Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΑ φωτογραφισμένη ένα όμορφο χειμωνιάτικο πρωινό
Η ΣΚΑΛΑ φωτογραφισμένη ένα όμορφο χειμωνιάτικο πρωινό

Η ΣΚΑΛΑ φωτογραφισμένη ένα όμορφο χειμωνιάτικο πρωινό

Από την αρχαιότητα μέχρι το 1906, που ολοκληρώθηκαν οι προβλήτες στην Αμμόχωστο, η Σκάλα ήταν το κυριότερο εμπορικό λιμάνι της Κύπρου. Αυτή ονομαζόταν Salines (Αλυκές) κατά Λατινοκρατία και Tuzla (Αλυκή) ή İskele (Αποβάθρα) κατά την Τουρκοκρατία. Ανάμεσα στα συνώνυμα που δίνει ο καθηγητής Μπαμπινιώτης στο λήμμα «Σκάλα» είναι αγκυροβόλιο, αποβάθρα, επίνειο, λιμάνι και όρμος.

Στο βιβλίο «Ιστορία Χρονολογική της Νήσου Κύπρου», που εξέδωσε ο Αρχιμανδρίτης Κυπριανός στη Βενετία το 1788, η παραθαλάσσια περιοχή του λιμανιού αναφέρεται ως Σκάλα του Λαρνάκου. Σε αγγλικό χάρτη του 1878 στην περιοχή σημειώνονται δύο γειτνιάζοντες αλλά ξεχωριστοί οικισμοί: η SCALA [Marina στα Ιταλικά] και η LARNACA [Tuzla στα τουρκικά].

Η Λάρνακα (δηλαδή το αρχαίο Κίτιον) είχε κτισθεί πολλούς αιώνες προ Χριστού στην ενδοχώρα λίγα χιλιόμετρα βορειότερα για λόγους ασφάλειας. Εκατοντάδες χρόνια η αβαθής αμμώδης παραλία, μέρος της οποίας φαίνεται στη φωτογραφία, υπήρξε ενδιάμεσος σταθμός για πλείστα ιστιοφόρα που ταξίδευαν από την Ευρώπη προς την Εγγύς Ανατολή και αντίστροφα. Ήδη από τον Μεσαίωνα πολλοί Κύπριοι, Ελλαδίτες και ξένοι έμποροι προτιμούσαν να διαμένουν στη Σκάλα, όπου διατηρούσαν αποθήκες για εξαγωγές και εισαγωγές.

Μετά τη Γαλλική Επανάσταση αρκετοί εξ αυτών υπηρετούσαν και ως πρόξενοι, υποπρόξενοι ή αντιπρόσωποι μιας ή περισσότερων Ευρωπαϊκών χωρών, όπως της Αγγλίας, της Αυστρίας, της Γαλλίας, της Ρωσίας και άλλων. Αυτή την περίοδο η Σκάλα ήταν γνωστή ως η πόλη των προξενείων και των εμπόρων και, ως εκ τούτου, ήταν η περισσότερο αναπτυγμένη και ασφαλής από όλες τις κυπριακές πόλεις.

Η Σκάλα της Λάρνακας υπηρέτησε την οικονομία της νήσου μέχρι την έναρξη της Αγγλοκρατίας. Τότε ξεκίνησε μια φθίνουσα πορεία εξ αιτίας της επιλογής της Αμμοχώστου ως το κυριότερο λιμάνι της Κύπρου.

Πριν την Τουρκική εισβολή Λάρνακα και Σκάλα αριθμούσαν περίπου 20.000 κατοίκους, από τους οποίους 15.500 ήταν Ε/Κ και 4.500 Τ/Κ. Πενήντα χρόνια μετά ο πληθυσμός του νέου επεκταμένου Δήμου πλησιάζει τις 100.000 εφόσον η πόλη έχει καταστεί ένα διεθνές επικοινωνιακό, εμπορικό, τουριστικό, οικιστικό και πολιτισμικό κέντρο.

Πηγή: Κάποτε στη Λάρνακα/Σοφοκλής Μιχαηλίδης

Send this to a friend