Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΔΙΕΘΝΗ Χρυσοστόμου: Η εξωτερική πολιτική ΗΠΑ δεν αλλάζει με τους Προέδρους
Χρυσοστόμου: Η εξωτερική πολιτική ΗΠΑ δεν αλλάζει με τους Προέδρους

Χρυσοστόμου: Η εξωτερική πολιτική ΗΠΑ δεν αλλάζει με τους Προέδρους

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η εξωτερική πολιτική δεν αλλάζει με τους προέδρους, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο διεθνολόγος, προϊστάμενος έρευνας στο ΤΕΠΑΚ, Χαράλαμπος Χρυσοστόμου, σημειώνοντας ότι ο προσανατολισμός για περαιτέρω βελτίωση και αναβάθμιση των σχέσεων Κύπρου-ΗΠΑ υφίσταται, αλλά το πόσο γρήγορα θα κινηθούν τα πράγματα και το πόσο περισσότερη εμβάθυνση θα υπάρξει, θα εξαρτηθεί και από τα υπόλοιπα ζητήματα της περιοχής.

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ σχετικά με τη στάση των ΗΠΑ όσον αφορά τις σχέσεις με την Κύπρο μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, ο κ. Χρυσοστόμου σημείωσε ότι, η σχέση των Ηνωμένων Πολιτειών με την Κύπρο έχει να κάνει με την ευρύτερη σχέση των Ηνωμένων Πολιτειών και με την Ευρώπη, και στα θέματα της Μέσης Ανατολής και στα αμερικανοτουρκικά και τα ελληνοτουρκικά. «Δεν είναι αποσπασματικό το θέμα της Κύπρου», είπε, προσθέτοντας πως, «εμείς είμαστε μια παράμετρος του οικοσυστήματος της Μέσης Ανατολής».

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοστόμου, ο ρόλος της Κύπρου το τελευταίο διάστημα έχει μια αναβάθμιση εξαιτίας κάποιων δεδομένων, όπως του πολέμου στην Ουκρανία, «που έγινε η απορωσοποίηση της οικονομίας της Κύπρου», λόγω του Μεσανατολικού που ανάδειξε τον ρόλο της γεωγραφικής της γειτονίας για σκοπούς ανθρωπιστικής βοήθειας και απομάκρυνσης αμάχων από την περιοχή, και της στάσης της Τουρκίας που ήταν υπέρμαχος της Χαμάς, κάτι που έκανε τις ΗΠΑ, όπως σημείωσε, να μην νοιώθει ότι μπορεί να βασιστεί στην Άγκυρα για θέματα Μέσης Ανατολής.

«Άρα, όλα αυτά, βοήθησαν, μαζί και με τις πρωτοβουλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, να υπάρξει αυτή η αναβαθμισμένη σχέση στο επίπεδο Στρατηγικού Διαλόγου και στρατηγικού εταίρου», πρόσθεσε.

Ο κ. Χρυστοστόμου σημείωσε ότι όλα αυτά που ανάφερε, «θα εξαρτηθούν και πως θα είναι η στάση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και απέναντι στο Ουκρανικό και απέναντι στο Μεσανατολικό και απέναντι στην Τουρκία, και απέναντι στην Ευρώπη». «Επειδή οι λόγοι αναβάθμισης της Κύπρου σε στρατηγικό εταίρο και στρατηγικό διάλογο έχει να κάνει με τις αλλαγές που είπαμε άρα, δεν είναι ένα πράγμα και αλλάζει», εξήγησε.

«Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η εξωτερική πολιτική δεν αλλάζει με τους προέδρους», ανέφερε ο κ. Χρυσοστόμου. «Ο προσανατολισμός είναι εκεί και θα υπάρχει, και ο προσανατολισμός είναι περαιτέρω βελτίωση και αναβάθμιση των σχέσεων Κύπρου-Ηνωμένων Πολιτειών. Το πόσο γρήγορα θα κινηθούν τα πράγματα και το πόσο περισσότερη εμβάθυνση θα υπάρξει, θα εξαρτηθεί και από τα υπόλοιπα ζητήματα της περιοχής», πρόσθεσε.

Έδωσε ως παράδειγμα το Ουκρανικό και τις δηλώσεις του κ. Τραμπ ότι θέλει να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Εάν παραδείγματος χάριν, με έναν τρόπο ασκηθεί πίεση στην Ουκρανία επειδή δεν θα έπαιρνε τη χρηματοδότηση που έπαιρνε μέχρι τώρα και αναγκαστεί να πάει σε ένα διάλογο και συμβιβασμό, ενδεχομένως και σε συνθηκολόγηση με τη Ρωσία, για να κλείσει το θέμα ‘πόλεμος στην Ουκρανία’, αυτό θα δημιουργήσει άλλα δεδομένα στην περιοχή, και στο θέμα των κυρώσεων απέναντι στη Ρωσία και άλλων πραγμάτων», σημείωσε.

«Ή εάν στο Ισραήλ συνεχίσει η κατάσταση και είναι ο Τραμπ ακόμα πιο υποστηρικτικός προς το Ισραήλ και έχουμε περαιτέρω έτσι όξυνση στη Μέση Ανατολή, και έχουμε έναν Ερντογάν ο οποίος συνεχίζει να στηρίζει τη Χαμάς, αυτό ενδεχομένως να φέρει την Κύπρο πιο κοντά στις Ηνωμένες Πολιτείες, γιατί θέλουν και διευκολύνσεις και λόγω της γεωγραφίας μας, που ευνοούν να προωθούν κάποια ζητήματα δικά τους», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι η Κύπρος δεν είναι «η απόλυτη  προτεραιότητα των ΗΠΑ».

«Στην εξωτερική πολιτική αυτή τη στιγμή πρώτη προτεραιότητα είναι η Μέση Ανατολή, μετά η Ουκρανία, μετά η σχέση με την Ευρώπη και το θέμα του ΝΑΤΟ δεδομένου ότι ο Τραμπ είπε ότι θα επανεξετάσει το θέμα της χρηματοδότησης του ΝΑΤΟ και να αναγκαστούν οι χώρες της Ευρώπης να βάζουν περισσότερα λεφτά για την άμυνα και την ασφάλειά τους», είπε, σημειώνοντας ότι «είναι ένα κρίσιμο ζήτημα αυτό», συν τα θέματα του εμπορίου και των δασμών.

«Αυτά είναι τα πέντε μεγάλα κεφάλαια. Εμείς είμαστε μια παράμετρος του οικοσυστήματος της Μέσης Ανατολής», σημείωσε.

Η αλλαγή στην διακυβέρνηση των ΗΠΑ είναι «ένα μέρος του όλου κομματιού του παζλ», σύμφωνα με τον κ. Χρυσοστόμου.

«Είναι προς εκείνη την κατεύθυνση τα πράγματα, της αναβάθμισης, της εμβάθυνσης, αλλά ενδεχομένως να μην λειτουργήσουν τόσο προγραμματισμένα και προβλεπτά όπως αν κέρδιζε τις εκλογές η Κάμαλα Χάρις, που θα  συνέχιζε σίγουρα προς εκείνη την κατεύθυνση και με πιο προγραμματισμένα και σταθερά βήματα», ανέφερε.

ΚΥΠΕ

Send this to a friend