Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ «Περάσαμε δύσκολα»: Αγγίζει το 100% η πληρότητα στα δημόσια νοσηλευτήρια, χαμός σε ιατρεία και φαρμακεία
«Περάσαμε δύσκολα»: Αγγίζει το 100% η πληρότητα στα δημόσια νοσηλευτήρια, χαμός σε ιατρεία και φαρμακεία

«Περάσαμε δύσκολα»: Αγγίζει το 100% η πληρότητα στα δημόσια νοσηλευτήρια, χαμός σε ιατρεία και φαρμακεία

Στα όριά του βρίσκεται το σύστημα υγείας την ώρα που οι λοιμώξεις στην Κύπρο θερίζουν, στέλνοντας μεγάλο αριθμό ασθενών στα ΤΑΕΠ. Ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, διαβεβαίωσε χθες Κυριακή πως παρά τον μεγάλο αριθμό ασθενών που προσέρχονται στα νοσοκομεία λόγω λοιμώξεων, η κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια είναι διαχειρίσιμη.

Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Καλημέρα ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας, ανέφερε μεταξύ άλλων πως είναι δεδομένο το ότι ασκείται έντονη πίεση στα δημόσια νοσηλευτήρια γενικότερα και ειδικότερα στα ΤΑΕΠ.

«Η πίεση είναι μεγάλη. Υπάρχει καθυστέρηση και αναμονή, το ένα φέρνει το άλλο. Υπάρχει το ενδεχόμενο να δυσκολευτούμε στην παραχώρηση κάποιων θεραπειών, αλλά γίνεται ιδιαίτερη προσπάθεια και ξέρουμε τον επαγγελματισμό μας. Αν υπάρξει αυτό το ενδεχόμενο θα είναι σε μικρή κλίμακα και δεν θα υπάρξουν ιδιαίτερες αναβολές ή ακυρώσεις».

Ο Πρόεδρος του Κλάδου Νοσηλευτών ΠΑΣΥΔΥ, Πρόδρομος Αργυρίδης, είπε με τη σειρά του πως από τις μέχρι στιγμής ενδείξεις, υπάρχει μια επιπρόσθετη ανάγκη λειτουργίας κλινών, γιατί τα δημόσια νοσηλευτήρια αγγίζουν αυτή τη στιγμή περίπου το 100% της πληρότητάς τους.

«Για να μπουν νέοι ασθενείς πρέπει να δοθούν σήμερα εξιτήρια, τα οποία λόγω της βαρύτητας των ασθενών, δεν βλέπουμε να υπάρχουν και πολλά περιθώρια. Έφτασαν τα δημόσια νοσηλευτήρια στο σημείο να νοσηλεύουν κυρίως όλα αυτά τα περιστατικά τα πνευμολογικά με ιώσεις κλπ και να μην μπορούν να νοσηλεύσουν ασθενείς που χρειάζονται χειρουργική επέμβαση για παράδειγμα».

Σύμφωνα με τον κ. Αργυρίδη, χθες και σήμερα παρατηρείται μια μικρή βελτίωση της κατάστασης, η οποία οι αρμόδιοι ελπίζουν να συνεχιστεί, έτσι ώστε να φτάσουμε σ’ ένα σημείο που να βρισκόμαστε κοντά στα φυσιολογικά επίπεδα.

«Κρατάμε μικρό καλάθι, να δούμε πώς θα πάνε αυτή την εβδομάδα τα πράγματα. Είχαμε περιστατικά που ερχόταν το ασθενοφόρο με ασθενή μέσα, δεν υπήρχε εξεταστήριο εντός των πρώτων βοηθειών και έπρεπε να παραμείνει στο ασθενοφόρο. Ή είδαμε να κατεβαίνει ο ασθενής με το φορείο του ασθενοφόρου και να παραμένει στο φορείο για αρκετή ώρα, έγινε σε μεγάλο βαθμό την περασμένη εβδομάδα».

Χαμός στα ιατρεία των προσωπικών ιατρών
Για την κατάσταση που επικρατεί από πλευράς των ιατρών λόγω της έξαρσης των εποχικών λοιμώξεων, μίλησε στην εκπομπή Alpha Καλημέρα η Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Οικογενειακών και Προσωπικών Ιατρών, Μαίρη Αβρααμίδου.

