Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΔΙΕΘΝΗ Με χαρακτηρισμούς και μορφασμούς το ντιμπέιτ στις ΗΠΑ
Με χαρακτηρισμούς και μορφασμούς το ντιμπέιτ στις ΗΠΑ

Με χαρακτηρισμούς και μορφασμούς το ντιμπέιτ στις ΗΠΑ

 

 

Mε αρκετούς χαρακτηρισμούς και μορφασμούς αλλά χωρίς ουσιαστικό νικητή έληξε το ντιμπέιτ του ABC News ενώπιον εκατομμυρίων τηλεθεατών, μεταξύ των δύο υποψηφίων για τις αμερικανικές εκλογές Ντόναλντ Τραμπ και Κάμαλα Χάρις.

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων κατηγόρησε για ακόμη μια φορά τη Δημοκρατική αντίπαλό του Κάμαλα Χάρις πως είναι «μαρξίστρια». Πρόσαψε επίσης στην Δημοκρατική αντίπαλό του πως δεν έχει κανένα πρόγραμμα, «αντέγραψε» αυτό του απερχόμενου Προέδρου Τζο Μπάιντεν. «Δεν έχει κανένα πρόγραμμα. Αντέγραψε το πρόγραμμα του Μπάιντεν, που συνοψίζεται σε τέσσερις φράσεις. Αυτές είναι απλά ‘θα προσπαθήσουμε να μειώσουμε τους φόρους’. Δεν έχει πρόγραμμα», επέμεινε ο κ. Τραμπ.

Η Κάμαλα Χάρις από την πλευρά της είπε ότι η Κυβέρνηση των Δημοκρατικών «συμμάζεψε το χάλι» που άφησε ο Ντόναλντ Τραμπ, ιδίως στην οικονομία, ολοκληρώνοντας τη θητεία του στην Προεδρία.

 

«Αυτό που κάναμε ήταν πως συμμαζέψαμε το χάλι που άφησε ο Ντόναλντ Τραμπ», είπε η υποψήφια των Δημοκρατικών αναφερόμενη στη θητεία του Ρεπουμπλικάνου στον Λευκό Οίκο (2017-2021).

Σε άλλο σημείο του ντιμπέϊτ στη Φιλαδέλφεια η Χάρις κατηγόρησε τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό της πως διαδίδει «ψέματα» για την άμβλωση κι είναι «προσβλητικός για τις γυναίκες».

Ο Τραμπ σε δικές τους τοποθετήσεις είπε πως μετανάστες τρώνε «γάτες και σκύλους» σε πόλη της πολιτείας Οχάιο (βορειοανατολικά), αναπαράγοντας φήμη για Αϊτινούς μετανάστες που έχει επίσης διαδοθεί κι από άλλους Ρεπουμπλικάνους, παρά τις διαψεύσεις της από μέρους των τοπικών αρχών. Τόνισε ακόμη ότι δεν έχει «καμιά αμφιβολία» ότι ο λόγος που έγινε η απόπειρα δολοφονίας του στα μέσα του Ιουλίου ήταν οι επικρίσεις των αντιπάλων του.

Η Χάρις του αντέταξε ότι είναι «περίγελος» των ξένων ηγετών, τονίζοντας πως «χειραγωγείται» από «δικτάτορες». «Έχω γυρίσει τον κόσμο ως Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κι οι ηγέτες του κόσμου όλου περιγελούν τον Ντόναλντ Τραμπ», διαβεβαίωσε η κυρία Χάρις, επιμένοντας πως είναι «διαβόητο» το ότι «δικτάτορες και αυταρχικοί ηγέτες εύχονται να γίνετε ξανά Πρόεδρος διότι γνωρίζουν πολύ καλά πως μπορούν να σας χειραγωγήσουν κολακεύοντάς σας και κάνοντάς σας χάρες».

Μεταξύ άλλων ο Τραμπ είπε επίσης ότι «το Ισραήλ θα χαθεί» αν κερδίσει εκείνη τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου με την Χάρις να τον επικρίνει ότι θέλει να «διχάσει» ξανά τη χώρα στο ζήτημα των φυλετικών σχέσεων.

«Πιστεύω πως είναι τραγωδία πως έχουμε κάποιον που θέλει να γίνει Πρόεδρος και μόνιμα, σ’ όλη του την καριέρα, προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το ζήτημα των φυλετικών σχέσεων για να διχάσει τους Αμερικανούς», είπε. Ο πρώην Πρόεδρος απάντησε, ερωτηθείς σχετικά με προηγούμενη δήλωσή του κατά την οποία η κυρία Χάρις «έγινε» μαύρη για εκλογικούς λόγους, «διάβασα πως είναι μαύρη».

