Βουλευτής Λάρνακας Α. Αποστόλου: Ακόμα πιο κοντά στο όνειρο για δημόσια πανεπιστημιακή σχολή η Λάρνακα
ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ
Ένα βήμα πριν την επίσημη εξαγγελία της φαίνεται να βρίσκεται η Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών, Τεχνολογίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), η οποία προγραμματίζεται στη Λάρνακα και συγκεκριμένα στην περιοχή Μακένζι, παρά το παλιό αεροδρόμιο.
Ο βουλευτής Λάρνακας και μέλος της επιτροπής Παιδείας της Βουλής Ανδρέας Αποστόλου, δήλωσε στην εφημερίδα μας ότι οι αλλαγές και οι διευκρινήσεις που το Υπουργείο Οικονομικών ζήτησε να γίνουν στην μελέτη βιωσιμότητας την οποία ετοίμασε και παρουσίασε το ΤΕΠΑΚ, σε σχέση με την υπό αναφορά σχολή ήδη έχουν κατατεθεί από την προηγούμενη εβδομάδα στο αρμόδιο υπουργείο και ως εκ τούτου, πρόσθεσε, η τελική απάντηση για την έγκριση της μελέτης βιωσιμότητας εκτιμάται ότι θα δοθεί μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Δεκέμβρη.
«Φτάνουμε στο τέλος, όλα βαίνουν καλώς και πλέον αυτό που απομένει είναι ο Υπουργός Οικονομικών να πάρει το θέμα, ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για τελική έγκριση και να συμπεριληφθεί το σχετικό κονδύλι στους κρατικούς προϋπολογισμούς του 2025», συμπλήρωσε ο κ. Αποστόλου, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το διαχρονικό αίτημα της Λάρνακας για φιλοξενία μιας δημόσιας πανεπιστημιακής σχολής θα γίνει επιτέλους πραγματικότητα.
Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, είναι πιθανόν ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εξαγγείλει επίσημα την δημιουργία της Σχολής Θαλάσσιων Επιστημών, Τεχνολογίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΤΕΠΑΚ πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, αυτή η εξαγγελία να συνδυαστεί μ’ επίσκεψη του Νίκου Χριστοδουλίδη στη Λάρνακα.
Η θέση του ΕΒΕΛ
———————–
Η δημιουργία δημόσιας πανεπιστημιακής σχολής στη Λάρνακα ήταν ανάμεσα στα θέματα που έθιξε στην ομιλία του κατά την πρόσφατη γενική συνέλευση του τοπικού εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου ο πρόεδρός του Νάκης Αντωνίου, ο οποίος σημείωσε ότι η Λάρνακα είναι η μοναδική πόλη που δεν έχει αναπτυχθεί στον τομέα της δημόσιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, γεγονός που, όπως επισήμανε, αποτελεί μεγάλο μειονέκτημα.
Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΛ ζήτησε όπως η Λάρνακα μπει στον χάρτη της δημόσιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, έτσι ώστε η πόλη ν’ αποκτήσει πανεπιστημιακές και φοιτητικές υποδομές, προσθέτοντας ότι η προοπτική αυτή θα ενισχύσει τα μέγιστα τους τομείς της εκπαίδευσης, της έρευνας, της τεχνολογίας, της ακίνητης ιδιοκτησίας, του εμπορίου και των υπηρεσιών της Λάρνακας.
«Ο συνδυασμός ιδιωτικής και δημόσιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης θα επιφέρει άλλες προοπτικές και ευκαιρίες, σε πολλούς τομείς της τοπικής οικονομίας», ανέφερε, υπενθυμίζοντας την θετική παρουσία που ήδη προδιαγράφουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που λειτουργούν στην πόλη κι επαρχία της Λάρνακας.