε μια έκταση περίπου 50.000 τ.μ. και θ’ αφορούν αστικές χρήσεις. Μέχρι τις 30 Ιουνίου η ΑΛΚ αναμένεται να παρουσιάσει στην Επιτροπή Ανάπτυξης Λάρνακας συγκεκριμένο οδικό χάρτη για υλοποίηση των προαναφερθέντων αναβαθμίσεων. Αποφασίστηκε, ακόμα, όπως τα έργα να υλοποιούνται σε πλήρη συντονισμό της ΑΛΚ με τους αρμόδιους φορείς της πόλης, ενώ την ίδια στιγμή θα συσταθεί Επιτροπή Παρακολούθησης με τη συμμετοχή του κράτους, της ΑΛΚ και παραγόντων της Λάρνακας.
Όπως δήλωσε μετά το πέρας της σύσκεψης ο υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης, τα έργα που προβλέπονται εκτιμάται ότι θα συμβάλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη της Λάρνακας, ενώ θα δημιουργηθεί σημαντικός αριθμός νέων θέσεων εργασίας. «Η ΑΛΚ μέχρι τέλος Ιουνίου θα παρουσιάσει οδικό χάρτη, ο οποίος θα περιλαμβάνει το χρονοδιάγραμμα, τη χρηματοδότηση και την εκτίμηση κόστους.
Συνεπώς, θα έχουμε νέα τέλος Ιουνίου», ανέφερε ο κ.Βαφεάδης. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας δήλωσε ότι από τη συνάντηση με τον ΠτΔ ξεκαθάρισαν αρκετά ζητήματα, για τα οποία η πόλη είχε ερωτήματα και αμφιβολίες. Οπως είπε, είναι πολύ
σημαντικό ότι καθορίστηκε ο χερσαίος χώρος που θα παραχωρηθεί για αστικές αναπτύξεις, ενώ ξεκαθάρισε, επίσης, ότι το έργο θα αποσκοπεί στην ενοποίηση του παραλιακού μετώπου της Λάρνακας, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα της πόλης.
«Μας ενημέρωσαν ότι έχουν την οικονομική δυνατότητα υλοποίησης των έργων ανάπτυξης. Από κει και πέρα είναι σημαντικό να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα και ο πολίτης της Λάρνακας να δει, επιτέλους, να ξεκινούν έργα και όχι να ακούει μόνο λόγια. Θεωρώ ότι έγινε ένα πολύ σημαντικό βήμα για να μπουν τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση. Περιμένουμε υλοποίηση των συμφωνηθέντων και ως πόλη θα παρακολουθούμε τα χρονοδιαγράμματα», κατέληξε. Την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα της συνάντησης στο Προεδρικό εξέφρασαν, επίσης, ο πρόεδρος του ΕΒΕΛ Νάκης Αντωνίου και ο πρόεδρος του ΕΟΑ Λάρνακας Αγγελος Χατζηχαραλάμπους.