Η πολυαναμενόμενη βραδιά στο ABCnews ξεκίνησε με την Χάρις να πλησιάζει τον Τραμπ για να συστηθεί, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που οι δυο τους συναντήθηκαν ποτέ, απλώνοντας το χέρι της στον πρώην πρόεδρο ο οποίος το έλαβε. Ήταν η πρώτη χειραψία σε προεδρικό ντιμπέιτ από την εκστρατεία του 2016.

To ντιμπέιτ μεταξύ της Αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις και του πρώην Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ το βράδυ της Τρίτης κάλυψε θέματα όπως η οικονομία, η μετανάστευση, η εξωτερική πολιτική, οι αμβλώσεις, η δημοκρατία και η κλιματική αλλαγή. Οι δυο υποψήφιοι συγκρούστηκαν επανειλημμένα, με τη Χάρις να προκαλεί τον Τραμπ να απαντήσει στην καταδίκη του για σειρά ποινικών αδικημάτων.

Η Χάρις έθιξε θέματα που όπως οι ποινικές δίκες του Τραμπ, η εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου και η στάση του πρώην προέδρου για τα δικαιώματα στις αμβλώσεις, με τον Τραμπ να αναγκάζεται να υπερασπιστεί το παρελθόν του αντί να επιτεθεί άμεσα στη Χάρις.

Στο θέμα των αμβλώσεων η Χάρις αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου να ανατρέψει την απόφαση Roe v. Wade, ενώ ο Τραμπ επικεντρώθηκε έντονα στο θέμα της μετανάστευσης και της εγκληματικότητας των μεταναστών, παρουσιάζοντάς το ως κεντρικό ζήτημα.

Η υποψήφια των δημοκρατικών απέφυγε να παρασυρθεί από τις επιθέσεις του Τραμπ και επικεντρώθηκε στο όραμα μιας ηγεσίας για ένα πιο σταθερό και ενωμένο έθνος.

Σε αντίθεση με το ντιμπέιτ του Ιουνίου μεταξύ του Προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Τραμπ, οι συντονιστές του ABC News αντέκρουσαν τις ψευδείς δηλώσεις του Τραμπ, όπως τις αβάσιμες κατηγορίες ότι οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν τις αμβλώσεις μετά τη γέννηση, και τον ψευδή ισχυρισμό ότι Αϊτινοί μετανάστες τρώνε κατοικίδια ζώα σε μια πόλη του Οχάιο.

Ο Τραμπ προσπάθησε να συνδέσει την κ. Χάρις με τον Πρόεδρο Μπάιντεν, αμφισβητώντας ότι δεν είχε ενεργήσει σύμφωνα με τις προτεινόμενες ιδέες της ενώ ήταν Αντιπρόεδρος.

H Χάρις επέκρινε δριμύτατα τον Τραμπ για την κατάσταση της οικονομίας και της Δημοκρατίας όταν έχασε την εξουσία, καθώς η πανδημία του COVID-19 έπληξε την χώρα και αφού οι υποστηρικτές του εισέβαλαν στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, σε μια προσπάθεια να ανατρέψουν τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Υπερασπίστηκε την μετατόπιση της σε πιο μετριοπαθείς θέσεις σχετικά με τη μέθοδο εξόρυξης (fracking) την επέκταση του Medicare για όλους και τα υποχρεωτικά προγράμματα αγοράς όπλων, επιμένοντας ότι οι «αξίες της παραμείνουν ίδιες».

Ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ τόνισε κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας πως δεν έχει «καμιά αμφιβολία» ότι ο λόγος που έγινε η απόπειρα δολοφονίας του στα μέσα του Ιουλίου ήταν οι επικρίσεις των αντιπάλων του. «Δεν έχω καμιά αμφιβολία πως χτυπήθηκα από σφαίρα στο κεφάλι εξαιτίας όσων είπαν για μένα», είπε ο πρώην πρόεδρος, που τραυματίστηκε στο αυτί όταν διαπράχθηκε η απόπειρα. «Μιλάνε για δημοκρατία», λένε πως «είμαι απειλή για τη δημοκρατία. Αλλά αυτοί είναι η απειλή», επέμεινε ο κ. Τραμπ.

Μετά το τέλος της συζήτησης, η ποπ σταρ Τέιλορ Σουίφτ ανακοίνωσε μέσω Instagram ότι θα ψηφίσει τη Χάρις, σχολιάζοντας τις ψεύτικες εικόνες που είχαν κυκλοφορήσει, οι οποίες υποστήριζαν ότι η τραγουδίστρια είχε υποστηρίξει τον Τραμπ.

Η Αντιπρόεδρος εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για να προκαλέσει τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, δείχνοντας πώς έχουν αλλάξει οι δυναμικές της εκλογικής αναμέτρησης από την αποχώρηση του Τζο Μπάιντεν.

ΚΥΠΕ

Send this to a friend