Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΥΓΕΙΑ Την πρόληψη έναντι του καρκίνου του ήπατος προκρίνει ο «Προμηθέας»
Την πρόληψη έναντι του καρκίνου του ήπατος προκρίνει ο «Προμηθέας»

Την πρόληψη έναντι του καρκίνου του ήπατος προκρίνει ο «Προμηθέας»

Με στόχο να ενθαρρυνθούν τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του ήπατος, ώστε να βρίσκονται υπό συνεχή παρακολούθηση και να υποβάλλονται τακτικά σε εξετάσεις, ο Σύνδεσμος Ασθενών Ήπατος και Φίλων Κύπρου «Προμηθέας» παραθέτει στοιχεία που αφορούν την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία αυτής της μορφής καρκίνου, την 3η αιτία θανάτου από καρκίνο σε παγκόσμια κλίμακα.

Με την ευκαιρία του μήνα ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του ύπατος, που έχει καθιερωθεί ο Οκτώβρης, ο Σύνδεσμος, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «ο καρκίνος του ήπατος εκτιμάται ότι σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ο 5ος σε συχνότητα, ενώ θεωρείται και η 3η αιτία θανάτου από καρκίνο».

Συνήθως η νόσος πλήττει άτομα άνω των 60 ετών, αλλά παρατηρείται και σε άτομα μικρότερης ηλικίας που οφείλεται σε διάφορα αίτια, όπως ηπατίτιδα, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και κληρονομικότητα.

 

 

Ο καρκίνος του ήπατος πλήττει πιο συχνά τους άνδρες απ΄ ότι τις γυναίκες, ενώ σε ορισμένες χώρες τα περιστατικά στους άνδρες είναι ακόμα και διπλάσια από αυτά των γυναικών.

Οι χρόνιες ηπατίτιδες B και C ενδέχεται να οδηγήσουν σε κίρρωση του ήπατος και αποτελούν τον πιο κοινό παράγοντα κινδύνου για εκδήλωση καρκίνου του ήπατος.

Στους παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του ήπατος συγκαταλέγονται η χρόνια λοίμωξη με τον ιό της ηπατίτιδας Β ή τον ιό της ηπατίτιδας Γ, η κίρρωση του ήπατος, ο διαβήτης, η λιπώδης ηπατική νόσος, η έκθεση σε αφλατοξίνες, καρκινογόνες ουσίες και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Τα πρώτα συμπτώματα του καρκίνου του ήπατος μπορεί να εμφανιστούν αρχικά σε ήπια μορφή και στη συνέχεια να ενταθούν. Ο ασθενής συνήθως νοιώθει καταβολή, κακουχία, αδυναμία ενώ έχει και περιορισμένη διάθεση για φαγητό. Σε πολλές περιπτώσεις καταγράφεται και υψηλός πυρετός, τάσεις για έμετο και ναυτία.

Στη συνέχεια τα συμπτώματα του καρκίνου του ήπατος εντείνονται και μπορεί να εκδηλωθεί ίκτερος, πρήξιμο στην κοιλιά, πόνος στο πάνω μέρος της κοιλιάς, ενώ μπορεί να διαπιστωθεί και διόγκωση του ήπατος.

Μετά την πρώτη κλινική εξέταση οι θεράποντες ιατροί υποβάλουν τον πάσχοντα σε μια σειρά εργαστηριακών εξετάσεων για να εντοπίσουν το πιθανό πρόβλημα.

Συγκεκριμένα, «πραγματοποιούνται ειδικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί η λειτουργία του ήπατος, δείκτες ηπατίτιδας καθώς και καρκινικοί δείκτες που συνήθως αποσαφηνίζουν αν πρόκειται για καρκίνο του ήπατος».

Παράλληλα, πραγματοποιείται υπερηχογράφημα, ενώ ακολουθεί αξονική τομογραφία, ενώ όταν όλες οι ενδείξεις συντείνουν πως είναι πιθανό να πρόκειται για καρκίνο του ήπατος, οι ειδικοί πραγματοποιούν βιοψία, λαμβάνοντας τμήμα από τον ηπατικό ιστό το οποίο στη συνέχεια εξετάζεται εργαστηριακά.

ΚΥΠΕ

Send this to a friend