«Η περασμένη εβδομάδα ήταν αρκετά δύσκολη σε όλα τα ιατρεία των προσωπικών ιατρών. Ζήσαμε δύσκολες καταστάσεις με δεκάδες ασθενείς να μας τηλεφωνούν καθημερινά με γρίπη και άλλες λοιμώξεις. Συσσωρεύτηκαν και άλλες ανάγκες των ασθενών λόγω και των αργιών, ήταν πραγματικά μια πάρα πολύ δύσκολη εβδομάδα. Από την Παρασκευή παρατηρείται όντως μια μικρή ύφεση, είχαμε πολύ λιγότερα τηλέφωνα για λοιμώξεις. Μακάρι η προηγούμενη εβδομάδα να ήταν η κορύφωση και να είναι καλύτερη η κατάσταση τώρα».

Το ΓεΣΥ εξυπηρετεί τον κόσμο, λέει πάντως η κα Αβρααμίδου απαντώντας στις επικρίσεις απέναντι στο Γενικό Σύστημα Υγείας, αφού αν δεν υπήρχαν και οι προσωπικοί ιατροί για να εξυπηρετούν τους ασθενείς, ακόμη περισσότεροι θα κατέληγαν στα ΤΑΕΠ.

«Υπάρχουν δυσκολίες, κενά, προβλήματα αλλά ακόμα και στα επείγοντα περιστατικά, επικοινωνώντας με τους ειδικούς, οι ασθενείς εξυπηρετούνται άμεσα στις πλείστες των περιπτώσεων. Όταν νοσεί ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, είναι φοβερή η πίεση».

Πώς ξεχωρίζουμε τι ακριβώς έχουμε;
Σύμφωνα με την κα Αβρααμίδου, οι γιατροί παλιά ξεχώριζαν τις λοιμώξεις εμπειρικά, βλέποντας και τα συμπτώματα. Πλέον, υπάρχουν στη διάθεσή μας και τα τεστ, τα οποία χρησιμοποιούνται από αρκετό κόσμο.

«Η γρίπη συνήθως έχει αυτή τη βαριά νόσηση σ’ αυτούς που νοσούν βαριά. Αυτή που το περνούν σαν μικρό κρυολόγημα δεν χρειάζεται να κάνουν και κάτι το ιδιαίτερο. Οι ασθενείς που με τεστ βγαίνουν θετικοί με γρίπη Α’ – και είχαμε πολλά περιστατικά φέτος – έχουν υψηλούς πυρετούς, έντονες μυαλγίες έντονες, πονοκέφαλο, πονόλαιμο κλπ… Όταν έχουν και θετικό τεστ, είναι καλό όταν δώσουμε το φάρμακο Tamiflu. Βλέπεις άμεσα διαφορά μέσα σε 24 με 48 ώρες».

Πάντως οι πέντε με επτά μέρες όπως και στην περίπτωση του κορωνοϊού είναι αρκετές για να περιοριστεί κάποιος, με την κα Αβρααμίδου να σημειώνει πως όσο έχει πυρετό, είναι ακόμα μεταδοτικός.

Ουρές στα φαρμακεία για ένα τεστ
Το αδιαχώρητο επικρατεί πάντως την ίδια ώρα στα φαρμακεία, καθώς υπάρχει αυξημένη ζήτηση από τον κόσμο για διενέργεια τεστ ταχείας ανίχνευσης των ιών που βρίσκονται σε έξαρση.

Η δημοσιογράφος του Alpha Ελένη Φανάρη, συνομίλησε με τη Φαρμακοποιό, Εύα Κυριάκου, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων πως υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τα τεστ της γρίπης – είτε Α’ είτε Β’ – και για τα τεστ που είναι μαζί με RSV, Covid κλπ.

«Για κάποιο χρονικό διάστημα εγώ δυσκολεύτηκα και δεν είχα κάποια τεστ. Κατάφερα και βρήκα, κάλυψα τις ανάγκες του κόσμου. Γενικότερα παρατηρείται μεγάλη έξαρση της γρίπης Α’, μετά της γρίπης Β’ και αρχίζει να είναι πιο έντονος και ο RSV».

Την ίδια ώρα, παρατηρήθηκε έλλειψη αντιικού φαρμάκου για τη γρίπη Α’, ανάγκες που ευτυχώς κατάφεραν να καλύψουν σύμφωνα με την κα Κυριάκου τα νοσοκομεία.

 

Send this to a friend