Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Πήγε για επέμβαση καταρράκτη, αλλά τυφλώθηκε – Σωρεία παραπόνων κατά γιατρών για ενδεχόμενη ιατρική αμέλεια
Πήγε για επέμβαση καταρράκτη, αλλά τυφλώθηκε – Σωρεία παραπόνων κατά γιατρών για ενδεχόμενη ιατρική αμέλεια

Πήγε για επέμβαση καταρράκτη, αλλά τυφλώθηκε – Σωρεία παραπόνων κατά γιατρών για ενδεχόμενη ιατρική αμέλεια

Ασθενής πήγε για επέμβαση καταρράκτη και έχασε το φως του, ηλικιωμένος έτυχε κακομεταχείρισης από το προσωπικό του νοσηλευτηρίου στο οποίο νοσηλευόταν. Οικονομική εκμετάλλευση, ελλιπή φροντίδα, κακομεταχείριση και κακή συμπεριφορά από επαγγελματίες υγείας (διαφόρων ειδικοτήτων) σε νοσηλευτήρια της Κύπρου τα οποία προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εντός και εκτός Γενικού Συστήματος Υγείας, καταγγέλλουν οι ασθενείς.

Κάποιες από τις καταγγελίες, που υποβλήθηκαν στο Παρατηρητήριο Ασθενών συνιστούν ενδεχομένως ιατρική αμέλεια και ως εκ τούτου η διερεύνηση τους επιβάλλεται να γίνει από αρμόδια άτομα και Υπηρεσίες. Όπως διαπιστώθηκε όμως κατά τον μήνα Σεπτέμβριο τα παράπονα αυτά ήταν σχετικά αυξημένα σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Αξιοσημείωτο και το γεγονός ότι τα περισσότερα παράπονα αφορούσαν ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

Ελλιπή φροντίδα και κακομεταχείριση ηλικιωμένου ασθενή, κατήγγειλε η κόρη 82χρονου ο οποίος νοσηλεύθηκε σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο.

«Του μιλούσαν άσχημα, τον έβριζαν και τον πρόσβαλλαν. Τον άφηναν νηστικό επειδή δεν μπορούσε να φάει μόνος του και γέμισε το σώμα του πληγές. Προσβλήθηκε από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη και η κατάσταση του επιδεινώθηκε».

Σε άλλη περίπτωση γυναίκα επισκέφθηκε ορθοπεδικό λόγω πόνου στον ώμο της. Ο γιατρός, σε ιατρικό κέντρο, την υπέβαλε σε ακτινογραφία την οποία όμως ούτε ο ίδιος δεν μπορούσε να «διαβάσει» ηλεκτρονικά λόγω τεχνικού προβλήματος. Τους συνέστησε φυσιοθεραπεία ωστόσο ούτε ο φυσιοθεραπευτής ήταν δυνατό να «διαβάσει» την ακτινογραφία με αποτέλεσμα η γυναίκα να υποχρεωθεί να αποταθεί σε άλλον γιατρό και διαγνωστικό κέντρο και να υποβληθεί εκ νέου στην εξέταση.

Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλούν όμως δύο περιπτώσεις, οι οποίες αφορούν ενδεχόμενη ιατρική αμέλεια. Η μια από τις δύο υποθέσεις, που αφορούσε νεαρό ο οποίος είχε πρόβλημα στο δεξί του πόδι αλλά χειρουργήθηκε το αριστερό του έχει ήδη δει το φως της δημοσιότητας και βρίσκεται ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Δύο περιπτώσεις αφορούν ενδεχόμενο λάθους από οφθαλμίατρους. Στην πρώτη περίπτωση ο ασθενής ο οποίος υπεβλήθη σε επέμβαση καταρράκτη, υποστηρίζει ότι έχασε την όραση του.

> Επισκέφθηκε οφθαλμίατρο και ο οποίος έκρινε ότι χρειαζόταν επέμβαση καταρράκτη. Κατά τη διάρκεια της επέμβαση, όπως καταγγέλλει προβλήθηκε από λοίμωξη και έχασε την όραση του (στο συγκεκριμένο μάτι). Ο ασθενής επισκέφθηκε στη συνέχεια δεύτερο οφθαλμίατρο ο οποίος τον υπέβαλε σε δεύτερη επέμβαση προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Ο ασθενής υποστηρίζει ότι εξακολουθεί να μην βλέπει.

> Ασθενής υπεβλήθη πριν από ένα χρόνο σε επέμβαση κερατοειδή. Η επέμβαση, όπως υποστηρίζει δεν πέτυχε και σχεδόν έχασε την όραση του.

Τρίτη περίπτωση αφορούσε νεαρό με HIV του οποίου η κατάσταση της υγείας, όπως υποστηρίζει η μητέρα του, επιδεινώθηκε, λόγω της ελλιπούς φροντίδας της οποίας έτυχε από τον γιατρό του.

> Ο ασθενής είχε υποβληθεί στις εξετάσεις του αλλά ο γιατρός δεν τον ενημέρωσε για τα αποτελέσματα. Η υγεία του σταδιακά άρχισε να παρουσιάζει επιδείνωση με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η έναρξη λήψης θεραπείας.

Τέταρτη περίπτωση αφορούσε γυναίκα η οποία κατήγγειλε πως λόγω καθυστέρησης από πλευράς του γυναικολόγου της κατέληξε να αντιμετωπίζει τώρα σοβαρό πρόβλημα στα νεφρά της.

