Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ Ποια επαρχία της Κύπρου αναπνέει τον πιο μολυσμένο αέρα, ανησυχητικές προβλέψεις για αύξηση θανάτων
Ποια επαρχία της Κύπρου αναπνέει τον πιο μολυσμένο αέρα, ανησυχητικές προβλέψεις για αύξηση θανάτων

Ποια επαρχία της Κύπρου αναπνέει τον πιο μολυσμένο αέρα, ανησυχητικές προβλέψεις για αύξηση θανάτων

Επτά μόνο χώρες στον πλανήτη φαίνεται να αναπνέουν καθαρό αέρα. Αυτό καταδεικνύει έρευνα ελβετικής εταιρείας τεχνολογίας στην έκθεσή της για το 2023. Οι χώρες που πληρούν τα κριτήρια και τηρούν τις κατευθυντήριες γραμμές δεν ξεπερνούν καν τα δάκτυλα των δύο χεριών.

Η Αυστραλία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Γρενάδα, η Ισλανδία, ο Μαυρίκιος και η Νέα Ζηλανδία διατήρησαν την ποιότητα του αέρα εντός των ασφαλών ορίων. Αρκετά κράτη, όπως το Πουέρτο Ρίκο και οι Βερμούδες πέτυχαν επίσης ασφαλή επίπεδα αέρα κάτω από 5 μg/m³ PM2.5. Στην έρευνα συμμετείχαν 134 χώρες. Σε αυτή δε συμπεριλήφθηκε η Κύπρος, ωστόσο τα στοιχεία μαρτυρούν ότι δεν αναπνέουμε και τον πιο καθαρό αέρα. Το νησί μας υπερβαίνει αρκετές φορές τον χρόνο το επιτρεπόμενο όριο ιδιαίτερα μετά το 2010. Από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο τα επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων άγγιξαν τα 40 μg/m³.

Στην Κύπρο, οι θάνατοι λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης αναμένεται να αυξηθούν από 307 που είναι κατά μέσο όρο σήμερα, σε 2.615 ετησίως. Αναφορά γίνεται και στις ζωές που θα χαθούν λόγω ακραίων θερμοκρασιών οι οποίοι αναμένεται ότι θα αυξηθούν από 244 σε 3.991 τον χρόνο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις ο πληθυσμός της Κύπρου υπολογίζεται ότι θα διπλασιαστεί μέχρι το τέλος του αιώνα από 600 χιλιάδες σε 1.2 εκατομμύρια.

Στην Κύπρο οι πηγές της ρύπανσης του αέρα είναι κατά 65-70% ανθρωπογενείς και κατά 30-35% φυσικές. Τον πιο μολυσμένο αέρα σύμφωνα με τα στοιχεία αναπνέουν όσοι διαμένουν στη Λευκωσία.

Οι πιο «μολυσμένες» χώρες
Το Μπαγκλαντές βρέθηκε στην κορυφή του καταλόγου της έρευνας με ένα ανησυχητικό επίπεδο στα 79,9 μg/m³, 15 φορές πιο πάνω δηλαδή από την κατευθυντήρια γραμμή του ΠΟΥ. Το Πακιστάν ακολούθησε, με επίπεδα ρύπανσης 14 φορές πάνω από το ασφαλές πρότυπο, ενώ η Ινδία ήρθε Τρίτη στη σειρά. Στην Ελλάδα καταγράφονται ρύποι 5 φορές πάνω από το ασφαλές επίπεδο.

Το 98% των Ευρωπαίων ζει σε περιοχές με βλαβερά για την υγεία επίπεδα μικροσωματιδίων. Τα σωματίδια αυτά είναι τόσο μικρά που μπορούν να μπουν στον ιστό των πνευμόνων και να προκαλέσουν φλεγμονές.

Send this to a friend