Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Νόμος η εθελοντική στράτευση των γυναικών – Πέρασε με 32 ψήφους υπέρ από την Ολομέλεια
Νόμος η εθελοντική στράτευση των γυναικών – Πέρασε με 32 ψήφους υπέρ από την Ολομέλεια

Νόμος η εθελοντική στράτευση των γυναικών – Πέρασε με 32 ψήφους υπέρ από την Ολομέλεια

Η Βουλή, στην παρουσία του Υπουργού Άμυνας Βασίλη Πάλμα, ψήφισε το απόγευμα για ρύθμιση της διαδικασίας για εθελοντική στράτευση των γυναικών στην Εθνική Φρουρά, μετά την ολοκλήρωση της φοίτησής τους στη μέση εκπαίδευση. Υπέρ ψήφισαν 32 βουλευτές ενώ αποχή τήρησαν 15 (βουλευτές του ΑΚΕΛ και η ανεξάρτητη Αλεξάνδρα Ατταλίδου).

Καταψηφίστηκε τροπολογία του ΑΚΕΛ που προνοούσε το πλαίσιο της στράτευσης να καθορίζεται με κανονισμούς της Βουλής, αντί με υπουργικά διατάγματα.

Στις τοποθετήσεις Βουλευτών τέθηκαν διάφοροι προβληματισμοί και ζητήθηκε η διαχείρισή τους από το Υπουργείο, έγιναν αναφορές για νομοσχέδιο χωρίς επαρκή μελέτη ενώ δεν έλειψαν οι επικρίσεις κατά της Κυβέρνησης για «επικοινωνιακά τεχνάσματα» και «πυροτεχνήματα».

Τι προνοεί το νομοσχέδιο
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η πρόσκληση των γυναικών πολιτών για εθελοντική στράτευση θα διενεργείται με διάταγμα του Υπουργικού Συμβουλίου, όπως ακριβώς συμβαίνει με την υποχρεωτική στράτευση των αρρένων πολιτών.

Παράλληλα ο Υπουργός Άμυνας, κατόπιν της έκδοσης του διατάγματος, εξουσιοδοτείται όπως εκδώσει απόφαση, έπειτα από εισήγηση του Αρχηγού Εθνικής Φρουράς, αναφορικά με τις μονάδες και τις ημερομηνίες κατάταξης, τη διάρκεια της θητείας, τη διαδικασία, τον τρόπο καταγραφής των γυναικών πολιτών της Δημοκρατίας για στράτευση, τις συνακόλουθες στρατολογικές μεταβολές, την επιλογή και την κατανομή τους, τις τοποθετήσεις, μεταθέσεις και αποσπάσεις, τις άδειες, τον χρόνο πραγματικής θητείας, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια προς υλοποίηση της πρόσκλησης των γυναικών πολιτών και την εκπλήρωση της εθελοντικής θητείας γενικότερα.

Ειδικότερα, παρέχεται στον Υπουργό Άμυνας ευρεία διακριτική ευχέρεια να καθορίζει το πλαίσιο εντός του οποίου θα διενεργείται η εθελοντική στράτευση των γυναικών.

Οι γυναίκες πολίτες δύναται να υπηρετούν εθελοντικά μόνο, εφόσον κριθούν ως ικανές κατηγορίας πρώτης (Ι/1) ή δεύτερης (Ι/2), σε αντίθεση με τους άρρενες πολίτες οι οποίοι εκπληρώνουν θητεία ακόμη και αν κριθούν ικανοί κατηγορίας τρίτης (Ι/3) ή τέταρτης (Ι/4).

Η ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία προς εξυπηρέτηση και διασφάλιση του κυριότερου σκοπού εισαγωγής του θεσμού της εθελοντικής στράτευσης γυναικών πολιτών, ήτοι της ενίσχυσης της επιχειρησιακής ετοιμότητας της Εθνικής Φρουράς.

Στο νομοσχέδιο επιπρόσθετα παρέχεται η δυνατότητα για εφεδρική υπηρεσία στις γυναίκες που θα εκπληρώνουν εθελοντική στρατιωτική θητεία, δεδομένου ότι τους ζητηθεί και αποδεχθούν την ένταξή τους στην εφεδρεία. Διασαφηνίζεται εξάλλου ότι οι διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας που καθορίζουν την υποχρεωτική στράτευση, αφορούν μόνο τους άρρενες πολίτες της Δημοκρατίας.

Αναφέρεται ότι η εθελοντική στρατιωτική θητεία, η οποία έχει διάρκεια τουλάχιστον έξι μήνες, έχει τα αντίστοιχα ίδια αποτελέσματα και συνέπειες με την πραγματική θητεία. Στα έννομα αποτελέσματα θα περιλαμβάνεται η πίστωση μονάδων στις κοινωνικές ασφαλίσεις, καθώς και η πίστωση μονάδων για διορισμό στην εκπαιδευτική υπηρεσία και σε άλλες θέσεις της δημόσιας υπηρεσίας.

Η εφεδρική υπηρεσία στην Εθνική Φρουρά καθίσταται δυνητική και όχι υποχρεωτική τόσο για τις γυναίκες που εκπλήρωσαν εθελοντική στρατιωτική θητεία όσο και για τις γυναίκες που προσλαμβάνονται στην Εθνική Φρουρά με σύμβαση ως οπλίτες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Send this to a friend