
Δυσαρέσκεια ασθενών για την ποιότητα του φαγητού στα δημόσια νοσηλευτήρια
Δυσαρέσκεια εκφράζουν οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν στα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ για την ποιότητα του φαγητού που σερβίρεται, μέσα από μελέτη που διενήργησε ομάδα ειδικών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
Μέσα από πέντε βασικούς τομείς που κλήθηκαν να αξιολογήσουν, δηλαδή την ποιότητα του φαγητού, τον τρόπο μαγειρέματος και σερβιρίσματος, τη γενικότερη συμπεριφορά του προσωπικού και την ποσότητα του φαγητού, καταγράφεται το εξής παράδοξο:
Ότι οι ασθενείς σε ένα μεγάλο ποσοστό δηλώνουν ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες σίτισης των νοσοκομείων.
ΕΛΕΝΑ ΧΑΤΖΗΜΠΕΗ-Επίκουρη Καθηγήτρια Διαιτολογίας-Διατροφής
«Μια γενική ικανοποίηση της τάξης του 77,8%. Μάλιστα οι ασθενείς δήλωσαν πάρα πολύ ικανοποιημένοι από τις 4 διαστάσεις και ιδιαίτερα όσον αφορά θέματα προσωπικού. Εκεί τα ποσοστά είναι της τάξεως του 90%, το σημείο όμως που χρήζει βελτίωσης και φαίνεται να συνδέεται άμεσα με τη σπατάλη του φαγητού, αφορά την ποιότητα του φαγητού»
Μόλις το 31.2% κατανάλωσε όλο το φαγητό γεγονός που καταδεικνύει πόσο μεγάλη ποσότητα καταλήγει στα σκουπίδια. Με οικονομικές επιβαρύνσεις στα νοσοκομεία, σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών, καθώς και περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Φαινόμενο που δεν είναι κυπριακό αφού διεθνείς μελέτες δείχνουν ότι μέχρι και το 50% του φαγητού σε νοσοκομεία πετιέται. Πάντως, τις υψηλότερες βαθμολογίες σε όλες τις κατηγορίες της έρευνας έδωσαν οι ασθενείς της Πάφου και τις χαμηλότερες της Λευκωσίας. Λιγότερο ικανοποιημένες έμειναν οι γυναίκες από την ποιότητα και το περιβάλλον.
ΕΛΕΝΑ ΧΑΤΖΗΜΠΕΗ-Επίκουρη Καθηγήτρια Διαιτολογίας-Διατροφής
«Οι διαιτολόγοι έχουν έτσι έναν κρίσιμο ρόλο στη μείωση της σπατάλης τροφίμων μέσα από την εξατομίκευση των μενού, στις ανάγκες και τις προτιμήσεις των ασθενών, στην τακτική παρακολούθηση των υπολειμμάτων πιάτου, στη στενή συνεργασία του προσωπικού της κουζίνας αλλά και με τους ίδιους τους ασθενείς. Επομένως, μια λύση είναι να ενταχθούν οι διαιτολόγοι στα νοσοκομεία»
O OHE έθεσε στόχο μέχρι το 2030 να μειωθεί στο ήμισυ η σπατάλη τροφίμων, με τα νοσοκομεία να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή.
Δείτε το ρεπορτάζ της Νάσιας Ιωάννου: