Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Τρία χρόνια φυλάκιση στον «καπετάνιο» που κρίθηκε υπεύθυνος για τον θάνατο 3χρονου κοριτσιού
Τρία χρόνια φυλάκιση στον «καπετάνιο» που κρίθηκε υπεύθυνος για τον θάνατο 3χρονου κοριτσιού

Τρία χρόνια φυλάκιση στον «καπετάνιο» που κρίθηκε υπεύθυνος για τον θάνατο 3χρονου κοριτσιού

ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Ποινή τριετούς φυλάκισης επέβαλε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Αμμοχώστου σε Σύρο υπήκοο, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα της πρόκλησης θανάτου εξ αμελείας σε τρίχρονο κοριτσάκι, επίσης από τη Συρία.

Να σημειωθεί, ότι η ανώτατη προβλεπόμενη από τον νόμο ποινή για το αδίκημα της πρόκλησης θανάτου εξ αμελείας είναι τέσσερα χρόνια φυλάκιση ή 4.250 ευρώ πρόστιμο. Η συγκεκριμένη υπόθεση σχετίζεται με την άφιξη 60 Σύρων μεταναστών στην Κύπρο μέσω θάλασσας, μία ιστορία η οποία συγκλόνισε το παγκύπριο. Ο καταδικασθείς είχε αναλάβει χρέη καπετάνιου της ξύλινης βάρκας που μετέφερε τους μετανάστες, η οποία στις 18 Ιανουαρίου 2024 απέπλευσε από τον Λίβανο με προορισμό την Κύπρο.

Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης, ο καταδικασθείς παρέλειψε να διασφαλίσει ασφαλές ταξίδι, ούτε έλαβε μέτρα ασφάλειας των επιβατών έναντι πιθανών κινδύνων μέσα στη θάλασσα. «Χωρίς να κατέχει επαρκή προσόντα για ένα τέτοιο εγχείρημα, ανέλαβε να πλοηγήσει την υπερφορτωμένη με υπεράριθμους επιβάτες βάρκα, χωρίς αυτή να πληροί τις ελάχιστες τεχνικές και κατασκευαστικές προδιαγραφές για ένα υπεράκτιο ταξίδι και χωρίς να είναι εξοπλισμένη με τα απαραίτητα όργανα ναυσιπλοΐας, μέσα πλοήγησης, διάσωσης και επικοινωνίας.

Δεν υπήρχαν φάρμακα, ούτε επαρκείς ποσότητες πόσιμου νερού και τροφίμων σε αναλογία με τον αριθμό των επιβατών. Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι σε κάποιο σημείο του ταξιδιού ο κατηγορούμενος έδωσε οδηγίες στους επιβαίνοντες να απορρίψουν στη θάλασσα την εναπομείνασα ποσότητα εμφιαλωμένου πόσιμου νερού, έτσι ώστε να εξαφανίσει οποιαδήποτε στοιχεία πρόδιδαν τη χώρα εκκίνησης της βάρκας, δηλαδή τον Λίβανο.

Κατά συνέπεια, όταν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού υπέστη μηχανική βλάβη η βάρκα, αυτή έπλεε για έξι μέρες στην ανοικτή θάλασσα ακυβέρνητη, αβοήθητη, εκτεθειμένη στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, χωρίς προσανατολισμό, χωρίς τρόφιμα και πόσιμο νερό για τους επιβάτες, οι περισσότεροι εκ των οποίων άρχισαν να πίνουν τα ούρα τους καθώς και νερό από τη θάλασσα», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του Κακουργιοδικείου.

Τραγικό αποτέλεσμα των άθλιων αυτών συνθηκών ήταν ο θάνατος από αφυδάτωση ενός τρίχρονου κοριτσιού, το οποίο συνοδευόταν από τη μητέρα του. Το κοριτσάκι κατέληξε στο Μακάρειο Νοσοκομείο, όπου και αεροδιαμετακομίστηκε μετά από τον εντοπισμό της βάρκας από τις Αρχές της Δημοκρατίας.

Εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, την υπόθεση χειρίστηκε ο Αδάμος Δημοσθένους, δικηγόρος της Δημοκρατίας. Αρχικά ο Σύρος αρνήθηκε ενοχή στην κατηγορία που αντιμετώπιζε, ωστόσο κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας άλλαξε απάντηση και παραδέχθηκε ενοχή.

 

Send this to a friend