> Μετά από υστερεκτομή, όπως ανέφερε, είχε δυνατούς πόνους και ο γιατρός της συνέστησε να παίρνει παυσίπονα. Ένα μήνα μετά την επέμβαση ο πόνος συνέχιζε και ο γιατρός της συνέστησε άλλο σκεύασμα. Τελικά υπεβλήθη σε αναλύσεις έπειτα από παραπεμπτικό που εξέδωσε ο προσωπικός της γιατρός και διαγνώσθηκε το πρόβλημα στα νεφρά της.

> Σε άλλη περίπτωση κόρη υπερήλικα κατήγγειλε ότι μετά από πτώση ο πατέρας της επισκέφθηκε νοσηλευτήριο όπου υποβλήθηκε σε μαγνητική τομογραφία και την επομένη έλαβε εξιτήριο. Επισκέφθηκαν άλλο νοσηλευτήριο όπου ο εκεί γιατρός συνέστησε νευροχειρουργική επέμβαση. Υποβλήθηκε στην επέμβαση ωστόσο προσβλήθηκε από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη και, όπως υποστηρίζει η οικογένεια του, παρέλυσε και δεν μπορεί πλέον να μιλά. Σύμφωνα με την καταγγελία, ο ασθενής μεταφέρθηκε σε άλλους τρεις γιατρούς οι οποίοι υποστήριξαν ότι το πρόβλημα που αντιμετώπιζε θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί χωρίς να διενεργηθεί χειρουργική επέμβαση.

Πέμπτη περίπτωση που καταγράφηκε από το Παρατηρητήριο Ασθενών αφορά γυναίκα η οποία είχε νοσηλευθεί σε ιδιωτικό νοσοκομείο, απεβίωσε και τα παιδιά της κατά τη διάρκεια διαχείρισης της περιουσίας της προσέκρουσαν σε παλιό αίτημα ιδιωτικού νοσηλευτηρίου το οποίο ζήτησε και πέτυχε δέσμευση μερικών χιλιάδων ευρώ από τον λογαριασμό της. Τα παιδιά της γυναίκας υποστηρίζουν ότι η μητέρα τους πέθανε (πρόωρα) εξαιτίας λανθασμένης φαρμακευτικής αγωγής.

Συνολικά τον μήνα Σεπτέμβριο στο Παρατηρητήριο Ασθενών καταγράφηκαν έξι περιπτώσεις που αφορούσαν ενδεχόμενο ιατρικής αμέλειας. Το Παρατηρητήριο δεν προχωρεί στη διερεύνηση αυτών των υποθέσεων, απλά τις καταγράφει και παραπέμπει τους πολίτες στην Αστυνομία ή στον νομικό τους σύμβουλο.

Φάρμακα, επιπρόσθετες θεραπείες και ανυπαρξία υπηρεσιών

Κατά τον μήνα Σεπτέμβριο υποβλήθηκαν επίσης παράπονα που αφορούσαν ελλείψεις φαρμάκων και συγκεκριμένα εξειδικευμένων θεραπειών αλλά και παράπονα που σχετίζονταν με την δυσκολία των ασθενών να εξασφαλίσουν τις υπηρεσίες που χρειάζονται.

Για παράδειγμα, ασθενής με χρόνια μυελική λευχαιμία, ενημερώθηκε από το κρατικό φαρμακείο της επαρχίας του ότι το φάρμακο που λαμβάνει βρισκόταν σε ελλείψη. Δεύτερος ασθενής ο οποίος λαμβάνει ενέσιμο σκεύασμα λόγω προβλημάτων ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζει, επίσης ενημερώθηκε από το κρατικό φαρμακείο της επαρχίας του ότι το φάρμακο παρουσίαζε έλλειψη και δεν ήταν δυνατό να του παραχωρηθεί.

Σε ό,τι αφορά τις δυσκολίες που αρκετοί ασθενείς, κυρίως ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν στην προσπάθεια τους να εξασφαλίσουν τις υπηρεσίες που χρειάζονται, ενδεικτικό ήταν, τον Σεπτέμβριο, το παράπονο συγγενούς ψυχικά ασθενή ο οποίος χρειάζεται νοσηλευτική υποστήριξη προκειμένου να λαμβάνει το ενέσιμο σκεύασμα που οι γιατροί του κρίνουν ότι χρειάζεται.

Σε δεύτερη περίπτωση ηλικιωμένος ανέφερε ότι κατοικεί σε κοινότητα της επαρχίας Λευκωσίας και χρειάζεται υπηρεσίες στην Πρωτεύουσα ωστόσο τα δρομολόγια των λεωφορείων δεν διευκολύνουν τους ασθενείς, μάλλον προκαλούν αχρείαστη ταλαιπωρία.

Στο Παρατηρητήριο Ασθενών υπεβλήθη και παράπονο που αφορούσε μικρό αριθμό φυσιοθεραπειών μέσω του ΓεΣΥ. Ασθενής, υπεβλήθη σε τρεις χειρουργικές επεμβάσεις στο γόνατο και χρειάζεται κατ’ οίκον νοσηλεία. Ταυτόχρονα χρειάζεται φυσιοθεραπεία ωστόσο έχει εξαντλήσει το όριο των 12 επισκέψεων σε φυσιοθεραπευτή που δικαιούται ως δικαιούχος του ΓεΣΥ κατ’ έτος.

Παράπονα υποβλήθηκαν και για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην ένταξη κάποιων φαρμάκων στο ΓεΣΥ ενώ συνεχίστηκε και η καταγραφή παραπόνων από ηλικιωμένους κυρίως, πρώην δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι μετά την τελευταία απόφαση έχουν το δικαίωμα της δωρεάν λήψης συγκεκριμένων φαρμάκων από τα κρατικά φαρμακεία.

Πηγή: Φilenews

Send this to a friend