«Παραμένουν στο τραπέζι τα μέτρα»: Τα σημεία τριβής κτηνοτρόφων – Κυβέρνησης
Την ανάγκη για ξεκάθαρα κριτήρια στις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων που επλήγησαν από τις θανατώσεις ζώων λόγω αφθώδους πυρετού, αλλά και την έντονη διαφωνία του με τη μείωση της αναλογίας αιγοπρόβειου γάλακτος στο χαλλούμι ΠΟΠ, εξέφρασε ο πρόεδρος της οργάνωσης «Φωνή Κτηνοτρόφων», Νεόφυτος Νεοφύτου.
Μιλώντας σε Πρωτοσέλιδο, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως οι κτηνοτρόφοι δεν διαφωνούν με τις αποζημιώσεις που εξήγγειλε η κυβέρνηση στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης ύψους 35,6 εκατ. ευρώ, αλλά με τις διαδικασίες και τα κριτήρια που θα εφαρμοστούν για την καταβολή τους.
Όπως είπε, μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί σαφείς διευκρινίσεις για τις παραμέτρους βάσει των οποίων θα αξιολογηθεί η κάθε περίπτωση, σημειώνοντας ότι οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να τοποθετηθούν υπεύθυνα χωρίς να έχουν ενώπιόν τους όλα τα δεδομένα. Υποστήριξε ακόμη ότι υπάρχουν ήδη περιπτώσεις κτηνοτρόφων των οποίων οι φάκελοι παραμένουν υπό εξέταση από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, γεγονός που – όπως είπε – αποδεικνύει πως η διαδικασία δεν είναι τόσο ξεκάθαρη όσο παρουσιάζεται.
Ο πρόεδρος της «Φωνής Κτηνοτρόφων» επιβεβαίωσε ότι τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με την υπουργό Γεωργίας, με στόχο να δοθούν απαντήσεις στα ζητήματα που θέτει η οργάνωση. Όπως ανέφερε, οι αποφάσεις για τα επόμενα βήματα θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα της συνάντησης.
Παράλληλα, έκανε λόγο για μαζική συμμετοχή κτηνοτρόφων στη συνέλευση της οργάνωσης που πραγματοποιήθηκε στη Χοιροκοιτία, υποστηρίζοντας ότι αυξάνεται συνεχώς η στήριξη προς τη «Φωνή Κτηνοτρόφων». Ανέφερε επίσης ότι ομάδες κτηνοτρόφων αποχωρούν από άλλες οργανώσεις και εντάσσονται στη δική τους πρωτοβουλία, ενώ καταγράφηκαν δεκάδες νέες εγγραφές μελών.
Σε σχέση με τα ενδεχόμενα μέτρα διαμαρτυρίας, ο κ. Νεοφύτου τόνισε ότι η οργάνωση επιλέγει, προς το παρόν, τον δρόμο του διαλόγου, υπογραμμίζοντας πως προτεραιότητα είναι η εξεύρεση λύσεων και όχι η δημιουργία εντυπώσεων. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι εάν δεν υπάρξουν ικανοποιητικές απαντήσεις από το Υπουργείο, οι κτηνοτρόφοι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης μέτρων.
Ιδιαίτερα έντονος εμφανίστηκε και για το θέμα των ποσοστώσεων στο χαλλούμι ΠΟΠ, κάνοντας λόγο για «υπονόμευση» του κυπριακού προϊόντος. Όπως ανέφερε, η μείωση της ελάχιστης αναλογίας αιγοπρόβειου γάλακτος στο 15% αλλοιώνει τον χαρακτήρα του χαλλουμιού και δημιουργεί κινδύνους απώλειας της μοναδικότητάς του.
Ο κ. Νεοφύτου υποστήριξε ότι το χαλλούμι οφείλει την ιδιαίτερη ποιότητά του στα χαρακτηριστικά της κυπριακής παραγωγής, στις τοπικές φυλές και στις συνθήκες εκτροφής των ζώων, προειδοποιώντας ότι με τις νέες ποσοστώσεις το προϊόν κινδυνεύει να μετατραπεί σε «ένα απλό ευρωπαϊκό τυρί» που θα μπορεί εύκολα να παραχθεί οπουδήποτε.
Αναφορικά με την επάρκεια αιγοπρόβειου γάλακτος μετά τις θανατώσεις ζώων, σημείωσε ότι μέχρι στιγμής τα διαθέσιμα στοιχεία δεν δείχνουν τόσο σοβαρή έλλειψη που να δικαιολογεί τις αλλαγές στις ποσοστώσεις. Υποστήριξε ακόμη ότι οι συζητήσεις για μείωση της αναλογίας στο χαλλούμι είχαν ξεκινήσει πριν από τις θανατώσεις, αφήνοντας αιχμές ότι υπήρχε προϋπάρχουσα πρόθεση αλλαγής του καθεστώτος.
Πηγή: Sigmalive









