
Λύκειο Αραδίππου: Παρουσίαση αποτελεσμάτων των Εργασιών του Ευρ. Ερευνητικού Προγράμματος PAFSE
Πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Λυκείου Αραδίππου «Τάσος Μητσόπουλος», με μεγάλη επιτυχία η ανοικτή εκδήλωση (open schooling event) παρουσίασης των αποτελεσμάτων των εργασιών του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος Partnerships for Science Education (PAFSE), το οποίο στοχεύει στην προαγωγή της αειφόρου Δημόσιας Υγείας, και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, του οποίου τοπικός εταίρος στην Κύπρο είναι το Πανεπιστήμιο Κύπρου (UCY).
Το πρόγραμμα αυτό υποστηρίζεται από την Επιθεώρηση Βιολογίας του Υπουργείου Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ). Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία και συμμετοχή της η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Δρ. Μαρία Παναγιώτου όπως και Κυβερνητικοί Αξιωματούχοι και Λειτουργοί του εν λόγω Υπουργείου. Παρούσες στην εκδήλωση ήταν επίσης οι Επιθεωρήτριες Αγγλικών Δρ. Κατερίνα Βλαδιμήρου και Βιολογίας Δρ. Παναγιώτα Μυλωνά. Την εκδήλωση παρακολούθησαν μαθητές/τριες, εκπαιδευτικοί, ειδικοί επιστήμονες για θέματα δημόσιας υγείας και άλλοι παράγοντες της τοπικής κοινωνίας.
Οι ερευνητικές εργασίες των μαθητών/τριών του Λυκείου Αραδίππου, στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος, το οποίο εφαρμόστηκε στο σχολείο τους κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά, αφορούσαν προκλήσεις που σχετίζονται με την περιοχή όπου κατοικούν, με έμφαση στην κτηνοτροφία, έγιναν από δύο ομάδες εργασίας, και στόχευαν στη μελέτη των ακόλουθων θεμάτων:
Οι επιπτώσεις της επεξεργασίας των τροφίμων στην υγεία μας
Η επιλογή των θεμάτων των πιο πάνω ερευνητικών εργασιών αποσκοπούσε, μεταξύ άλλων, στην προετοιμασία, τόσο της μαθητικής κοινότητας, όσο και της ευρύτερης τοπικής κοινότητας στην αύξηση της ευαισθητοποίησης και προετοιμασίας για την αντιμετώπιση διαφόρων προκλήσεων και κινδύνων που αφορούν στη Δημόσια Υγεία, καθώς και στην κατανόηση της εγγενούς σχέσης που υπάρχει μεταξύ της διατροφής, της υγείας των ανθρώπων και των άλλων ζωντανών οργανισμών του πλανήτη μας, όπως και του περιβάλλοντός τους.
Στο πλαίσιο της ανοικτής εκδήλωσης (open schooling event) παρουσίασης των αποτελεσμάτων των ερευνητικών εργασιών του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος PAFSE παρουσιάστηκαν οι δράσεις της κάθε μίας ομάδας εργασίας, η ερευνητική διαδικασία, η μεθοδολογία που ακολούθησαν, καθώς και τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα που προέκυψαν. Λόγω της διαθεματικής προσέγγισης των εν λόγω εργασιών, καθώς και της συνεργασίας που προέκυψε μεταξύ των κλάδων της Βιολογίας και των Αγγλικών, η παρουσίαση έγινε σε δύο (2) γλώσσες.
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν στην Αγγλική γλώσσα οι επιπτώσεις της επεξεργασίας των τροφίμων στο περιβάλλον, ενώ στο δεύτερο μέρος παρουσιάστηκαν στην Ελληνική γλώσσα οι επιπτώσεις της επεξεργασίας των τροφίμων στην υγεία μας. Για τον σχεδιασμό και τη θεωρητική τεκμηρίωση των δράσεων, όσο και για τη διεξαγωγή της ερευνητικής διαδικασίας που ακολουθήθηκε, η κάθε ομάδα εργασίας PAFSE του Λυκείου Αραδίππου «Τάσος Μητσόπουλος» έτυχε υποστήριξης από την Ερευνήτρια του Προγράμματος PAFSE Δρ Ανδρεανή Μπάιτελμαν, μεταδιδακτορικό συνεργάτη, Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Σε ότι αφορά στην πρώτη ερευνητική εργασία με θέμα «Οι επιπτώσεις της επεξεργασίας των τροφίμων στο περιβάλλον», αρχικά οι μαθητές/τριες προχώρησαν σε ανασκόπηση της βιβλιογραφίας σχετικά με το θέμα της έρευνάς τους, αξιοποιώντας σχετικά επιστημονικά άρθρα, και έθεσαν τα επιμέρους ερευνητικά ερωτήματά τους. Ακολούθως οι μαθητές/τριες αξιοποιώντας δύο (2) εργαλεία του Web 2.0, το pixton και το wordart προχώρησαν στη γραφική αναπαράσταση της αποκτηθείσας γνώσης σε μορφή poster. Ειδικότερα, τo poster αναπαριστούσε την επίδραση των πρακτικών που χρησιμοποιούνται στον τομέα της κτηνοτροφίας στο περιβάλλον. Η αλληλεπίδραση των μαθητών/τριών πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά σε σύγχρονο και σε ασύγχρονο πλαίσιο. Στη συνέχεια, οι μαθητές/τριες πραγματοποίησαν επίσκεψη σε κτηνοτροφική μονάδα της περιοχής τους και πήραν σχετική συνέντευξη από αρμόδιο άτομο συλλέγοντας δεδομένα όσον αφορά στο πώς η συγκεκριμένη κτηνοτροφική μονάδα χειρίζεται τα απόβλητα των ζώων και κατά πόσον οι πρακτικές που ακολουθούνται διασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος. Τέλος, οι μαθητές/τριες έξω από δύο υπεραγορές στη Λάρνακα, πήραν συνεντεύξεις από καταναλωτές καταγράφοντας τις απόψεις τους για ένα επίσης σημαντικό περιβαλλοντικό ζήτημα που χρήζει διαπραγμάτευσης, και αφορά στη στάση τους ως προς την ανακύκλωση του περιτυλίγματος των τροφίμων που καταναλώνουν.
