
Συνεργασία αιχμής Πολυτεχνικής Σχολής του Παν. Κύπρου και Πυροσβεστικής
Τεκμηριωμένη ενίσχυση της πολιτικής προστασίας μέσω επιστημονικής τεχνογνωσίας και καινοτομίας
Η Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας τη Δευτέρα, 7 Απριλίου 2025, εγκαινιάζοντας μια θεσμική συνεργασία με πολυεπίπεδο αποτύπωμα στην επιχειρησιακή ετοιμότητα και την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.
Η συμφωνία προνοεί τη στενή συνεργασία των δύο φορέων στους τομείς της εκπαίδευσης, της επιστημονικής έρευνας και της καινοτομίας. Βασική επιδίωξη είναι η αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και της επιστημονικής εξειδίκευσης της Πολυτεχνικής Σχολής για την ενίσχυση της ικανότητας πρόβλεψης και διαχείρισης κρίσεων, όπως οι πυρκαγιές, η διαρροή επικίνδυνων υλικών και άλλων περιβαλλοντικών συμβάντων.
Η συνεργασία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:
– Εκπαίδευση του προσωπικού της ΠΥΚ σε θέματα μετεωρολογίας, ποιότητας αέρα και περιβαλλοντικών κινδύνων.
– Ανάπτυξη και λειτουργία κινητών συστημάτων παρακολούθησης ατμοσφαιρικών ρύπων σε πραγματικό χρόνο, για την προστασία των διασωστικών δυνάμεων και του κοινού.
– Τοποθέτηση φοιτητών/τριών και αποφοίτων της Πολυτεχνικής Σχολής σε μελέτες, έργα και δράσεις, στο πλαίσιο της πρακτικής άσκησης ή της διπλωματικής τους εργασίας.
– Συνδιοργάνωση διαλέξεων, σεμιναρίων και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων για το κοινό, με στόχο την ενημέρωση και την ενδυνάμωση της κοινωνικής ευαισθητοποίησης.
– Διεξαγωγή επιστημονικών μελετών και τεχνική υποστήριξη, με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής όπως GIS και προγνωστικά μοντέλα για τη διαχείριση πυρκαγιών και περιβαλλοντικών επεισοδίων.
Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας έγινε στην παρουσία του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητή Τάσου Χριστοφίδη, ο οποίος, καλωσορίζοντας και ευχαριστώντας την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου, δήλωσε πως τέτοιες συναντήσεις που επικυρώνουν συμφωνίες με φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα αποτελούν για το Πανεπιστήμιο τεκμήρια και αποδείξεις για το έργο που αυτό επιτελεί. «Υπογράφουμε σήμερα μια συμφωνία που οδηγεί σε αμοιβαίο όφελος, και το Πανεπιστήμιο Κύπρου ως δημόσιο Πανεπιστήμιο θα συνεχίσει να είναι στη διάθεση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, όπως και άλλων δημόσιων φορέων, ανταποδίδοντας έργο στον φορολογούμενο πολίτη», σημείωσε ο κ. Χριστοφίδης.
Από την πλευρά του, ο Αρχιπύραρχος Νίκος Λογγίνος ανέφερε πως είναι μεγάλη χαρά και τιμή για την Πυροσβεστική Υπηρεσία να βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και εξέφρασε την πεποίθηση πως το Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στους δύο φορείς μόνο εξαιρετικά αποτελέσματα μπορεί να φέρει. Ο Αρχιπύραρχος Λογγίνος σημείωσε την ανάγκη για συνεχή αναβάθμιση των γνώσεων των μελών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και επεσήμανε τον καθοριστικό ρόλο του Πανεπιστημίου Κύπρου στη μεταφορά τεχνογνωσίας και στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων που θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των σοβαρών περιβαλλοντικών προκλήσεων. Η διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Πανεπιστημίου Κύπρου που ήδη υφίσταται, με τους σπουδαστές/τριες της Πυροσβεστικής Ακαδημίας να φοιτούν για ένα εξάμηνο στο Πανεπιστήμιο, θα επιτρέψει μεταξύ άλλων τη διασύνδεση των φοιτητών/τριών και αποφοίτων της Πολυτεχνικής Σχολής με τις δράσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, σε διάφορους τομείς, συνυφασμένους με την πυροσβεστική τέχνη, δίνοντας τους την ευκαιρία για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας.
Η Κοσμητόρισσα της Πολυτεχνικής Σχολής, Καθηγήτρια Μαρίνα Νεοφύτου, δήλωσε ότι οι τομείς συνεργασίας βρίσκονται στον πυρήνα των επιστημονικών πεδίων που πραγματεύεται η Πολυτεχνική Σχολή. Όπως επεσήμανε, «με την ολοκλήρωση των υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων της Σχολής, διαθέτουμε πλέον περισσότερα από 50 εργαστήρια με τεχνολογίες αιχμής. Σε αυτά στηρίζουμε την προοπτική τέτοιου είδους συνεργασιών, μέσα από τις οποίες μπορούμε να αξιοποιήσουμε και να μεταφέρουμε την προστιθέμενη αξία της σύγχρονης επιστημονικής γνώσης προς όφελος των πολιτών».
Η συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου αναδεικνύει τον ρόλο της Πολυτεχνικής Σχολής ως τεχνολογικού και ερευνητικού πυλώνα της χώρας, διαμορφώνοντας μια σταθερή βάση επιστημονικής υποστήριξης για την επιχειρησιακή διαχείριση κρίσεων, όπως οι πυρκαγιές και τα περιβαλλοντικά συμβάντα. Η σύνδεση της επιστημονικής γνώσης με την επιχειρησιακή ετοιμότητα συνιστά μια πρακτική και διαχρονική επένδυση του κράτους, που ενισχύει την ικανότητά του να ανταποκρίνεται με ακρίβεια, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στις προκλήσεις του σύγχρονου κινδύνου.