
Πότε ένα χτύπημα στο κεφάλι μπορεί να αποβεί μοιραίο
Μοιραίο μπορεί να αποβεί ένα χτύπημα στο κεφάλι.
Για το ζήτημα μίλησε στην εκπομπή Alpha Καλημέρα ο Δρ Κώστας Σχίζας, με αφορμή τον θάνατο του 66χρονου στον Αστρομερίτη.
Ο Παθολόγος και Προσωπικός Ιατρός, σημείωσε ότι οι κυριότερες αιτίες που οδηγούν σε εγκεφαλική αιμορραγία είναι οι τραυματισμοί στο κεφάλι, μια ρίξη ανευρίσματος, ένας όγκος στο κεφάλι, υπέρταση.
Μετά από ένα κτύπημα μπορεί να υπάρξει αιμορραγία και να δημιουργήσει εγκεφαλική αιμορραγία.
«Η τραυματική αιμορραγία από κρανιοεγκεφαλική κάκωση είναι η συχνότερη αιτία της αιμορραγίας στον εγκέφαλο. Προκαλείται από πτώσεις, από τροχαία, από βία από κτυπήματα. Τώρα από μπουνιά, εξαρτάται που θα κτυπήσεις τον άλλο και με πόση δύναμη. Πολλές φορές λέμε, μεγάλο κτύπημα μικρή ζημιά, μικρό κτύπημα, μεγάλη ζημιάς».
Ο Δρ Σχίζας τόνισε πως καλό είναι να μην αποφεύγουμε περιστατικά που μπορεί να πάρουν απρόσμενη τροπή (πχ καυγάς μετά από τροχαίο).
Κατά την αιμορραγία ο εγκέφαλος συμπιέζεται, σε βαθμό που δεν φτάνει στους ιστούς αρκετό αίμα για να οξυγονώνεται ο εγκέφαλος. Η έλλειψη οξυγόνου μπορεί να δημιουργήσει οίδημα, ενώ το αίμα που λιμνάζει προκαλεί αιμάτωμα, Αυτή η ενδοκρανιακή πίεση πιθανό να οδηγήσει τα εγκεφαλικά κύτταρα στο θάνατο, εξήγησε ο Ιατρός.
Ο Παθολόγος τόνισε ότι όταν κάποιος χτυπήσει στο κεφάλι, θα πρέπει άμεσα να επισκεφθεί το νοσοκομείο για ενδελεχή έλεγχο. Συμπτώματα όπως ισχυρό πονοκέφαλο, απώλεια όρασης ή ισορροπίας, σύγχυση, ή απώλεια αισθήσεων θα πρέπει να θορυβήσουν τον τραυματία ή τους γύρω του, και να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο.
Ο Δρ Σχίζας ανέφερε ένα περιστατικό προ ετών, όπου ασθενής πήγε στο νοσοκομείο με χτύπημα στο κεφάλι, οι ιατροί έκριναν πως δεν είχε κάτι σοβαρό και τον αποδέσμευσαν. Ωστόσο τρεις μέρες μετά και αφού οι οικείοι του τον έψαχναν, ο άνδρας εντοπίστηκε νεκρός.