Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Πρ. Χριστοδουλίδης: Αγροτική στρατηγική και ενίσχυση 3ης ηλικίας ενώπιον Υπουργικού
Πρ. Χριστοδουλίδης: Αγροτική στρατηγική και ενίσχυση 3ης ηλικίας ενώπιον Υπουργικού

Πρ. Χριστοδουλίδης: Αγροτική στρατηγική και ενίσχυση 3ης ηλικίας ενώπιον Υπουργικού

 

 

Στρατηγική για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, θεσμοθέτηση του Εθνικού Κέντρου Κλινικής Τεκμηρίωσης και σχέδιο επιδότησης διαμονής και φροντίδας σε στέγες ηλικιωμένων είναι ανάμεσα στις σημερινές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, σύμφωνα με τις αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, κατά την έναρξη της συνεδρίασης.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος, οι σημερινές αποφάσεις περιλαμβάνουν μέτρα που ήταν στο προεκλογικό πρόγραμμα του Προέδρου, αλλά και στις ανακοινώσεις που έκανε στις 29 Ιανουαρίου.

Το πρώτο θέμα αφορά τη θεσμοθέτηση σε ΝΠΙΔ του Εθνικού Κέντρου Κλινικής Τεκμηρίωσης. “Είναι ένα σημαντικό βήμα, καθοριστικό για την ενίσχυση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών”, είπε ο Πρόεδρος, σημειώνοντας ότι στο πλαίσιο του ΓεΣΥ υπήρχε η ανησυχία της κοινωνίας ότι θα μειωθεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. “Με το Εθνικό Κέντρο Κλινικής Τεκμηρίωσης θα υπάρξει προσαρμογή των κλινικών πρωτοκόλλων, των κατευθυντήριων οδηγιών για όλα τα επίπεδα φροντίδας. Θα υπάρχει παρακολούθηση και αξιολόγηση της εφαρμογής των πρωτοκόλλων, στη βάση διεθνών προτύπων”.

 

Το δεύτερο θέμα που θα συζητηθεί αφορά την τρίτη ηλικία. Όπως είπε ο Πρόεδρος, “θα αποφασίσουμε σημαντικό σχέδιο επιδότησης διαμονής και φροντίδας σε στέγες ηλικιωμένων”, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικός άξονας πολιτικής η τρίτη ηλικία. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, οι δικαιούχοι θα είναι από το ΕΕΕ, θα είναι αυτοί που παίρνουν επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου και άτομα τα οποία η Υφυπουργός θα κρίνει ότι εμπίπτουν σε αυτό το κριτήριο. Όπως σημείωσε, υπάρχει σημαντική αύξηση από τα 745 ευρώ που είναι σήμερα, μέχρι και 1300 ευρώ. Επιπλέον, είπε ότι αυξάνονται και οι δικαιούχοι και υπάρχουν δεσμευτικά κριτήρια για την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρονται.

Το τρίτο ζήτημα εμπίπτει στο πλαίσιο της διεύρυνσης της παραγωγικής βάσης της οικονομίας, και λαμβάνει υπόψη τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και αφορά την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. “Σήμερα θα εγκρίνουμε μια στρατηγική πολύ συγκεκριμένη, με σχέδια και αποφάσεις”, είπε, σημειώνοντας ότι προηγήθηκε διαβούλευση με αγροτικές οργανώσεις, με παραγωγούς, με επαγγελματικούς φορείς, οι οποίοι συμφωνούν, στηρίζουν αυτή τη στρατηγική.

Στόχος, όπως είπε, είναι να προσελκύσουν στο αγροτικό επάγγελμα νέους, η προώθηση και εισαγωγή νέων τεχνολογιών, η αξιοποίηση της τεχνολογίας, η προώθηση στην αγορά υψηλής ποιότητας προϊόντων σε προσιτές τιμές για τους καταναλωτές. Επιπλέον, είπε ότι “αγγίζουμε το θέμα της ενέργειας, το οποίο είναι πολύ σημαντικό γιατί αυξάνει το κόστος, έχουμε συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, ευνοϊκής δανειοδότησης των γεωργών”.

Το τέταρτο θέμα που θα συζητήσει το Υπουργικό Συμβούλιο σύμφωνα με τον Πρόεδρο, αποτελεί “καινοτομία” και αφορά την πιλοτική εφαρμογή της “πράσινης κοινότητας”. “Λόγω και του ότι βρίσκεται σε απομακρυσμένη περιοχή και αντιμετωπίζουν αρκετές προκλήσεις οι κάτοικοι της περιοχής, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε από τον Πύργο Τυλληρίας, με συγκεκριμένες δράσεις, οι οποίες θα βοηθήσουν στη μερική ενεργειακή αυτονομία, στη διαχείριση των υγρών και στερεών αποβλήτων, εγκατάσταση βασικών υποδομών για περιβαλλοντικούς σκοπούς. Ελπίζουμε να ενθαρρυνθούν κι άλλες κοινότητες οι οποίες ενδιαφέρονται να γίνουν πράσινες κοινότητες με τη βοήθεια του κράτους”, σημείωσε.

Επιπλέον, από σήμερα τίθεται σε ισχύ ένα από τα μέτρα του Υπουργείου Εσωτερικών, ο νέος τρόπος παραχώρησης πολεοδομικής βεβαίωσης για οικιστικές αναπτύξεις μέχρι δύο κατοικίες. Η έκδοση της πολεοδομικής βεβαίωσης θα γίνεται εντός 20 εργάσιμων ημερών και προχωρούμε με εκσυγχρονισμό και απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης, σημείωσε.

Τέλος, το Υπουργικό θα συζητήσει σήμερα σχετικά με την ολοκληρωμένη δημογραφική πολιτική, προκειμένου να ανακοινωθούν σχετικές αποφάσεις εντός δύο βδομάδων.

Όπως είπε ο Πρόεδρος, υπάρχει μια διυπουργική επιτροπή για το θέμα. “Έχουμε ήδη ανακοινώσει αρκετά μέτρα, όπως η αύξηση της άδειας μητρότητας, η αύξηση των δικαιούχων γονικής άδειας, η στεγαστική επιδότηση νεαρών ζευγαριών και νέων μέχρι την ηλικία των 41, εγκρίθηκε το σχέδιο επιδότησης υπογόνιμων ζευγαριών που καταφεύγουν σε εξωσωματική γονιμοποίηση, αυξήθηκε το τιμητικό επίδομα για την πολύτεκνη μάνα, επεκτάθηκε η κάλυψη του επιδόματος τέκνου για να συμπεριληφθούν και φοιτητές που ανήκουν πολύτεκνες οικογένειες, επεκτάθηκε το ολοήμερο σχολείο. Είναι ένα θέμα που αφορά οριζόντια όλα τα Υπουργεία”, είπε.

Σημείωσε ότι έχει ενώπιον του κάποιες εισηγήσεις για νέα μέτρα, ώστε τις επόμενες δύο εβδομάδες “να προχωρήσουμε με συγκεκριμένες ανακοινώσεις”.

 

Send this to a friend