Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ Άνοιξαν «μια χριστουγεννιάτικη αγκαλιά για τα εγκαταλειμμένα ζώα»
Άνοιξαν «μια χριστουγεννιάτικη αγκαλιά για τα εγκαταλειμμένα ζώα»

Άνοιξαν «μια χριστουγεννιάτικη αγκαλιά για τα εγκαταλειμμένα ζώα»

Η καλή μεταχείριση των ζώων αποτελεί βασικό συστατικό των αξιών ενός πολιτισμένου κράτους, δήλωσε η Επίτροπος Περιβάλλοντος και Ευημερίας των Ζώων Αντωνία Θεοδοσίου σήμερα στο πλαίσιο χριστουγεννιάτικης επίσκεψης στον προσωρινό χώρο φύλαξης σκύλων στο Παλιομέτοχο, το οποίο εξυπηρετεί τις ανάγκες των έξι Δήμων της Μείζονος Λευκωσίας φροντίζοντας για τη διάσωση και τη φροντίδα των ζώων που διατρέχουν κίνδυνο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο της Επίτρόπου, στο πλαίσιο της δράσης υπό τον τίτλο «Μια χριστουγεννιάτικη αγκαλιά για τα εγκαταλειμμένα ζώα συντροφιάς», προσέφερε σε συνεργασία με εταιρείες προσέφερε συμβολικά τροφή για τα ζώα του καταφυγίου ενώ τον χώρο επισκέφθηκε ομάδα παιδιών από το Δημοτικό Σχολείο Χρυσελεούσας Στροβόλου, που ενημερώθηκε για τη συμπεριφορά, τις ανάγκες και τη φροντίδα των ζώων συντροφιάς, προωθώντας αξίες όπως ο σεβασμός και η προστασία τους.

«Η καλή μεταχείριση των ζώων αποτελεί βασικό συστατικό των αξιών ενός πολιτισμένου κράτους και κοινωνίας. Ειδικά οι σκύλοι, είναι ζώα αφοσιωμένα και ανιδιοτελώς δοτικά», είπε σε χαιρετισμό της η κ. Θεοδοσίου. Η παρουσία τους, πρόσθεσε, «μάς διδάσκει καθημερινά την έννοια της συντροφικότητας και της αγάπης. Η συντροφιά και η χαρά που μας προσφέρουν βελτιώνουν την καθημερινότητά μας».

Ωστόσο, σημείωσε, «η καλή πρόθεση και η αγάπη δεν αρκούν χωρίς υπευθυνότητα. Η απόφαση για την υιοθεσία ενός ζώου πρέπει να είναι συνειδητή και η δέσμευση για συνεχή φροντίδα και αγάπη μακροχρόνια. Τυχόν παραμέληση ή εγκατάλειψη ζώων, που μπορεί να συμβαίνει μετά από μια υιοθεσία και, ιδιαίτερα μετά τις εορταστικές περιόδους, όταν πολλά από αυτά τα ζώα δίνονται ως «δώρα», αποτελεί ενδεχόμενο αλλά και φαινόμενο που μάς θλίβει και μάς προβληματίζει».

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος συνέχισε λέγοντας ότι «η αφοσίωση των εθελοντών και των φιλοζωικών οργανώσεων που αγωνίζονται να τα διασώσουν και να τα φροντίσουν, είναι ανεκτίμητη, ενώ η ευθύνη χρειάζεται να είναι συλλογική και να μας αφορά όλες και όλους Πολιτεία, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Κοινωνία: να προλαμβάνουμε την εγκατάλειψη, να ενισχύουμε την προώθηση της υιοθεσίας έναντι της αγοράς, να εξευρίσκουμε πόρους για την ιατροφαρμακευτική τους φροντίδα, στειρώσεις κ.ά.».

Ως Πολιτεία, είπε, «καλούμαστε να καταβάλουμε εντονότερες προσπάθειες ανάπτυξης των στρατηγικών και των μηχανισμών εκείνων που θα οδηγήσουν στην εξάλειψη του φαινομένου της εγκατάλειψης ζώων, στον δραστικό έλεγχο της ανεξέλεγκτης αναπαραγωγής τους μέσω μαζικών στειρώσεων, στον τερματισμό τής παράνομης εμπορίας τους, στην καθολική σήμανση και έκδοση αδειών κατοχής όλων τους».

Η κ. Θεοδοσίου υπενθύμισε ότι στη βάση πρότασης της παρούσας διακυβέρνησης, είχε εξαγγελθεί κονδύλι ύψους 1,5 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2024-2029, με οροφή €250.000 κάθε χρόνο, για τη δημιουργία περιφερειακών υποστατικών σε κάθε επαρχία, για προσωρινή φύλαξη αδέσποτων σκύλων, με προσανατολισμό την υιοθεσία τους και η ενθάρρυνση της συνεργασίας ανάμεσα σε φιλοζωικές οργανώσεις και Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Βέβαια, ανέφερε, «οι φιλοζωικές οργανώσεις και η Τοπική Αυτοδιοίκηση προβάλλουν το επιχείρημα ότι, ένα είναι η χρηματοδότηση της δημιουργίας τέτοιων περιφερειακών χώρων και άλλο το κόστος της λειτουργίας τους, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει αδειοδοτηθεί ούτε ένα».

Το Γραφείο μου, ιδιαίτερα μετά τις 24 Οκτωβρίου, οπόταν και διευρύνθηκαν οι αρμοδιότητές μου με τη συμπερίληψη και της Ευημερίας των Ζώων, είπε, προσπαθεί να υποβοηθήσει τις ενέργειες που γίνονται για τη δημιουργία περιφερειακών καταφυγίων, ενώ φαίνεται ότι η δημιουργία του πρώτου Περιφερειακού Καταφυγίου στην επαρχία Λευκωσίας, με τη συνεργασία έξι Δήμων της μείζονος Λευκωσίας να βρίσκεται προ των πυλών.

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Στροβόλου συντονίζει ήδη τις διαδικασίες επέκτασης και αδειοδότησης του καταφυγίου, ώστε να αξιοποιηθεί η κρατική χρηματοδότηση, πρόσθεσε.

Παράλληλα, ανέφερε η Επίτροπος, «μελετούμε προτάσεις για ενίσχυση του Προγράμματος Στείρωσης γάτων και την επέκτασή του στη στείρωση σκύλων, τη δημιουργία δημοτικών κτηνιατρείων με πρόσληψη κτηνιάτρων, ενώ μέσα από δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στοχεύουμε στη διαμόρφωση μιας φιλοζωικής κουλτούρας, ξεκινώντας από τα παιδιά και τη νεολαία».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Send this to a friend