Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
«Η Λάρνακα απέδειξε στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ότι μπορεί να υλοποιεί έργα, δεν μένει στα λόγια. Απέδειξε ότι είναι η πόλη της φιλοξενίας και της ανθρωπιάς, δεν είναι πια ο φτωχός συγγενής. Ο κόσμος της ήθελε πολύ αυτό τον τίτλο.
Έρχονται μεγάλες στιγμές για τη Λάρνακα». Τάδε έφη ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας μας ανέφερε αμέσως μετά την ανακοίνωση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, ότι η Λάρνακα επικράτησε της Λεμεσού στο χρίσμα για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2030.
Πανευτυχής ο Α. Βύρας μετά την ανακοίνωση, είπε ότι σημαντικό ρόλο στην απόφαση της ομάδας των εμπειρογνωμόνων διαδραμάτισε, εκτός των άλλων, και η περιοδεία, την περασμένη Δευτέρα (8/12), στην πόλη της Λάρνακας. Κατάλαβαν ότι η Λάρνακα κάνει πράξεις τα έργα που εξαγγέλλει. Έζησαν τη ζεστασιά και την ανθρωπιά του κόσμου της. Αντιλήφθηκαν την φιλοξενία των κατοίκων της. Είναι μια ιστορική στιγμή για την πόλη μας», σημείωσε.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι από τα 12 μέλη που συγκροτούν την ομάδα, τα 10 είναι εμπειρογνώμονες που διορίστηκαν από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και οργανισμούς (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Συμβούλιο και Επιτροπή των Περιφερειών), ενώ τα υπόλοιπα δύο μέλη είναι Κύπριοι εμπειρογνώμονες που διορίστηκαν από την Υφυπουργό Πολιτισμού, σύμφωνα με τις σχετικές διαδικασίες, σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι υπόλοιπες Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης για το 2030 είναι η Λέουβεν (Βέλγιο) και το Νίκσιτς (Μαυροβούνιο), σε μια συμμετέχουσα χώρα εκτός Ε.Ε. Στο μεταξύ, ανακοίνωση του ανεξάρτητου οργανισμού «Λάρνακα 2030», που ιδρύθηκε με αποκλειστικό σκοπό να ηγηθεί της υποψηφιότητας της πόλης, αναφέρει ότι χωρίς καμιά αμφιβολία πρόκειται για μια ιστορική απόφαση για όλους όσους πίστεψαν στο όραμα μιας πιο ανθρώπινης, συμπεριληπτικής και αειφόρου πόλης.
Ο οργανισμός «Λάρνακα 2030» δεν παρέλειψε να συγχαρεί και την ομάδα της Λεμεσού για την φανταστική, όπως την χαρακτήρισε, δουλειά που έχει επιτελέσει.
Εξάλλου, σε δηλώσεις της η υφυπουργός Πολιτισμού Λίνα Κασσιανίδου υποσχέθηκε ότι το κράτος θα στηρίξει οικονομικά τη νικήτρια πόλη, προκειμένου να υλοποιήσει όλα όσα αναγράφονται στον φάκελο που κατέθεσε.
Ποσό πέραν των 111 χιλιάδων ευρώ «έκανε φτερά» από εταιρεία μ’ έδρα της τη Λάρνακα, η οποία έπεσε θύμα διαδικτυακής απάτης. Σύμφωνα με την καταγγελία που έγινε στο ΤΑΕ Λάρνακας, η συγκεκριμένη εταιρεία είχε αναλάβει να διεκπεραιώσει πληρωμές εκ μέρους συνεργαζόμενης εταιρείας στην Κύπρο, η οποία επίσης έχει έδρα της τη Λάρνακα, προς ισπανική εταιρεία.
Την επικοινωνία μεταξύ των δύο εταιρειών διαχειριζόταν δικηγορικό γραφείο στην Ισπανία. Περί τα μέσα Σεπτεμβρίου 2025, άγνωστα πρόσωπα φέρονται να απέκτησαν παράνομη πρόσβαση στην ηλεκτρονική αλληλογραφία μεταξύ του δικηγορικού γραφείου και της ισπανικής εταιρείας, αποστέλλοντας τιμολόγια με παραποιημένα στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού.
Η παράνομη παρέμβαση δεν έγινε αντιληπτή και τα τιμολόγια προωθήθηκαν κανονικά στην κυπριακή εταιρεία για εκτέλεση των πληρωμών. Ως εκ τούτου, στις 29 Οκτωβρίου και στις 4 Νοεμβρίου η κυπριακή εταιρεία πραγματοποίησε δύο εμβάσματα ύψους 68 χιλιάδων και 43 χιλιάδων ευρώ αντίστοιχα προς τον ύποπτο τραπεζικό λογαριασμό.
Κατά την επικοινωνία, όμως, που ακολούθησε με την ισπανική εταιρεία, διαπιστώθηκε ότι ο συγκεκριμένος λογαριασμός δεν της ανήκε και έτσι αποκαλύφθηκε η απάτη.
