
«Αφορμή για σοβαρή αυτοκριτική» οι αποφάσεις ΕΔΑΔ για υποθέσεις βιασμού στην Κύπρο
Ως αφορμή για σοβαρή αυτοκριτική χαρακτηρίζει τις πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, για υποθέσεις βιασμού στην Κύπρο, η Επίτροπος Ισότητας Φύλων Τζόζη Χριστοδούλου.
Με γραπτή δήλωσή της, η κ. Χριστοδούλου σχολιάζει τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ για δύο υποθέσεις βιασμού (ημερ.3.7.25 σε υπόθεση του 2022 και ημερ. 27.2.25 σε υπόθεση του 2022 ).
«Οι αποφάσεις αυτές αναδεικνύουν με τρόπο αδιαμφισβήτητο ότι τα έμφυλα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις εξακολουθούν να επηρεάζουν την απονομή δικαιοσύνης στην Κύπρο. Οι αντιλήψεις γύρω από το πώς «πρέπει» να είναι ή να συμπεριφέρεται μια γυναίκα θύμα βιασμού, καθώς και η αμφισβήτηση της αξιοπιστίας των θυμάτων, οδηγούν σε διακρίσεις με βάση το φύλο και, όπως αναφέρεται και στην απόφαση ημερ. 3.7.25, σε μη σεβασμό προς την αξιοπρέπεια των θυμάτων.»
«Ο σεξισμός και οι στερεότυπες έμφυλες αντιλήψεις έχουν τις ρίζες τους στις διαχρονικές σχέσεις εξουσίας μεταξύ ανδρών και γυναικών», προσθέτει.
«Οδηγούν σε πράξεις και συμπεριφορές επιβλαβείς τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Τροφοδοτούν τη βία κατά των γυναικών, προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και υπονομεύουν τη δικαιοσύνη, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.»
«Η ύπαρξη αυτών των διακρίσεων δεν είναι μόνο κοινωνικά απαράδεκτη, αλλά και αντίθετη με τις διεθνείς υποχρεώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας που αφορούν στην ισότητα των φύλων και στην προστασία των γυναικών από οποιαδήποτε μορφή βίας», επισημαίνει η κ. Χριστοδούλου. «Οφείλουμε να ενεργούμε με συνέπεια στη βάση της διεθνούς νομιμότητας και των εθνικών στρατηγικών μας στόχων και να διασφαλίζουμε ένα περιβάλλον ασφάλειας, ισότητας και αξιοπρέπειας για όλες και όλους», συνεχίζει.
«Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας ενισχύθηκε σημαντικά το νομικό και θεσμικό πλαίσιο για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και για την προώθηση της ισότητας των φύλων. Με την πλήρη αξιοποίηση των διαθέσιμων εργαλείων και μέσα από συνεργασίες πρέπει να διασφαλίσουμε την αποτελεσματική προστασία των θυμάτων και τη θεμελίωση της απαραίτητης κουλτούρας έμφυλης ισότητας.»
Αναφέρει επίσης ότι το Γραφείο της, σε συνεργασία με την Ακαδημία της Νομικής Υπηρεσίας, έχει ήδη ξεκινήσει κύκλο συζητήσεων με λειτουργούς της Υπηρεσίας για την αποδόμηση των στερεότυπων αντιλήψεων και ασυνείδητων προκαταλήψεων, ενώ συνεργάζεται με τη Σχολή Δικαστών για την ενίσχυση της θεσμικής ευαισθητοποίησης για την έμφυλη βία.
«Η έμφυλη βία είναι παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ως εκ τούτου, δεν είναι ατομική υπόθεση των θυμάτων αλλά αφορά και επηρεάζει ολόκληρη την κοινωνία», καταλήγει.