Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Χάος, ένταση, παρατράγουδα και κυκλοφοριακό κομφούζιο με ουρές αυτοκινήτων ήταν το σκηνικό που συνέθεσε την χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας δεκάδων κτηνοτρόφων στον κυκλικό κόμβο Ριζοελιάς, στην Αραδίππου, με φόντο τις μαζικές θανατώσεις ζώων λόγω αφθώδους πυρετού.

Μέχρι το βράδυ η Ριζοελιά ήταν πλήρως αποκλεισμένη από όλες τις κατευθύνσεις, με δεκάδες εγκλωβισμένους οδηγούς να προσπαθούν απελπισμένα να βρουν άλλες εναλλακτικές διαδρομές για να φτάσουν στον προορισμό τους.

Παρόλο που οι αρχικές διαβεβαιώσεις των κτηνοτρόφων ήταν πως η κινητοποίησή τους θα ήταν ειρηνική, εντούτοις σημειώθηκαν παρατράγουδα, κυκλοφοριακό «έμφραγμα», απίστευτη ταλαιπωρία διερχόμενων οδηγών, ακόμα και σκηνές αλλοφροσύνης, ιδιαίτερα με την άφιξη στο σημείο της εκδήλωσης του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Φυτιρή.

Σ’ έξαλλη κατάσταση, οι διαμαρτυρόμενοι κτηνοτρόφοι έκλειναν και άνοιγαν τους δρόμους όποτε το αποφάσιζαν, ενώ στο στόχαστρό τους βρέθηκε και το λιμάνι της Λάρνακας, το οποίο απέκλεισαν για κάποιο χρονικό διάστημα.

Επιχείρησαν, δε, ν’ αποκόψουν και τον δρόμο από τον οποίο θα περνούσε ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης για να μεταβεί στην Αγία Νάπα. Εξαιτίας του κλεισίματος του κόμβου Ριζοελιάς, η Αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση, καλώντας τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, υπομονετικοί και να χρησιμοποιούν εναλλακτικές διαδρομές.

Η ένταση μεταξύ αγροτών, αστυνομικών δυνάμεων και εγκλωβισμένων οδηγών συνεχιζόταν μέχρι και τις βραδινές ώρες, εν αναμονή των διαβουλεύσεων που λάμβαναν χώρα στο Υπουργείο Γεωργίας με την Μαρία Παναγιώτου.

Οι κτηνοτρόφοι απειλούσαν, μάλιστα, ότι θα μετέφερναν τις κινητοποιήσεις τους και στο αεροδρόμιο Λάρνακας, πριν από την άφιξη των Ευρωπαίων ηγετών κρατών για την άτυπη σύνοδο της Αγ. Νάπας.

Για αρκετές ώρες η κατάσταση ήταν έκρυθμη και η περιοχή της Ριζοελιάς μύριζε μπαρούτι. Η κινητοποίηση των κτηνοτρόφων, που κατέφθασαν από διάφορες επαρχίες, ξεκίνησε γύρω στις 11π.μ. Αρχικά απέκοψαν τις δύο από τις τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας του αυτοκινητόδρομου, προκειμένου να συνεχιστεί η διέλευση των οχημάτων.

Η εκπρόσωπος των κτηνοτρόφων Στέλλα Πέτρου ζήτησε από τον ΠτΔ να παρέμβει άμεσα για ικανοποίηση του βασικού αιτήματος, που είναι η παύση των μαζικών θανατώσεων ζώων. Προειδοποίησε, δε, με κλιμάκωση των μέτρων, καθιστώντας σαφές πως οι κινητοποιήσεις δεν επρόκειτο να σταματήσουν εφόσον δεν ανακληθούν οι θανατώσεις.

Η κ.Πέτρου είπε ότι επιλέγηκε η συγκεκριμένη μέρα για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης διαμαρτυρίας, ώστε να σταλεί το μήνυμα προς τους ηγέτες της Ε.Ε. που συμμετείχαν στην άτυπη σύνοδο της Αγίας Νάπας.