Το συνολικό ποσό που αποσπάστηκε είναι 111 χιλιάδες, 370 ευρώ. Την υπόθεση χειρίζεται το Γραφείο Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος του ΤΑΕ Λάρνακας.
Σε μια άλλη εξέλιξη, διαρρηκτικά εργαλεία και ναρκωτικά εντόπισε η Αστυνομία στην κατοχή δύο νεαρών, οι οποίοι τα ξημερώματα της Πέμπτης επέβαιναν αυτοκινήτου που δεν είχε πιστοποιητικό ασφαλείας και με τον οδηγό να έχει στερημένη την άδεια οδήγησης.
Μέλη της Αστυνομίας εντόπισαν το αυτοκίνητο να κινείται ύποπτα σε περιοχή του συνοικισμού Τσιακκιλερού, στη Λάρνακα. Στον οδηγό έγινε σήμα με τη χρήση φάρων και σειρήνας για να σταματήσει, αλλά αυτός ανέπτυξε ταχύτητα, οδηγώντας αλόγιστα και επικίνδυνα, προβαίνοντας σε διάφορες τροχαίες παραβάσεις.
Το περιπολικό της Αστυνομίας ακολούθησε το ύποπτο όχημα, το οποίο τελικά ανακόπηκε σε περιοχή στα Λιβάδια. Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι οδηγός ήταν 25χρονος με συνοδηγό 25χρονη. Οι επιβαίνοντες του αυτοκινήτου και το όχημα μεταφέρθηκαν στον Αστυνομικό Σταθμό Αραδίππου για εξετάσεις. ασφάλειας. Εντός του αυτοκινήτου εντοπίστηκαν διάφορα διαρρηκτικά εργαλεία, ενώ στην κατοχή του 25χρονου εντοπίστηκαν δύο μαχαίρια.
Επίσης, στην κατοχή της κοπέλας βρέθηκαν μία θήκη γυαλιών η οποία περιείχε μικρή ποσότητα κρυσταλλικής ουσίας, ένα πτυσσόμενο ρόπαλο, έξι ζεύγη γυαλιών ηλίου επώνυμων μαρκών και ένα ρολόι χειρός. Η 25χρονη δεν ήταν σε θέση να δώσει ικανοποιητικές εξηγήσεις όσο αφορά την προέλευσή τους. Οι δύο ύποπτοι τέθηκαν υπό κράτηση με διάταγμα του δικαστηρίου.
Μια νέα δράση πολιτιστικής αναβίωσης περιλαμβάνεται στην άυλη κληρονομιά των κοινοτήτων Λάρνακας, αποκαλύπτοντας τους μύθους και θρύλους που για δεκαετίες μεταδίδονταν από γενιά σε γενιά.
Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας και της τοπικής εταιρείας τουρισμού, με την στήριξη του Υφυπουργείου Τουρισμού, υλοποιείται μια σύγχρονη οπτικοακουστική παρέμβαση που φέρνει στο προσκήνιο εννέα τοπικούς θρύλους της περιφέρειας Λάρνακας.
Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, έχουν δημιουργηθεί σύντομα βίντεο, στα οποία κάτοικοι των κοινοτήτων αφηγούνται έναν καταγεγραμμένο θρύλο με φόντο χαρακτηριστικά τοπία του χωριού τους. Τα βίντεο συνοδεύονται από αγγλικούς υπότιτλους, διευρύνοντας έτσι το κοινό και προσφέροντας μια αυθεντική και προσβάσιμη πολιτιστική εμπειρία και στους ξένους επισκέπτες.
Πολύ σύντομα αναμένεται να τοποθετηθούν στις εννέα κοινότητες που συμμετέχουν σ’ αυτή την πρωτοβουλία πινακίδες με QR codes σε σημεία που συνδέονται με τον κάθε μύθο, δίνοντας στους επισκέπτες τη δυνατότητα να παρακολουθούν τα βίντεο άμεσα μέσω των κινητών τους τηλεφώνων.
Οι εννέα κοινότητες και οι μύθοι τους είναι: Άγιος Θεόδωρος – Η Κουφή του Πεντάσχοινου, Αλαμινός – Ο Μύθος του Λούκα, Καλαβασός – Το Γεφυρούδι, Αναφωτία – Η Λόττα του Πικρού, Λάγεια – Πάσχα την Κυριακή της Ελιάς, Λεύκαρα – Το Ελιοκόκκονο, Ορά – Είμαιθα Οράτες Εφτατσαερίτες, Σκαρίνου – Η Τρύπα του Καράμανου/Μαύρου και Κάτω Δρυς – Ο Μύθος της Ρήγαινας. Με την πρωτοβουλία αυτή, η ύπαιθρος της Λάρνακας αποδεικνύει πως η παράδοση και ο πολιτισμός μπορούν να αναδειχθούν δημιουργικά, προσφέροντας στους κατοίκους και τους επισκέπτες μια βαθύτερη και πιο αυθεντική σχέση με τον τόπο.
Περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στο https://larnakaregion.com/en/rural-larnaka-myths-legends









