Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ «50 χρόνια – Η γη μου εσύ, ανάσα μου και αέρας» – Εκδήλωση για τα 50 χρόνια προσφυγιάς διοργάνωσε η ΠΕΠ στην Λάρνακα
«50 χρόνια – Η γη μου εσύ, ανάσα μου και αέρας» – Εκδήλωση για τα 50 χρόνια προσφυγιάς διοργάνωσε η ΠΕΠ στην Λάρνακα

«50 χρόνια – Η γη μου εσύ, ανάσα μου και αέρας» – Εκδήλωση για τα 50 χρόνια προσφυγιάς διοργάνωσε η ΠΕΠ στην Λάρνακα

 

 

Η Παγκύπρια Ενωση Προσφύγων πραγματοποίησε το βράδυ της Πέμπτης στον Συνοικισμό Αγίων Αναργύρων στη Λάρνακα, εκδήλωση με τίτλο «50 χρόνια – Η γη μου εσύ, ανάσα μου και αέρας». Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δελτίο Τύπου της Ενωσης αναφέρεται ότι σε ομιλία του ο Πρόεδρος της ΠΕΠ Γιώργος Λυσανδρίδης, αναφέρθηκε «στην ανομοιομορφία που παρατηρείται στην αντιμετώπιση των προσφύγων λόγω των πολλών υπηρεσιών και τμημάτων τα οποία εμπλέκονται. Ταυτόχρονα προέτρεψε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη να ζητήσει μελέτη και να πάρει μέτρα για την αξιοποίηση των εμπορικών κέντρων των συνοικισμών ώστε να αποκτήσουν οι προσφυγικοί συνοικισμοί ξανά ζωή και οικονομική δραστηριότητα».

Σημείωσε τα «θετικά βήματα» όπως τα χαρακτήρισε «που γίνονται σε σχέση με τα στεγαστικά σχέδια, τη διαχείριση των τ/κ περιουσιών και τα σχέδια του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών. Το κράτος θα πρέπει να δει και την κατηγορία των εκτοπισθέντων που δεν έλαβαν καμιά βοήθεια και ιδιαίτερα των ιδιοκτητών κατεχόμενων περιουσιών που λόγω οικονομικών συνθηκών εξαναγκάζονται να προσφύγουν στην «επιτροπή αποζημιώσεων» είπε.

 

Ο κ. Λυσανδρίδης αναφέρθηκε επίσης στην «πολυαναμενόμενη έναρξη εφαρμογής σχεδίου για την αποζημίωση επί της απώλειας χρήσης των περιουσιών και την ανάγκη εφαρμογής της ισότιμης κατανομής βαρών και στις προσπάθειες εκσυγχρόνισμού της λειτουργίας και αναβάθμισης της οργάνωσης της Ένωσης».

Στο δελτίο Τύπου η ΠΕΠ, εξέφρασε ευχαριστίες «στους συντελεστές της εκδήλωσης και ειδικότερα τα προσφυγικά σωματεία της Ανόρθωσις, της Σαλαμίνας, του Εθνικού Άχνας και του ΑΣΙΛ που συμμετείχαν με τους αθλητές τους, το Δημοτικό Σχολείο Αγίων Αναργύρων για την συμμετοχή του με ομάδα μαθητών του, το ΕΒΕ Αμμοχώστου και όλες τις εταιρείες που συνέβαλαν στο να γίνει κατορθωτή η εκδήλωση».

Στην δική του ομιλία ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους στη πόλη, η οποία όπως είπε «50 χρόνια πριν άνοιξε την αγκαλιά της και αγκάλιασε δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, που υπήρξε καταφύγιο για τους ξεριζωμένους συμπατριώτες μας, που υποδέχθηκε όλους τους πρόσφυγες που αναζητούσαν καταφύγιο, ασφάλεια, ελπίδα και που διωγμένοι από τον Αττίλα, αναζητούσα γη, ανάσα και αέρα στην ίδια τους την πατρίδα».

Πρόσθεσε ότι «ο συνοικισμός Αγίων Αναργύρων φιλοξένησε και φιλοξενεί πρόσφυγες και κάθε σπίτι, κάθε δρόμος, κάθε γωνιά έχουν βαθιά χαραγμένο τον πόθο της επιστροφής, ο οποίος κρατά ζωντανή την ελπίδα. Η ελπίδα αυτή κρατά ζωντανά τα κατεχόμενα χωριά, τις κοινότητες, τους δήμους και τις πόλεις, κουβαλά για 50 χρόνια μέσα του κάθε πρόσφυγας, και δίνει δύναμη να συνεχίσουμε μέχρι να επιστρέψουμε στη γη μας, στη γη των γονιών μας, στη γη των προγόνων μας στη γη που μας καρτερά» σημείωσε.

Στο δελτίο Τύπου αναφέρεται επίσης ότι «οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τη φωτογραφική έκθεση για την Αμμόχωστο με τίτλο ‘Όταν το όμορφο παρελθόν συναντά το τραγικό παρόν’, φωτογραφίες που αντιπαραβάλλουν τη ζωή στην κατεχόμενη πόλη πριν το 1974 με τη σημερινή πραγματικότητα».

Ακόμα οι παρευρισκόμενοι «είχαν την ευκαιρία να δουν φωτογραφίες από τους προσφυγικούς καταυλισμούς του 1974, οι οποίες αναρτήθηκαν μέσα σε πανομοιότυπο αντίσκηνο που είχε χρησιμοποιηθεί την τότε περίοδο».

ΚΥΠΕ

Send this to a friend