Εκτός από την άρση των μαζικών θανατώσεων, οι κτηνοτρόφοι ζήτησαν την παγοποίηση των δανείων τους, την άμεση καταβολή αποζημιώσεων και το άνοιγμα των μονάδων τους για να βάλουν μέσα νέα ζώα. Στα αυτοκίνητα που μετέφεραν στον κόμβο Ριζοελιάς κρέμασαν πανό που έγραφαν, μεταξύ άλλων,

«Προδοσία, ο αγροτικός κόσμος της Κύπρου σε θάνατο». Στο σημείο της εκδήλωσης μετέφεραν φέρετρο, στεφάνια κηδείας και εικόνα του Αγίου Γεωργίου. Μετέφεραν, ακόμα, καρέκλες, τραπέζια και τροφή, διότι δεν ήταν ξεκάθαρο πόσο θα διαρκούσε η εκδήλωση. Κάποιοι από τους διαμαρτυρομένους είχαν μαζί τους και τα παιδιά τους.

Οι κτηνοτρόφοι διένειμαν ενημερωτικά φυλλάδια στους διερχόμενους οδηγούς, γνωστοποιώντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους λόγω του αφθώδους πυρετού.

Λίγο μετά το μεσημέρι, τα αίματα άναψαν για τα καλά όταν στο σημείο της εκδήλωσης έσπευσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Φυτιρής, ζητώντας από τους κτηνοτρόφους να ανοίξουν το δρόμο για λόγους ασφαλείας. Οι αγρότες αντέδρασαν κι έκλεισαν το πάνω μέρος του κυκλικού κόμβου.

Ο κ. Φυτιρής διαμήνυσε στους κτηνοτρόφους ότι η κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές θα εξετάσουν τα θέματα που τους απασχολούν, ωστόσο οι τοποθετήσεις του προκάλεσαν την οργή των αγροτών, κάποιοι εκ των οποίων μπήκαν στα αυτοκίνητά τους και άρχισαν να κορνάρουν. Σε κάποια στιγμή, ένας κτηνοτρόφος επιχείρησε να δώσει το μικρό παιδί του στον υπουργό λέγοντάς του:

«Παραδώνω σου το μωρό μου, θέλω να το ταΐσεις. Άκουσες; Να το μεγαλώσεις. Παραδίδω σας το σαν παπάς του. Τα ζώα μας πεινούν και πεινούν και τα μωρά μας. Σκοτώνετε μας»… Ακολούθησαν σκηνές αλλοφροσύνης, με το παιδί να βάζει τα κλάματα. Μετά απ’ όλα αυτά, οι κτηνοτρόφοι, σ’ έξαλλη κατάσταση, έκλεισαν και τον δρόμο που περνά κάτω από τον κυκλικό κόμβο και οδηγεί στην Αγία Νάπα. Στην περιοχή επικράτησε μεγάλος αναβρασμός.

Οι κινητοποιήσεις επεκτάθηκαν και στο λιμάνι Λάρνακας, το οποίο οι κτηνοτρόφοι απέκλεισαν. Λίγο μετά την αποχώρηση Φυτιρή από τη Ριζοελιά, η υπουργός Γεωργίας Μαρία Παναγιώτου ζήτησε όπως μεταβεί αντιπροσωπεία των κτηνοτρόφων στο γραφείο της για διαβουλεύσεις. Τότε, ως ένδειξη καλής θέλησης, οι κτηνοτρόφοι ανακοίνωσαν το άνοιγμα του λιμανιού και της μίας λωρίδας στη Ριζοελιά.

Ξεκαθάρισαν, όμως, πως δεν θ’ αποχωρούσαν από την περιοχή εάν δεν ικανοποιούνταν τα αιτήματά τους. Μετέπειτα έκλεισαν εντελώς τον κόμβο Ριζοελιάς, αφού δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τις διαβουλεύσεις με την Υπουργό Γεωργίας. Η έκρυθμη κατάσταση συνεχιζόταν μέχρι το βράδυ. Οι κτηνοτρόφοι έστησαν σκηνές στην περιοχή της Ριζοελιάς με πρόθεση να διανυχτερεύσουν εκεί.

 

Νέες καθυστερήσεις στην παράδοση της Γ΄ φάσης ανακατασκευής του παραλιακού δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας…

Κι ενώ το προηγούμενο διάστημα τοπικοί φορείς, όπως η Εταιρεία Τουρισμού και το ΕΒΕΛ, αποτάθηκαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζητώντας την προσωπική του παρέμβαση για επίσπευση των κατασκευαστικών έργων ώστε τα εργοτάξια να μην επηρεάσουν τον τουρισμό, το Τμήμα Δημοσίων Έργων ανακοίνωσε τις τελευταίες μέρες νέα παράταση στην ολοκλήρωση του κύριου δρόμου που περνά μπροστά από τα ξενοδοχεία μέχρι τις 2 ερχόμενου Ιουλίου.

