Home ΛΑΡΝΑΚΑ Σε πρακτική εφαρμογή το μεγάλο συμβόλαιο, 18 εκ., του ΣΒΑΚ Λάρνακας – Αλλάζουν τα πάντα σε 11 λεωφόρους και πέντε οδούς
Σε πρακτική εφαρμογή το μεγάλο συμβόλαιο, 18 εκ., του ΣΒΑΚ Λάρνακας – Αλλάζουν τα πάντα σε 11 λεωφόρους και πέντε οδούς

Σε πρακτική εφαρμογή το μεγάλο συμβόλαιο, 18 εκ., του ΣΒΑΚ Λάρνακας – Αλλάζουν τα πάντα σε 11 λεωφόρους και πέντε οδούς

ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Με μερικούς μήνες καθυστέρηση μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης, το μεγαλύτερο κατασκευαστικό συμβόλαιο του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), στη Λάρνακα.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας, η διαδικασία έχει αποδεσμευτεί από την Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, όπου είχε προσφύγει τους προηγούμενους μήνες αποτυχόν προσφοροδότης (οι προσφορές είχαν προκηρυχθεί από τον περασμένο Ιούνιο) και πλέον άνοιξε ο δρόμος για έναρξη των έργων.

Ο κ.Βύρας εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι πρώτες εργασίες είναι εφικτό να ξεκινήσουν σε περίπου δύο μήνες. Το συγκεκριμένο συμβόλαιο προνοεί εκτεταμένες λειτουργικές παρεμβάσεις σε 11 λεωφόρους (δρόμους πρωταρχικής σημασίας) και σε πέντε οδούς της πόλης, όπου θ’ αλλάξουν τα πάντα. Επί της ουσίας το συμβόλαιο αυτό προνοεί έργα, τα οποία πιστεύεται ότι θα εκσυγχρονίσουν το βασικό μέρος του οδικού δικτύου της Λάρνακας.

Η σύμβαση θα κοστίσει 18 εκατομμύρια ευρώ και θα διαρκέσει 18 μήνες. Περιλαμβάνει ανακατασκευή δρόμων και δημιουργία λεωφορειολωρίδων περίπου 11 χλμ., συμπεριλαμβανομένων 56 υποδομών στάσεων λεωφορείων και κατασκευή ποδηλατολωρίδων και ποδηλατικών υποδομών περίπου 25 χλμ. Περιλαμβάνει, επίσης, την κατασκευή παρόδιων χώρων στάθμευσης, πεζοδρομίων μήκους 15 χιλ., 185 φωτοελεγχόμενες διαβάσεις για πεζούς και ποδηλάτες, 174 ράμπες ΑμεΑ, φωτοελεγχόμενες διαβάσεις τύπου pelican και διαβάσεις πεζών τύπου zebra.

Προβλέπεται, ακόμα, η εγκατάσταση νέων φώτων τροχαίας ή αναβάθμιση υφιστάμενων φώτων, οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση συμπεριλαμβανομένων πληροφοριακών – κατευθυντήριων πινακίδων, η δημιουργία υποδομών για αποστράγγιση χώρων πρασίνου, για συνδέσεις δικτύων οδικού φωτισμού, όμβριων υδάτων και ύδρευσης και υποδομές άρδευσης.

 

Οι λεωφόροι – δρόμοι
——————————–
Το συμβόλαιο του ΣΒΑΚ που αναμένεται προσεχώς να μπει σε πρακτική εφαρμογή περιλαμβάνει τις λεωφόρους Γρίβα Διγενή, από το Kleima μέχρι την εκκλησία Αγίου Γεωργίου, Σπύρου Κυπριανού, από το γήπεδο της Σαλαμίνας μέχρι τον κυκλικό κόμβο του λιμανιού, Νίκου και Δέσποινας Παττίχη, από το Cineplex μέχρι τον κεντρικό πυροσβεστικό σταθμό, Γιάννου Κρανιδιώτη, από τον κεντρικό πυροσβεστικό σταθμό μέχρι το γήπεδο Σαλαμίνας, και τη λεωφόρο Λεμεσού, από το Cineplex και την περιοχή Καμάρες μέχρι τα φώτα τροχαίας Κρασά (στα σύνορα με τον Δήμο Αραδίππου).

Παρεμβάσεις θα γίνουν, επίσης, σε τμήμα των λεωφόρων Θεσσαλονίκης μέχρι Αιγύπτου, Φανερωμένης, από Cineplex μέχρι Θεσσαλονίκης, Αιγύπτου μέχρι Αρτέμιδος, Αρτέμιδος, από το παλιό ΓΣΖ μέχρι την είσοδο του στρατοπέδου (έναντι του δικαστικού μεγάρου) και σε τμήμα της λεωφόρου Ολύμπου, από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Κοντού μέχρι τα φώτα «Άλφα Μέγα».

Παρεμβάσεις προβλέπονται και στις οδούς Χαμίτ Μπέη, από τα φώτα «Άλφα Μέγα» μέχρι την Μητρόπολη Κιτίου, Κίμωνος, από την εκκλησία Χρυσοπολίτισσας μέχρι το Αρχαιολογικό Μουσείο, Εινάρ Γιερστάδ, Δήμητρας και Μανώλη Καλομοίρη. Όσον αφορά τη λεωφόρο Μακαρίου, που είναι δρόμος δευτερεύουσας σημασίας τεσσάρων λωρίδων, οι λωρίδες θα γίνουν δύο με διαμόρφωση λεωφορειολωρίδας εκατέρωθεν.

 

Ξεκινούν τα δύο Park and Ride
—————————————-
Υπενθυμίζουμε, ότι το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων έχει ήδη ανακοινώσει την υπογραφή του δεύτερου συμβολαίου του ΣΒΑΚ επαρχίας Λάρνακας, που προνοεί την κατασκευή Σταθμών Στάθμευσης και Μετεπιβίβασης Park and Ride σε Αραδίππου και Καλό Χωριό.

Οι σταθμοί θα κατασκευαστούν στην περιοχή του Pascal και στην περιοχή του κυκλικού κόμβου Καλού Χωριού.

Θα κοστίσουν περίπου 4,4 εκατομμύρια και ο χρόνος κατασκευής τους θα είναι 14 μήνες. Το έργο αφορά στη μελέτη, κατασκευή και 12ετή συντήρηση των δύο σταθμών στάθμευσης και μετεπιβίβασης.