Home ΛΑΡΝΑΚΑ Υποστελέχωση παρατηρείται στο Νεφρολογικό Τμήμα και στην Μονάδα Αιμοκάθαρσης του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας
Υποστελέχωση παρατηρείται στο Νεφρολογικό Τμήμα και στην Μονάδα Αιμοκάθαρσης του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας

Υποστελέχωση παρατηρείται στο Νεφρολογικό Τμήμα και στην Μονάδα Αιμοκάθαρσης του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας

ΓΡΑΦΕΙ  ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Τρομακτικό είναι το πρόβλημα υποστελέχωσης που παρατηρείται στο Νεφρολογικό Τμήμα και στην Μονάδα Αιμοκάθαρσης του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας.

H υπεύθυνη νεφρολόγος του τμήματος, δρ. Παναγιώτα Λουκαΐδου, κάνει λόγο για «επαγγελματική εξουθένωση», αφού, όπως εξήγησε, οι τρεις (όλοι κι όλοι) μόνιμοι νεφρολόγοι που εργάζονται αυτή την στιγμή στο νοσηλευτήριο της πόλης βρίσκονται κυριολεκτικά στα όριά τους. Ενδεικτικό του σοβαρού προβλήματος που παρατηρείται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας εξαιτίας της έλλειψης μόνιμων νεφρολόγων είναι και η επιστολή, ημερομηνίας 7 Οκτωβρίου 2024, που απέστειλε η δρ. Λουκαΐδου προς τον Σύνδεσμο Νεφροπαθών Κύπρου, μέσω της οποίας ενημερώνει τους ασθενείς ότι το υφιστάμενο ιατρικό προσωπικό αδυνατεί να καλύψει για το επόμενο διάστημα τις εφημερίες στην ειδικότητα της νεφρολογίας.

 

 

Στην επιστολή τονίζεται ότι τα προβλήματα προκύπτουν εξαιτίας της σοβαρής υποστελέχωσης της νεφρολογικής κλινικής και της μονάδας αιμοκάθαρσης του Νοσοκομείου Λάρνακας, ως απόρροια της καθυστέρησης που έχει παρατηρηθεί εκ μέρους της διεύθυνσης του ΟΚΥπΥ να στελεχώσει τα υπό αναφορά τμήματα με μόνιμο ιατρικό προσωπικό. Με την επιστολή ζητείται η κατανόηση του Συνδέσμου Νεφροπαθών Κύπρου στα προβλήματα που υπάρχουν καθώς και η βοήθειά του, με άμεσες ενέργειες, ώστε τα θέματα αυτά να επιλυθούν το συντομότερο.

Εκ περιτροπής τα πρωινά

———————————–

Όπως έχουμε ενημερωθεί, αυτή την περίοδο την Νεφρολογική Κλινική και την Μονάδα Αιμοκάθαρσης του Γενικού Νοσοκομείου στελεχώνουν, εκτός από το μόνιμο ιατρικό προσωπικό, τρεις νεφρολόγοι από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Ωστόσο, η λύση αυτή δεν κρίνεται απόλυτα ικανοποιητική και ουσιαστική, καθότι οι γιατροί αυτοί, παρά την σημαντική βοήθεια που προσφέρουν, έρχονται στο νοσηλευτήριο της Λάρνακας εκ περιτροπής και μόνο κατά τις πρωινές ώρες, χωρίς να κάνουν εφημερίες. Ως εκ τούτου, η κάλυψη των εφημερίων παραμένει οξύτατο πρόβλημα.

Σήμερα, το Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας στελεχώνεται μόνο με τρεις μόνιμους νεφρολόγους, ενώ οι υφιστάμενες απαιτήσεις είναι για έξι νεφρολόγους. Οι αιμοκαθαρόμενοι που εξυπηρετούνται στο νοσηλευτήριο της πόλης αριθμούν περίπου 170, ενώ παράλληλα ο αριθμός των ασθενών που εξετάζονται στα εξωτερικά ιατρεία είναι μερικές χιλιάδες… Είναι γι’ αυτό τον λόγο που η Διεύθυνση της Νεφρολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας ζητά επιτακτικά την μόνιμη στελέχωση με γιατρούς που να συμπεριληφθούν ισότιμα στη μονάδα. «Εδώ και καιρό οι συνάδελφοι νεφρολόγοι τραβάνε μεγάλο κουπί, έχουμε κουραστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά η διευθύντρια της κλινικής.

Ο «φτωχός συγγενής»

——————————–

Ακόμα ένα γεγονός που καταδεικνύει ότι η Λάρνακα παραμένει ο «φτωχός συγγενής» στον τομέα της Νεφρολογίας, είναι ότι ενώ σε άλλες πόλεις λειτουργούν ιδιωτικές μονάδες αιμοκάθαρσης και παράλληλα εργοδοτείται ένας μεγάλος αριθμός ιδιωτών νεφρολόγων που απορροφούν σημαντικό μέρος των ασθενών, στη Λάρνακα και στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου δεν υπάρχει ούτε μία ιδιωτική μονάδα αιμοκάθαρσης. Και όλα αυτά, ενώ στη Λεμεσό υπάρχουν δύο ιδιωτικές μονάδες και στη Λευκωσία τρεις. Ως εκ τούτου, στη Λάρνακα και στην επαρχία Αμμοχώστου όλο το βάρος για την εξυπηρέτηση των αιμοκαθαρόμενων πέφτει στα δύο κρατικά νοσηλευτήρια.

 

Send this to a friend