ΕΒΕΑ: «Λαμβάνει λιγότερα σε σχέση με αυτά που προσφέρει η ελ. Αμμόχωστος»
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ
Tη ναυαρχίδα του τουρισμού στην Κύπρο εξακολουθεί ν’ αποτελεί η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου. Ενδεικτικό της μεγάλης συνεισφοράς της στον τουριστικό τομέα αποτελεί το γεγονός ότι σύμφωνα με το Υφυπουργείο Τουρισμού, το 2023 συγκέντρωσε το 44% των διανυκτερεύσεων ξένων και ντόπιων τουριστών, με τον αριθμό αυτό να εκτοξεύεται στο 52% για τους μήνες αιχμής.
Τα πιο πάνω στοιχεία αναφέρθηκαν κατά την πρόσφατη γενική συνέλευση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου, με τον πρόεδρό του, Χαράλαμπο Μανώλη, να σημειώνει ότι λόγω της μεγάλης εξάρτησης της επαρχίας από τον τουρισμό, θα πρέπει να τύχει ειδικής μεταχείρισης από το κράτος, προσθέτοντας ότι οι δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, που διαδέχθηκαν την πανδημία, σε συνδυασμό με το διαχρονικό πρόβλημα της εποχικότητας και της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού, έχουν επηρεάσει ανεξίτηλα τις τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής.
Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Αμμοχώστου αναφέρθηκε σε έργα και δράσεις που πρέπει να ληφθούν για περαιτέρω αύξηση του τουριστικού ρεύματος, όπως είναι η βελτίωση της συνδεσιμότητας των αεροδρομίων μας κατά τους χειμερινούς μήνες, η επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης της Β’ φάσης επέκτασης του αεροδρομίου Λάρνακας και η εντατικοποίηση των προσπαθειών για εξεύρεση νέων τουριστικών αγορών.
Μίλησε, ακόμα, για την ανάγκη εφαρμογής ενός ειδικού σχεδίου αναζωογόνησης των τουριστικών περιοχών που πλήγηκαν ένεκα μιας σειράς γεγονότων, όπως είναι η περιοχή Περνέρα στο Παραλίμνι. Ο Χ. Μανώληέκανε λόγο για διαχρονική αδικία εις βάρος της επαρχίας Αμμοχώστου εκ μέρους της πολιτείας, λέγοντας ότι η περιοχή υστερεί σε ζωτικής σημασίας έργα υποδομής που θα συμβάλουν στην πραγματική ανάπτυξη κι ευημερία της. Υποστήριξε, δε, ότι η Αμμόχωστος λαμβάνει πολύ λιγότερα σε σχέση με αυτά που προσφέρει στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Κύπρου και ότι εξακολουθεί να γίνεται άνιση κατανομή κονδυλίων και έργων στην επαρχία. Προς τούτο, παρουσίασε ενδεικτικά συγκριτικά στοιχεία κατανομής κρατικών πόρων για έργα σε όλες τις επαρχίες για την περίοδο 2018-2023, που καταδεικνύουν ότι ο προϋπολογισμός των έργων για την Αμμόχωστο αναλογούσε μόνο στο 7% των συνολικών κρατικών δαπανών για την πενταετία.
Ποταμός Λιοπετρίου – Αιτήματα
Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Αμμοχώστου έκανε αναφορά και στις δυσάρεστες εξελίξεις σε σχέση με το έργο ανάπλασης του Ποταμού Λιοπετρίου. Όπως σημείωσε, το έργο έχει φτάσει σε τέλμα και το μέλλον του διαγράφεται αβέβαιο, γι’ αυτό απηύθυνε έκκληση προς όλους τους αρμοδίους να εγκύψουν στο πρόβλημα, ώστε να εξευρεθεί λύση το συντομότερο για να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν οι εργασίες. «Είναι καιρός το κράτος να εστιάσει την προσοχή του στα προβλήματα της επαρχίας Αμμοχώστου και να σταματήσει να σφυρίζει αδιάφορα», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος σε άλλα αιτήματα, ο πρόεδρος του τοπικού επιμελητηρίου τόνισε ότι πολλά θα είναι τα οφέλη στην τοπική κοινωνία, στους επιχειρηματίες και στους κατοίκους από μια ενδεχόμενη μετατροπή του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου στο πρώτο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της χώρας, καθώς και από την ανέγερση ενός ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος.
«Η ύπαρξη του πρώτου πανεπιστημιακού νοσοκομείου της χώρας στην ελ. Αμμόχωστο θα οδηγήσει στην στελέχωση του με αξιόλογο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και θα αποτελέσει μέρος όπου θα εκπαιδεύονται οι μελλοντικοί επιστήμονες στην ιατρική. Παράλληλα, η ίδρυση ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος στην επαρχία μας θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στην τοπική κοινωνία, την οικονομία, τον τουρισμό, τον πολιτισμό και την επιχειρηματικότητα», κατέληξε.