Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Από τα σχέδια Γκουεγιάρ στην ανακήρυξη του Ψευδοκράτους
Από τα σχέδια Γκουεγιάρ στην ανακήρυξη του Ψευδοκράτους

Από τα σχέδια Γκουεγιάρ στην ανακήρυξη του Ψευδοκράτους

Το 1983, ήταν η χρονιά κατά την οποία οριστικοποιήθηκαν τα διχοτομικά σχέδια των τουρκικών κατοχικών αρχών στην Κύπρο.

Το σχέδιο Γκουεγιάρ απορρίφθηκε από τον τότε πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Σπύρο Κυπριανού και το κυπριακό από τότε άλλαξε πορεία:  Δημιουργήθηκε ένα μη αναγνωρισμένο κρατίδιο με ένα καθοδηγούμενο από την Τουρκία καθεστώς το οποίο ουδέποτε συζήτησε το εδαφικό επί της βάσης των σχεδίων του Γκουεγιάρ.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή

Στις 15 Νοεμβρίου του 1983 η Τουρκία δια του εκπροσώπου της στην κατεχόμενη Κύπρο Ραούφ Ντενκτάς προχώρησε στην ανακήρυξη των κατεχομένων εδαφών σε αυτόνομο κράτος, με την ονομασία Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ), την οποία αναγνώρισε μόνο η Τουρκία.

Η ανακήρυξη του ψευδοκράτους έγινε κατά παράβαση του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών αφού χώριζε ένα σημαντικό εδαφικό κομμάτι ενός αναγνωρισμένου από το 1960 κράτους.

Τι είχε προηγηθεί                      

Λίγους μήνες προηγουμένως, ο νέος  Γ.Γ. του ΟΗΕ Πέρες ντε Γκουεγιάρ, φιλοδοξώντας να λύσει το κυπριακό πρόβλημα το οποία βρισκόταν στη διεθνή σκηνή για περισσότερα από 8 χρόνια, ζήτησε από τον τότε Πρόεδρο της Κύπρου Σπύρο Κυπριανού και τον Τ/κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να αξιολογήσουν ένα νέο σχέδιο του κυπριακού, κάλεσε τους εκπροσώπους και των δύο κυπριακών κοινοτήτων να μελετήσουν ένα νέο σχέδιο το οποίο θα ετίθετο προς συζήτηση. Το σχέδιο έμεινε στην ιστορία με το όνομα: «Δείκτες του Ντε Γκουεγιάρ» και στο εδαφικό «έδινε» στην Ε/κ πλευρά το 73%-74% και στην Τ/κ πλευρά το 26%- 27%.

Ο Σπύρος Κυπριανού παρά τις πιέσεις που δέχτηκε από τον τότε Υπ. Εξωτερικών Νίκο Ρολάνδη απέρριψε το σχέδιο. Ο Ντενκτάς μετά την άρνηση του Σπύρου Κυπριανού προχώρησε στη μονομερή και αυθαίρετη ανακήρυξη της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου.

Ο όρος ψευδοκράτος επήλθε άμεσα μετά την ανακήρυξη της ΤΔΒΚ από τη διπλωματία της Ελλάδος και ισχύει μέχρι σήμερα για Κύπρο και Ελλάδα.

Ο τότε Πρωθυπουργός της Ελλάδος Ανδρέας Παπανδρέου σε μια άμεση αντίδραση δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί τα τετελεσμένα των Τ/κ  και κάλεσε όλη τη διεθνή σκηνή να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις.

Από την πλευρά της, η Κυπριακή Βουλή ζήτησε από τις εγγυήτριες δυνάμεις να εκφράσουν έμπρακτα την αποδοκιμασία τους στο Τ/κ πραξικόπημα ενώ κάλεσε όλα τα κοινοβούλια να αποδοκιμάσουν την πράξη αυτή.

Ποιοι αναγνωρίζουν το Ψευδοκράτος

Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη ανακήρυξαν αμέσως την προσπάθεια απόσχισης των Τ/κ ως παράνομη και νομικά άκυρη με τα Ψηφίσματα 541/1983 και 550/1984 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Έμμεση αναγνώριση χωρίς ισχύ

Το 2004 ο Οργανισμός της Ισλαμικής Διάσκεψης αναγνώρισε την τουρκοκυπριακή κοινότητας ως τουρκοκυπριακό κράτος-παρατηρητή και με αυτόν τον τίτλο λαμβάνει μέρος στις διασκέψεις του εν λόγω οργανισμού

Αξίζει, όμως, να αναφερθεί ότι το 1998, ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές είχαν αναγνωρίσει την ΤΔΒΚ αμέσως μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της αλλά υποχρεώθηκαν να υποχωρήσουν στις διεθνείς  πιέσεις.

Το Πακιστάν ήταν , μάλιστα, η μοναδική χώρα που ψήφισε κατά της απόφασης υπ’αριθμόν 541 του ΟΗΕ αναφορικά με τη μηδαμινή νομική εγκυρότητα του ψευδοκράτους.

Το 1992, η Αυτόνομη Δημοκρατία του Ναχιτσεβάν αναγνώρισε την ΤΔΒΚ, αλλά το Αζερμπαϊτζάν, χώρα στην οποία υπάγεται η αυτόνομη αυτή δημοκρατία, δεν προέβη σε αναγνώριση του Τ/κ κράτους.

Η Τουρκία αποτελεί τη μοναδική χώρα που φιλοξενεί πρεσβεία της ΤΔΒΚ στην Άγκυρα  και προξενεία στην Κωνσταντινούπολη, στη Μερσίνη και στη Σμύρνη.

Larnakaonline

Send this to a friend