Ευανθία Σάββα: «Βλέπεις την ζωή σου να περνά από μπροστά σου σαν κινηματογραφική ταινία και να αναλογίζεσαι και να διερωτάσαι εάν έφτασε το τέλος»
Γράφει η Ειρήνη Αντωνίου
Από το 1985 ο Οκτώβριος καθιερώθηκε ως Μήνας Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού. Αυτό συνέβη στα πλαίσια μιας διεθνούς εκστρατείας για την αφύπνιση του γυναικείου πληθυσμού και τη συγκέντρωση πόρων για έρευνα, πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της πιο συχνά εμφανιζόμενης κακοήθεια στις γυναίκες.
Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική θεραπεία της νόσου. Η μαστογραφία είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Οι γυναίκες ηλικίας 50 έως 69 ετών θα πρέπει να κάνουν μαστογραφία κάθε δύο χρόνια.
Εκτός από τη μαστογραφία, οι γυναίκες μπορούν να κάνουν και αυτοελέγχους του μαστού τους κάθε μήνα. Ο αυτοέλεγχος του μαστού είναι μια απλή και εύκολη διαδικασία που μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να εντοπίσουν τυχόν αλλαγές στους μαστούς τους.
Με την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση, μπορούμε να βοηθήσουμε τις γυναίκες να προστατεύσουν την υγεία τους και να αυξήσουν τις πιθανότητες επιβίωσης από τον καρκίνο του μαστού.
Με την ευκαιρία μια ημερίδας με θέμα τον καρκίνο που διοργανώνεται την Παρασκευή στην Αραδίππου συνομιλήσαμε με την Αντιδήμαρχο του Δημοτικού Διαμερίσματος Αραδίππου κ. Ευανθία Σάββα, η οποία πριν μερικά χρόνια είχε περάσει και η ίδια την δική της εμπειρία με την ασθένεια.
κ. Ευανθία μου ο Οκτώβριος είναι ένα μήνας συνδεδεμένος στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού. Στην Αραδίππου διοργανώνεται εκδηλώσεις. Συγκεκριμένα μια ημερίδα για την πρόληψη, την θεραπεία και την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού.
«Έτσι ακριβώς ο Οκτώβριος είναι ο μήνας για την ευαισθητοποίηση και την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Ο Δήμος Αραδίππου και η Επιτροπή Ευημερίας του Δήμου μέσα στα πλαίσια της κοινωνικής τους πολιτικής διοργανώνουν αυτή την εκδήλωση. Θεωρώ ότι δεν μπορεί να απουσιάζει η τοπική αυτοδιοίκηση από τέτοιου είδους δράσεις που αφορούν την ενημέρωση των δημοτών μας για τόσο σοβαρά θέματα. Για μας είναι ύψιστης προτεραιότητας αυτά τα ζητήματα και έχω την άποψη ότι θα πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο είτε ημερίδες είτε άλλες εκδηλώσεις για την ενημέρωση των δημοτών μας, έτσι ώστε να συμβάλουμε όσο μπορούμε και εμείς στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού».
Ο καρκίνος του μαστού όπως όλοι γνωρίζουμε είναι μια ασθένεια που δεν είναι αθεράπευτη, ωστόσο η αντιμετώπισή της είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον τακτικό προληπτικό έλεγχο.
Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια όπου δεν τολμούσαμε να πούμε ως κοινωνία την λέξη καρκίνος. Ακούγαμε για το “κακό” την “άσιημη” αρρώστια κλπ. Τα χρόνια πέρασαν και η επιστήμη προχώρησε και η κοινωνία ωρίμασε βλέποντας και άτομα τα οποία διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού να ζουν πολλά χρόνια ή ακόμα να έχουν θεραπευτεί. Συνεπώς ναι, ο καρκίνος του μαστού σήμερα είναι θεραπεύσιμος εάν εντοπιστεί σε αρχικό στάδιο και είναι για αυτό τον λόγο ακριβώς που γίνονται όλες αυτές οι εκστρατείες εκδηλώσεις δράσεις αυτό τον μήνα για την πρόληψη και την ευαισθητοποίηση του κοινού. Ακόμα όμως και εάν ο καρκίνος του μαστού είναι μεταστατικός δηλ. έχει φύγει από τον μαστό και έχει προχωρήσει σε άλλα όργανα, τα “όπλα ” που διαθέτουν οι ογκολόγοι σήμερα στην διάθεση τους είναι πάρα πολλά ώστε οι ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο να είναι ουσιαστικά χρόνιοι ασθενείς με πολύ καλό προσδόκιμο επιβίωσης.
Εδώ κ. Ευανθία μου επειδή γνωρίζω ότι έχεις περάσει και την δική σου προσωπική εμπειρία, τα έχουμε ξανά πει, θέλω σε πάρουμε έτσι λίγο πίσω στα δικά σου
«Έχω διαγνωστεί με μεταστατικό καρκίνο του μαστού τον Μάϊο του 2023. Σίγουρα την πρώτη φορά που ακούς τη λέξη καρκίνος και αφορά το άτομο σου είναι σαν να πέφτει ο ουρανός και σε πλακώνει, πόσο μάλλον να ακούσεις ότι έχεις μεταστατικό. Βλέπεις την ζωή σου να περνά από μπροστά σου σαν κινηματογραφική ταινία και να αναλογίζεσαι και να διερωτάσαι εάν έφτασε το τέλος. Βεβαίως, ως μητέρα και ως σύζυγος αλλά και ως κόρη και αδερφή δεν σου κρύβω πως μου ήταν πολύ δύσκολο για μένα να τους ανακοινώσω ότι είμαι πλέον καρκινοπαθής για να μην τους στεναχωρήσω. Η επιλογή για μένα σαν άνθρωπο που δεν τα βάζει κάτω εύκολα ήταν μονόδρομος. Να παλέψω ενάντια στον καρκίνο και αυτό που μου έδωσε περισσότερη δύναμη είναι ότι διαπίστωσα ότι δεν είμαι μόνη σε αυτό τον αγώνα και ούτε θα παραμείνω. Επίσης είχα την τύχη και την χαρά να έχω γιατρό μου την ογκολόγο Δρ. Γιόλα Μάρκου που εκτός από εξαιρετική γιατρός είναι και εξαιρετικός άνθρωπος. Ένας άνθρωπος χαμογελαστός, προσιτός που σε κάνει να νοιώθεις ασφάλεια για τις επιλογές σου και τις δύσκολες αποφάσεις που καλείσαι να λάβεις. Επιπλέον, διαπίστωσα και από προσωπική πείρα, αυτά τα οποία έχω ήδη αναφέρει, ότι δηλαδή σήμερα υπάρχουν τόσες πολλές θεραπείες και δυνατότητες για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού».
Και θέλω να κλείσουμε με ένα έτσι δυνατό μήνυμα προς όλες τις γυναίκες
«Το έχω ξαναπεί και θα το λέω σε κάθε μου συνέντευξη παρέμβαση.
ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΝΑ ΔΩΡΟ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ. ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΑΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΠΑΠ ΤΕΣΤ».