Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ «Κόκκινες Μέδουσες» στον ουρανό της Κύπρου – Τι είναι το φαινόμενο Red Sprites
«Κόκκινες Μέδουσες» στον ουρανό της Κύπρου – Τι είναι το φαινόμενο Red Sprites

«Κόκκινες Μέδουσες» στον ουρανό της Κύπρου – Τι είναι το φαινόμενο Red Sprites

 

 

Το σπάνιο μετεωρολογικό φαινόμενο τωv Red Sprites, κατάφεραν  να απαθανατίσουν εκ νέου ο Άγγελος Κουριέας και ο Γιώργος Παρασκευαϊδης 

Συγκεκριμένα στις 22 Οκτωβρίου πέτυχαν 10 καταγραφές στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας, τις μεταμεσονύκτιες προς αυγινές ώρες με μέτριες συνθήκες παρατήρησης. Η ανάρτηση έγινε στην ιστοσελίδα ΚΑΙΡΟΦΙΛΟΙ ΚΎΠΡΟΥ.

 

 

STR

Τι είναι τα Red Sprites

 

Τα “red sprites” (κόκκινα σπράιτς) είναι ένα σπάνιο και εντυπωσιακό ατμοσφαιρικό φαινόμενο που συμβαίνει ψηλά στην ατμόσφαιρα, πάνω από καταιγίδες. Πρόκειται για ηλεκτρικές εκκενώσεις που εμφανίζονται στην ανώτερη ατμόσφαιρα, σε υψόμετρα μεταξύ 50 και 90 χιλιομέτρων. Συνήθως, έχουν κόκκινο χρώμα και μοιάζουν με κεραυνούς, αλλά διαφέρουν από τους παραδοσιακούς κεραυνούς που συμβαίνουν κοντά στην επιφάνεια της Γης. Τα Red Sprites μπορούν να αποτυπωθούν οπτικά σαν απλές στήλες ή να μοιάζουν σαν “μέδουσες” στον ουρανό.

Τα red sprites δημιουργούνται όταν ισχυροί κεραυνοί προκαλούν διαταραχές στο ηλεκτρικό πεδίο της ατμόσφαιρας, οι οποίες αλληλεπιδρούν με τα μόρια του αέρα σε μεγάλα υψόμετρα. Το φαινόμενο διαρκεί για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου), γι’ αυτό και είναι δύσκολο να παρατηρηθεί με γυμνό μάτι.

Αν και αναφέρθηκαν για πρώτη φορά πριν από αρκετές δεκαετίες, οι red sprites καταγράφηκαν με φωτογραφικές μηχανές μόλις τη δεκαετία του 1980. Το φαινόμενο συνδέεται με άλλες παρόμοιες ατμοσφαιρικές εκκενώσεις, όπως τα “blue jets” (μπλε εκτοξεύσεις) και τα “elves” (ακρωνύμιο για Emissions of Light and Very Low Frequency Perturbations due to Electromagnetic Pulse Sources), που συμβαίνουν επίσης ψηλά στην ατμόσφαιρα.

Send this to a friend