Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την οποία ζητά την διάνοιξη της διόδου Πυροΐου απέστειλε την χθες ο δήμαρχος Αθηένου Κυριάκος Καρεκλάς, σε συνέχεια της συνάντησης που είχε ο Νίκος Χριστοδουλίδης στην Νέα Υόρκη με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.
Πρόκειται για διαχρονικό αίτημα του ακριτικού δήμου το οποίο, όμως, δεν είχε θετικό αντίκρισμα όλα αυτά τα χρόνια. Ο Κ. Καρεκλάς τονίζει ότι σε συνέχεια των συναντήσεων που είχε ο κ. Χριστοδουλίδης στο Προεδρικό με την Επιτροπή Ελεύθερων Ακριτικών και Ημικατεχόμενων Δήμων, αλλά και των διαβεβαιώσεων που ο ίδιος ο ΠτΔ έδωσε στον κόσμο της Αθηένου, ότι δεν νοείται η διάνοιξη άλλου οδοφράγματος εάν δεν συμπεριληφθεί και η διάνοιξη του δρόμου Πυροΐου, οι Αθηενίτες αναμένουν ότι θα τηρήσει τις υποσχέσεις του και δεν θα δεχθεί την διάνοιξη οποιουδήποτε άλλου οδοφράγματος εφόσον δεν περιληφθεί και το Πυρόι.
Ο Δήμαρχος Αθηένου υπογραμμίζει στην επιστολή του ότι το θέμα είναι ανθρωπιστικό κι εξηγεί πως συνεπεία της τουρκικής εισβολής του 1974, ο Δήμος Αθηένου έχει απομονωθεί συγκοινωνιακά.
Όπως αναφέρει, με την διάνοιξη του δρόμου Αθηένου – Λευκωσίας μέσω Πυροΐου η απόσταση καλύπτεται σε 10 λεπτά, ενώ σήμερα χρειάζονται 45 – 60 λεπτά για να μεταβούν οι Αθηενίτες στην πρωτεύουσα. Καταλήγοντας, ο δήμαρχος σημειώνει ότι 50 χρόνια απομόνωσης, ταλαιπωριών, θυσιών και υπομονής είναι αρκετά και πως μόνο με το άνοιγμα της διόδου αυτής θα βελτιωθεί η καθημερινότητα του κάθε Αθηενίτη.
Το Μουσείο Πιερίδη – Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, σε συνεργασία με την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας εγκαινιάζει έναν καινοτόμο Απτικό Σταθμό που ενισχύει την προσβασιμότητα και τη διαδραστικότητα. Η νέα αυτή πρωτοβουλία έρχεται να προσθέσει μια πολυαισθητηριακή διάσταση στην εμπειρία των επισκεπτών του Μουσείου στη Λάρνακα συμπεριλαμβάνοντας όλα τα άτομα ανεξαρτήτως αναγκών ή δυνατοτήτων.
Ο νέος Απτικός Σταθμός προσφέρει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να δουν, να αγγίξουν και να εξερευνήσουν τα στάδια κατασκευής ενός κεραμικού αγγείου της αρχαιότητας. Παράλληλα, έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν το δικό τους αντικείμενο, εμπνευσμένοι από τα εκθέματα του μουσείου.
Το έργο έχει σχεδιαστεί από την εικαστικό Λένια Γεωργίου και ενσωματώνει αισθητηριακά υλικά που καθοδηγούν τον επισκέπτη μέσα από τα διάφορα στάδια της διαδικασίας δημιουργίας.
Έχουν ακολουθηθεί τα ευρωπαϊκά πρότυπα προσβασιμότητας, ώστε ο σταθμός να προσαρμόζεται ανάλογα με το ύψος για να φιλοξενεί τροχοκαθίσματα ή καθίσματα για παιδιά και ενήλικες, ενώ είναι κατάλληλος και για άτομα με οπτική αναπηρία. Αυτή η προσθήκη συμπληρώνει επίσης προηγούμενη κοινή δράση της ΕΤΑΠ Λάρνακας και του Μουσείου Πιερίδη για ξεναγήσεις για άτομα με θέματα όρασης, ενώ προάγει την ισότιμη συμμετοχή όλων των επισκεπτών στη μουσειακή εμπειρία.
Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των ευρύτερων δράσεων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου με τίτλο «Αισθήσεις», που στόχο έχει την προώθηση της προσβασιμότητας στον πολιτισμό ενώ έχει τύχει της στήριξης του Υφυπουργείου Τουρισμού στα πλαίσια του Σχεδίου Δράσης της ΕΤΑΠ Λάρνακας.