Δεκάδες καταγγελίες για ιατρική αμέλεια σε νοσηλευτήρια τόσο εντός όσο κι εκτός ΓεΣΥ
Ασθενής αιμορραγούσε χωρίς να υπάρξει άμεση ανταπόκριση από το προσωπικό, αναλώσιμο που ήταν τοποθετημένο σε άλλο ασθενή χρησιμοποιήθηκε ξανά, γυναίκα έλαβε εξιτήριο και επέστρεψε στο σπίτι της έχοντας μώλωπες σε διάφορα σημεία του σώματός της. Είναι μερικά από τα παράπονα που δέχθηκε το Παρατηρητήριο Δικαιωμάτων Ασθενών της ΟΣΑΚ τον μήνα Μάρτιο.
«Θεωρούμε ότι το θέμα της ποιότητας είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας απασχολήσει γενικά στη χώρα μας για τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας. Είναι λυπηρό ένα σύστημα υγείας το οποίο ευημερεί σε πόρους οικονομικούς να μη βλέπουμε να αντικατοπτρίζεται στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών».
Δημήτρης Λαμπριανίδης – Εκπρόσωπος Τύπου ΟΣΑΚ
Από τα 60 παράπονα, τα εννέα αφορούσαν ιατρική αμέλεια. Σε μια περίπτωση, γυναίκα κατήγγειλε ότι η αδελφή της με ιστορικό καρκίνου που απεβίωσε, παρουσίασε κατά τη νοσηλεία της, συμπτώματα που ενδεχομένως να παρέπεμπαν σε θρόμβωση, χωρίς όμως να υπάρξει έγκαιρη αντιμετώπιση. Σε άλλη περίπτωση, ασθενής ανέφερε ότι υποβλήθηκε σε επέμβαση γόνατος, η οποία δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Μετά την άρνηση του γιατρού που τη χειρούργησε για μετεγχειρητική παρακολούθηση, επισκέφθηκε άλλους γιατρούς για δεύτερη γνώμη, οι οποίοι της ανέφεραν ότι η επέμβαση αυτή δεν ήταν η ενδεδειγμένη.
«Πλέον στα νοσηλευτήρια έχει διοριστεί και υπάρχει άτομο με τα καθήκοντα του λειτουργού δικαιωμάτων του ασθενή και θα πρέπει οι ασθενείς να ψάχνουν να μιλούν με τον λειτουργό, διότι ο λειτουργός έχει την υποχρέωση εντός δύο ημερών να απαντήσει σχετικά και να διερευνήσει το περιστατικό».
Δημήτρης Λαμπριανίδης – Εκπρόσωπος Τύπου ΟΣΑΚ
Οι καταγγελίες αφορούν περιστατικά σε νοσηλευτήρια τόσο εντός όσο και εκτός ΓεΣΥ.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται στο μεταξύ οι συζητήσεις του ΟΑΥ με την εταιρεία που διαχειρίζεται το λογισμικό του ΓεΣΥ, ενόψει της λήξης της υφιστάμενης σύμβασης τον Μάιο. Στόχος του Οργανισμού είναι η εξάλειψη των στρεβλώσεων και προβλημάτων που έχουν επανειλημμένα παρατηρηθεί, ενώ έχει ήδη εκφραστεί η πρόθεση να αναλάβει ο ίδιος τη διαχείριση, νοουμένου ότι θα ξεκαθαρίσουν ορισμένα νομικά σημεία.
Πηγή: alphanews










