Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ «Εύκολη δικαιολογία οι διοικητικές έρευνες»: Αναπάντητα ερωτήματα για την κακοποίηση των πέντε παιδιών στην επαρχία Λάρνακας
«Εύκολη δικαιολογία οι διοικητικές έρευνες»: Αναπάντητα ερωτήματα για την κακοποίηση των πέντε παιδιών στην επαρχία Λάρνακας

«Εύκολη δικαιολογία οι διοικητικές έρευνες»: Αναπάντητα ερωτήματα για την κακοποίηση των πέντε παιδιών στην επαρχία Λάρνακας

Τις ελλείψεις, την υποστελέχωση, και τα συστηματικά προβλήματα στη λειτουργία των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, ανέδειξε εκ νέου η σοκαριστική υπόθεση κακοποίησης πέντε παιδιών σε χωριό της Επαρχίας Λάρνακας, ζήτημα το οποίο συζητήθηκε χθες ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τα μέλη της επιτροπής ζήτησαν εξηγήσεις από το Υφυπουργείο Πρόνοιας και τις ΥΚΕ, χωρίς ωστόσο να λάβουν απαντήσεις.

Για το ζήτημα, μίλησαν στην εκπομπή Alpha Καλημέρα τα μέλη της Επιτροπής, Φωτεινή Τσιρίδου και Γιώργος Κουκουμάς.

Κακοποίηση πέντε παιδιών: Με την πλάτη στον τοίχο ΥΚΕ και Υφ. Πρόνοιας
«Θέλαμε απαντήσεις και δεν τις πήραμε», ανέφερε η κ. Τσιρίδου, προσθέτοντας πως η Υφυπουργός αρνήθηκε να δώσει απαντήσεις καθώς είναι σε εξέλιξη διοικητική έρευνα.

Σεβόμαστε τις έρευνες, είπε η κ. Τσιρίδου. «Όμως από την άλλη είναι εύκολη δικαιολογία όταν γίνει κάτι, μετά από λίγες μέρες υπάρχει διοικητική έρευνα και να μην μπορεί η βουλή να ασκήσει τον κοινοβουλευτικό της έλεγχο».

Παράλληλα, η βουλεύτρια σχολίασε πως η διοικητική έρευνα διατάχθηκε λίγο αργοπορημένα.

Η συζήτηση στη βουλή κινήθηκε σε δυο επίπεδα, στην διαχείριση της συγκεκριμένης υπόθεσής και την απόδοση των όποιων ευθυνών, αλλά και στη δομική και συστηματική αδυναμία των ΥΚΕ να ανταποκριθούν στο έργο τους, σύμφωνα με τον κ. Κουκουμά.

«Οι ΥΚΕ πρέπει να ανταποκριθούν σε αυτό το ρόλο και σε αυτή την αποστολή και αντιλαμβανόμαστε ότι αποτυγχάνουν δομικά και συστηματικά», ανέφερε ο βουλευτής.

Δεν πρόκειται για μια περίπτωση, αλλά για το ένα περιστατικό μετά το άλλο, με τον κ. Κουκουμά να διερωτάται: «Αν πχ. ένας λειτουργός βλέπει για χρόνια μια οικογένεια να ζει σε συνθήκες οικονομικής εξαθλίωσης, δεν πρέπει να μεριμνήσει για την μετακίνηση των παιδιών; Ακόμη κι εάν δεν έχει εντοπίσει την σεξουαλική κακοποίηση, δεν πρέπει να ενεργήσει; Η είχε τέτοια υποχρέωση και δεν το έκανε; Η δεν υπάρχουν καν τέτοια πρωτόκολλα;»

Στην υποστελέχωση αναφέρθηκε η κ. Τσιρίδου, για να ξεκαθαρίσει πως τρία υπουργεία εμπλέκονται στο συγκεκριμένο ζήτημα: το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Υγείας και το Υφυπουργείο Πρόνοιας.

«Δεν μπορούμε να δίνουμε προτεραιότητα σε τόσα άλλα θέματα, να είμαστε η χώρα με τους περισσότερους δημόσιους υπαλλήλους», τόνισε, ενώ την ίδια ώρα οι ΥΚΕ να είναι σε δεύτερη μοίρα.

Όταν ένας λειτουργός, έχει 50-80 παιδιά υπό την κηδεμονία του ή παρακολουθεί 100 οικογένειες, είναι δύσκολο να ανταποκριθεί ικανοποιητικά στο έργο του, σημείωσε ο κ. Κουκουμάς. «Δεν μπορούμε να δικάσουμε το λειτουργό, εδώ είναι μια πολιτική απαξίωση».

Η αναδιοργάνωση, παρά τις εξαγγελίες εκκρεμεί εδώ και χρόνια, με τον κ. Κουκουμά να σημειώνει πως «Ασχολούνται με την αποστολή τους στην κοινωνία ή τελικά έγιναν υποστηρικτικός μηχανισμός για επιδόματα και ΕΕΕ;».

Την ίδια ώρα η κ. Τσιρίδου εξήρε τον ρόλο των εκπαιδευτικών, οι οποίοι ωστόσο λόγω των ελλείψεων σε σχολικούς ψυχολόγους κουβαλούν στους ώμους τους δουλειά που δεν είναι δική τους.

Παράλληλα η βουλέυτρια διερωτήθηκε αν «υπάρχουν εργαλεία αξιολόγησης της κατάστασης ενός παιδιού στα σχολεία;. Έχουν δομικό σύστημα έγκαιρης αντίληψης, παραπομπής και παρακολούθησης;».

Send this to a friend