Παρόλο που ο εργολάβος είχε ζητήσει περιθώριο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους για να παραδώσει το έργο, τελικά τα Δημόσια Έργα ενέκριναν προθεσμία μέχρι το καλοκαίρι, γνωστοποιώντας, μάλιστα, ότι θα υπάρχει πέναλτι δύο χιλιάδων ευρώ ημερησίως εφόσον ο κύριος δρόμος δεν παραδοθεί στην ώρα του, στη βάση της νέας παράτασης που δόθηκε.

Όσον αφορά την ολοκλήρωση των υπηρεσιακών δρόμων (δευτερεύοντες) που προβλέπονται στο έργο, επίσης δόθηκε παράταση για άλλους τρεις μήνες. Κι όλα αυτά, ενώ η κατασκευάστρια εταιρεία έχει ήδη εξασφαλίσει παράταση 13 μηνών για ολοκλήρωση του έργου, η οποία εκπνέει τέλη τρέχοντος μηνός.

Με βάση το συμβόλαιο που υπεγράφη, η Γ΄ φάση ανακατασκευής του δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας, που καλύπτει την τουριστική περιοχή Ορόκλινης (ένας δρόμος συνολικού μήκους περίπου τριών χιλιομέτρων), θα έπρεπε κανονικά να είχε παραδοθεί τον Μάρτιο του 2025. Τα έργα ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2022 με αρχικό συμβατικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης 30 μηνών…

Όπως έγινε γνωστό, οι λόγοι της παράτασης αφορούν στην προσωρινή μετακίνηση των αγωγών νερού του ΣΥΛ (Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λάρνακας), κάτι που δεν είχε προβλεφθεί, καθώς και στην τροποποίηση των προηγούμενων φάσεων, ώστε να μην εκτελούνται εργασίες μπροστά από τα ξενοδοχεία κατά τους μήνες αιχμής.

Πάντως, η διαβεβαίωση που υπάρχει εκ μέρους του Τμήματος Δημοσίων Έργων είναι ότι οι νέες καθυστερήσεις δεν θα προκαλέσουν αύξηση του κόστους του έργου που εκτιμήθηκε στα 17.6 εκατομμύρια ευρώ.

Η νέα παράταση που εξασφάλισε ο εργολάβος, μέχρι αρχές Ιουλίου, προκαλεί εκ νέου προβληματισμό και ανησυχία στους ξενοδόχους της τουριστικής περιοχής Ορόκλινης – Πύλας για αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό κατά την καλοκαιρινή περίοδο, ενώ υπάρχουν αμφιβολίες κατά πόσο ο κύριος δρόμος θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο, λαμβάνοντας υπόψη ότι το αίτημα της εταιρείας ήταν για προθεσμία μέχρι το τέλος του 2026…

Μιλώντας στην εφημερίδα μας, ο πρόεδρος των ξενοδόχων Λάρνακας Μάριος Πολυβίου δήλωσε ότι τα εργοτάξια στον παραλιακό δρόμο Δεκέλειας, η διάβρωση που παρατηρείται στην ακτογραμμή της Ορόκλινης και φυσικά η εμπόλεμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή έχουν επηρεάσει σημαντικά τις κρατήσεις στα ξενοδοχεία της περιοχής.

Όπως είπε, για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο οι κρατήσεις είναι μειωμένες κατά 30% συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ για ολόκληρο το 2026 η μείωση κρατήσεων στην πόλη κι ευρύτερη Λάρνακα θα ξεπεράσει το 20% σε σχέση με το 2025.

Ο κ.Πολυβίου ανέφερε, επίσης, ότι μείωση κρατήσεων παρατηρείται και στα ξενοδοχεία στο κέντρο της Λάρνακας λόγω του πολέμου, αλλά και των έργων ανάπλασης που εκτελούνται στους εμπορικούς δρόμους.

Η μείωση, ωστόσο, δεν είναι στο βαθμό που παρατηρείται στα ξενοδοχεία της τουριστικής περιοχής. Τόνισε, δε, ότι τα έργα στο εμπορικό κέντρο ήταν απολύτως αναγκαία.

 

Send this to a friend