Σε ότι αφορά στη δεύτερη ερευνητική εργασία με θέμα «Οι επιπτώσεις της επεξεργασίας των τροφίμων στην υγεία μας», στις πρώτες συναντήσεις της ερευνητικής ομάδας, μέσα από ιδεοθύελλα για το θέμα, διατυπώθηκαν τα επιμέρους ερευνητικά ερωτήματα και επιλέχθηκαν τα ερευνητικά εργαλεία που θα χρησιμοποιούνταν. Ακολούθως σχεδιάστηκε και έγινε ηλεκτρονική διάχυση ερωτηματολογίου για τη διερεύνηση των αντιλήψεων ατόμων της κοινότητας για την ασφάλεια των τροφίμων που καταναλώνουμε. Παράλληλα, έγιναν επισκέψεις σε υπεραγορές και καταγράφηκαν οι απόψεις των καταναλωτών για τον κύριο λόγο της πιθανής κακής ποιότητας των τροφίμων που καταναλώνουμε. Έπειτα, οι μαθητές/τριες επισκέφτηκαν κτηνοτροφικές μονάδες και πήραν συνεντεύξεις από κτηνοτρόφους για τα μέτρα που εφαρμόζονται για την εξασφάλιση της υγείας των ζώων και της υγιεινής και ασφάλειας των ζωικών παραγώγων (κρέας, γάλα κλπ) στις κτηνοτροφικές μονάδες.
Τα αποτελέσματα και συμπεράσματα που προέκυψαν από την ανάλυση των δεδομένων που συλλέχθηκαν, ανακοινώθηκαν από την ερευνητική μαθητική ομάδα PAFSE του Λυκείου Αραδίππου, στην ανοικτή εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Αμφιθέατρο του σχολείου. Μετά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων και συμπερασμάτων των ερευνητικών εργασιών των μαθητών/τριών στην ανοικτή εκδήλωση, η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος μαζί με ειδικούς επιστήμονες για θέματα Δημόσιας Υγείας του εν λόγω Υπουργείου, σχολίασαν τα αποτελέσματα των μαθητών/τριών, απάντησαν σε ερωτήσεις, έθεσαν προβληματισμούς και τόνισαν τη σημασία τέτοιων εργασιών για την προαγωγή της Δημόσιας Υγείας. Επίσης, οι μαθητές/τριες παρουσίασαν τα poster των εργασιών τους.
Η όλη εμπειρία ήταν απαιτητική αλλά ταυτόχρονα διασκεδαστική και πολύ διδακτική. Οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να δραστηριοποιηθούν στην ευρύτερη κοινότητα πέρα από τα φυσικά όρια της σχολικής τους μονάδας, διερευνώντας ζητήματα που αφορούν στην κοινότητά τους, επιδιώκοντας συνεργασίες και συνέργειες με διάφορους ενδιαφερόμενους φορείς, συνεισφέροντας στην προσπάθεια για την προαγωγή της αειφόρου Δημόσιας Υγείας.
Ερευνητική Ομάδα «PAFSE» Λυκείου Αραδίππου «Τάσος Μητσόπουλος»
Ομάδα μαθητών: Bασιλείου Ζωή Χαρά, Δήμου Παναγιώτα, Ευαγόρου Λούκας, Κουτσιούντα Ευδοκία, Κυριάκου Παντελής, Μυτίδης Κυριάκος, Ορφανίδη Καρολίνα, Παπασταύρου Χριστίνα, Φικάρδου Άντρεα, Φιλίππου Αρσένιος (Β24), Κυριάκου Γιώργος, Λιασίδου Παυλίνα (Β11), Σπύρου Άντρια (Β23), Κάππελου Μαρίνα (Β41)
Εκπαιδευτικοί: Ρεβέκκα Παναγή – καθηγήτρια Αγγλικών, Άντρια Πάρπα – καθηγήτρια Βιολογίας
Ερευνήτρια «PAFSE»: Δρ Ανδρεανή Μπάιτελμαν, μεταδιδακτορικός συνεργάτης, PhD Science Learning, Πανεπιστήμιο Κύπρου